Teszt: mit érnek a nappali arckrémek?

Mit tudnak az átlagos arckrémek? Tényleg védenek a nap káros sugarai ellen? Ez már csak azért is kérdés, mert egyre magasabb a napsütéses órák száma, melyek kinél a szeplőket, kinél a leégést és a bőr gyors öregedését okozzák. A Test magazin arra volt kiváncsi, vajon megfelelő védelmet nyújtanak-e az arckrémek, illetve, hogy eközben megfelelően táplálják és hidratálják-e a bőrt.

Mi ellen védenek?

A krérmek mind az UVA, mind az UVB sugarak ellen védenek, utóbbi a rákot és a leégést okozza, előbbi pedig a korai bőröregedésért és a ráncokért felel. Érdekes, hogy míg a 2008-as tesztelés során még nem találkoztak olyan krémmel, mely az UVA sugarak ellen is védett volna, később viszont már szinte minden krémben megtalálható ilyen hatóanyag, és a vizsgálatok alapján tényleg bele is került a termékekbe.

Ulriche Heinrich professzor, a witteni egyetem tanára felhívja a figyelmet arra, hogy már a fiatalokat is óvni kell a káros sugárzástól. "Az intenzin napsütés minden korosztály számára okozhat visszafordíthatatlan károsodásokat. Mivel a bőr nem felejt, ezért azok akár több év elteltével okozhatnak gondokat." Heinrich mindenképpen azt tartaná célravezetőnek, ha tavasszal és nyáron UV-szűrős krémet használna mindenki. Ha a hegyekbe vagy a tengerpartra megy, évszaktól függetlenül védekezzen a káros sugárzás ellen. Ezeken a helyeken az UV-sugárzás rendkívül erőteljes, arra érzékenyek minimum 30-50-es krémekben gondolkozzanak.

És akkor jöjjenek a sokkoló számok: a Robert Koch egyetem felmérése szerint Németországban évente 220000 új bőrrákos esetet regisztrálnak, és ezek legfőbb okozója az UV-sugárzás. Heinrich keményen fogalmaz: véleménye szerint a túl sok napsütés, a mindig barna bőr vágya 30-40 évvel később a bőrrák okozója lesz.

A reklámokkal csak óvatosan

A Test magazin szerzői szerint a La-Roche Posay, az Yves Rocher és a Vichy parabénmentesnek hirdetik a krémeiket. Ez azt sugallja, hogy ezek a krémek jobbak, mint a többi krém. A Stiftung Warentest megállapítása szerint ugyanakkor ez nem igazolható. A parabéneket évtizedek óta használják a kozmetikai iparágban konzerválószerként, és bebizonyosodott, hogy nem okoznak gondokat. A kritikusok ugyanakkor azt hozzák fel, hogy ezek a szerek beavatkoznak a hormonrendszerbe. Az Európai Bizottság álláspontja szerint azonban ezek az anyagok (a metil- és etilparabének, valamint a butil- és propilbarabének) biztonságosak. A kérdés, hogy akkor mit használnak a parabének helyett, és a helyettesítő termékek megfelelően biztonságosak-e.Ugyanakkor egy vizsgált krémben sem találtak csírákat, ami mindenképp jó jel.

shutterstock 107220491
   fényvédelem mennyi-ség ár ár/10ml hidratáltság használat UVB-tartalom UVA-tartalom csomagolás
Nivea Aqua Effect LSF15 50  1699.-    339.-
Olaz essentials LSF15 50   1490.-   298.-   jó   jó  jó    jó
Eucerin Aquaporin LSF15+UVA 40   3745.-   940.-   jó   jó   jó   jó
La Roche-posay Hydraphase UVB 20 50   4859,-   971.-   jó   jó   jó   jó
Balea morgenfrische   LSF15 50   1499.-   299.-   jó   jó   jó   kielégítő
Shiseido Ibuki Protective   SPF15 75   15990.-   2140.-   jó   jó   jó   jó
Avéne Hydrance Optimale   SPF20 40   5525,-   1230,- megfelelő   nagyon jó   jó   jó   jó
Body Shop Vitamine-E   SPF15 50   4890,-   978.- megfelelő   jó   jó   jó   megfelelő
Vichy Aqualia   LSF25 50   3999,-   799.- megfelelő   jó   jó   jó   jó
Yves Roches Hydra Végétal   LSF25 50   3250.-   650.- hiányos   jó   jó   hiányos   nagyon jó

Mi micsoda? Az SPF a Sun Protection Factor jelenti, az LSF pedig a Lichtschutzfaktort -ami valójában ugyanazt jelenti német nyelven. Az UV-sugárzásról és a bőrvédelemről itt olvashat bővebben!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek