Ezekkel a hajfestékekkel legyen óvatos mostanában

Még a kizárólagos hazai forgalmazó, a Presto-Pilot kft. sem tudott arról, hogy növényi hajfestékük veszélyesnek minősített mikroorganizmussal lehet szennyezett, holott a HVG cikke szerint egy általuk itthon forgalmazott hajfesték márka (Khadi) két árnyalata is felkerült az EU-s riasztási listára. Az ún. RAPEX lista a nem élelmiszer jellegű termékek riasztási rendszere az EU tagállamai között, erre az említett Khadi termékek mellett további három, itthon egyáltalán nem forgalmazott növényi hajfesték (Henna márkanévvel) került fel a szlovák közegészségügyi hivatal jelzése alapján.

Azt, hogy a kérdéses termék eljutott-e Magyarországra, senki nem tudja megmondani, ugyanis a megadott adatok alapján beazonosíthatatlan a gyártási széria, az mindenesetre biztos, hogy a Khadi márka a megadott színekben (Light brown és Black árnyalat) jelen van a hazai piacon. A német gyártócég állítja, hogy termékeik nem veszélyesek az egészégre.

A táblázat szerint a termékekben mezofil baktériumot találtak, feltehetően határérték felett. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztatása szerint nem lehet megmondani, hogy milyen baktériumokról van szó, az biztos, hogy kozmetikumok esetén az összes mikrobaszám 1000 telepképző egység (CFU)/gramm lehet. Így akár az is előfordulhat, hogy semmi problémát nem okoz a termék használata, de az is meglehet, hogy bőr- vagy szemgyulladást okoz.

A legnagyobb német fogyasztóvédelmi szaklap nemrégiben közölt egy tesztet a növényi festékekről, melyben azt írják, hogy az általuk vizsgált termékekben nehézfémek és növényvédő szereket nem találtak, ám egy, a mostani ügyben nem érintett festékben (Logona Color Creme) nagy mennyiségű baktériumot mutattak ki. A lap szerint ez a kezeletlen natúr termékeknél egyáltalán nem szokatlan, akárcsak az, hogy bizonyos növényi részekkel együtt mikroorganizmusok is találhatóak ezekben a termékekben.

2014-w12 15005-1f

A Rapex rendszerén keresztüli riasztások a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz futnak be, akik minden esetben megvizsgálják, hogy a termék Magyarországon forgalomban van-e, és ez alapján teszik meg a szükséges lépéseket. A HVG-t az alábbiakról tájékoztatták: „A nevezett hajfestékek esetleges magyarországi érintettségéről Hatóságunk a RAPEX rendszeren keresztül nem kapott értesítést, továbbá a termékeket érintő fogyasztói bejelentés sem érkezett” – olvasható a hatóság válaszában.

A hatóság ugyanakkor a Díványt úgy tájékoztatta, hogy nem minden esetben van arról információ, hogy bizonyos termékek mely országokban érhetőek el, így minden esetben megvizsgálják a riasztásban érintett termékeket.

Garantálják a természetes anyagokat

Megkeresésünk után a Khadi márka magyarországi forgalmazója, a Presto-Pilot az alábbi állásfoglalást juttatta el lapunknak:

„A Khadi növényi hajfestékek magyar forgalmazójaként értesültünk a termékkel kapcsolatos szlovák figyelmeztetésről, illetve a Rapex listába való bekerülésről. A Presto-Pilot Kft. felelős forgalmazóként azonnal felvette a kapcsolatot a német Khadi termékek gyártójával, akik pontos információkkal rendelkeznek a termékek összetételéről és tulajdonságairól. A német BDIH szövetség a vezető natúrkozmetikum gyártókkal együtt kidolgozott egy irányelvet a természetes kozmetikumokra és összetevőikre vonatkozóan. A Khadi növényi hajfestékek, samponok és hajolajok rendelkeznek a BDIH [a német natúrtermékeket minősítő nonprofit szervezet – a szerz.] minősítésével, mely garantálja, hogy az előírások betartásra kerülnek, és minden termék szabályozott és rendszeresen ellenőrzött veszélyes anyagok tekintetében.

A Khadi növényi hajfestékek kizárólagosan természetes anyagokból készülnek, nem tartalmaznak egészségre káros kőolajszármazékokat, mesterséges színezőanyagokat, illatanyagokat, tartósítószereket ill. szilikonolajat. Ezen kívül a német Ökotest rendszerben két Khadi hajfesték is „Sehr Gut” elismerést szerzett.

A német központ jelenleg dolgozik hivatalos állásfoglalásán ezzel kapcsolatban, az azonban biztos, hogy a Rapex lista alapjául szolgáló tesztben a vegyi alapú hajfestékek szabványnormáit és referenciaértékeit vették alapul, amelyeknek a Khadi értelemszerűen, növényi hajfestékként más elbírálás alá kerül. Egyelőre a Rapex részéről nem tisztázott, hogy a mért csíraszám, illetve a tesztben kimutatott organizmusok egyáltalán veszélyt jelentenek-e az egészségre.

A Presto-Pilot Kft. a fogyasztók egészsége iránt elkötelezett natúrkozmetikai cégként azonnal értesíti a fogyasztókat a Khadi központ hivatalos információiról és a hivatalos natúrkozmetikai vizsgálati eredményekről. A magyarországi forgalmazó számára pozitív megerősítés, hogy a vizsgálatok során semmilyen vegyi anyagot nem találtak a termékekben, ami a minősített természetes összetételt erősíti" – írják közleményükben.

A német gyártó szerint nincs gond a termékkel

Az ügyben megkerestük a német anyacéget, a Khadi Naturprodukte GmbH & Co.KG-t. A cég igazgatója, Oliver Giese kérésünkre elküldte a termékek részletes vizsgálati jelentését, és egy sajtóközleményt is kiadtak az ügyben, melyben pontokba szedve fogalmazták meg kifogásaikat a RAPEX vizsgálatával szemben.

1. A tesztelés: a termék tesztelése során nem megfelelő hőfokú vízet használtak. A cég azt javasolja, hogy ne 30, hanem 50-90 fokos vizet használjanak. Ez egy szignifikáns különbség. 50 fok felett nem találtunk veszélyes mikroorganizmusokat a termékben. A baktériumokat 100 százalékosan csak akkor lehet elpusztitatni, ha sugárzásnak vetjük alá, ez viszont nem egyezik meg a BDIH feltételeivel, így a termékeket nem lehetne többet natúr terméknek nevezni.

2. A RAPEX listára való felkerülés után a hatóságoknak tájékoztatni kellett volna a gyártót, ezt viszont elmulasztották.

3. Csak egy terméket vizsgáltak be, nem közölték a gyártási számot, és a teszteket tavaly szeptemberben és októberben végezték el.

4. A Khadi termékek rendszeres ellenőrzésen esnek át, független laborok vizsgálják a terékeket. Sosem találtak még veszélyes mikroorganizmusokat bennük.

Összegzés: A Khadi minősített natúr termék, mely nem veszélyes az egészségre. Ha megfelelően vizsgálják, akkor mindig ugyanazt az eredményt fogják kapni" – áll a cég közleményében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek