Már kétszáz forintból kijön a házi sampon

Sokszor taglaltuk már a boltban vásárolható samponok előnyeit és hátrányait. Szóval minek költené a sok pénzt káros kemikáliákra, amikor könnyen, gyorsan és fillérekért készíthet magának igazán natúr sampont?

A haj ápolására legalább kétféle kozmetikai készítményt használunk: sampont tisztításra, balzsamot ápolásra. A neten rengeteg natúr- és biokozmetikumról szóló cikk ajánlja, hogy a boltban kapható sampon helyett vegyünk olcsó, de kizárólag bőr- és környezetbarát tenzideket tartalmazó alapsampont, és illatosítsuk saját ízlésünk szerint. Ez mind szép és jó, de ezek a samponok nem éppen az olcsó kategóriát képezik, ráadásul hazánkban az igazán bőrbarát tenzidkeverékek nem is kaphatóak. Ráadásul azt is tudjuk már, hogy nem minden bio, ami annak látszik, még akkor sem, ha az van ráírva… Többféle olcsó és natúr eljárás létezik azonban, amik segítségével ön is könnyedén elkészítheti magának a valóban bőrkímélő samponját.

Készítse el az alapsampont otthon (körülbelül 1000 forint/1l)

Ez nagyon egyszerű, és az egész nem kerül háromszáz forintnál többe.

Amire szüksége lesz: 50 gramm gyógynövénytinktúra (olyan gyógynövénykivonat, melyet 10 napon keresztül hetven százalékos alkoholban áztat), 2,5 dl gyógynövényforrázat (ezt érdemes egy éjszakán keresztül áztatni), 50 gramm káliszappan és 750 ml desztillált víz.

Elkészítés:

A desztillált vizet és a gyógynövényforrázatot forralja fel egy edényben, majd oldja fel benne a káliszappant. Ezután csökkentse alacsonyra a hőfokot, és körülbelül 20-25 percig főzze. Ha a mennyiség a felére sűrűsödött, kész az alap. Hagyja kihűlni, és végezetül adja hozzá a választott gyógynövénytinktúrát. Bármilyen zárható flakonban egy hónapig eltartható.

Gyógynövénykivonatnak tökéletes például: bojtorjángyökér, csalán, zsálya.

Alkalmazzon savas öblítést a hajmosás után.

Így készül a savas oldat

Almaecetet, ecetet vagy bármilyen savas oldatot (pl. 100%-os citromlét)  öntsön egy flakonba, és adjon hozzá négy rész vizet. Ezzel mossa át haját, és hagyja hatni fél percig, majd öblítse le.

Természetes alapszappan – illóolaj nélkül (körülbelül 300 forint/750g)

Sima háziszappannal is csodákat lehet elérni, nem is gondolná, hogy mennyi fényt, rugalmasságot ad a hajnak. Igaz, egy kicsit körülményes a használata, de a tudat, hogy natúr terméket használ, mindenért kárpótolja. Azért is kiváló a szappan, mert a hajat nem lehet büntetlenül olajozni, a szappannal mégis juttathat fejbőrére a bőrtápláló és hidratáló olajok jótékony hatásából.

A következő alapanyagokra lesz szüksége:

500 gramm bármilyen folyékony növényi ola (olívaolaj, szőlőmagolaj, búzacsíraolaj), 63 gramm nátrium-hidroxid (az NaOH vegyszerboltban beszerezhető), 1,5 dl desztillált víz és ízlés szerint 100 százalékos illóolaj.

Elkészítés:

A lúggal való munka veszélyes dolog! Kizárólag gumikesztyűben és védőszemüvegben végezhető! A szappankészítés előtt mindenképpen olvassa el a biztonsági előírásokat.

A szappan elkészítéséhez először oldjuk fel a lúgot. A szilárd lúgot mérjük ki a kiválasztott edénybe! A számított mennyiségű vizet tegyük széles szájú, jól zárható (csavaros) üvegbe! Helyezzük a vizet tartalmazó üveget a mosogatóba, vagy egy nagy tálba! Ezeket töltsünk meg hideg vízzel olyan magasságban, hogy a benne lévő vizet tartalmazó edény ne dőljön el!

Ezután a NaOH kis részleteit adagoljuk a vizes edénybe, állandó keverés és hűtés közben (ezt megkönnyítheti egy egyszerűen elkészíthető papírtölcsér, amit az üveg szájába helyezünk, csak arra vigyázzunk, hogy a papír száraz legyen). Legegyszerűbben úgy keverhetünk, ha a jól zárt üveget rázogatjuk. Hűtésre a tálban lévő vizet használhatjuk. Lehetőleg ne adagoljunk újabb adag lúgot addig, míg az oldat hőmérséklete annyira le nem csökkent, hogy a kezünk elbírja (40-45 °C), és a legfontosabb: sose lélegezzük be a tömény oldat gőzeit!

Ezután már nincs más dolgunk, mint egy botmixerrel összeturmixolni a hozzávalókat. Mikor a massza sűrűsödni kezd, öntse szilikonformába a folyadékot, és várja meg, míg megszilárdul. Szilárdulás után reszelje le a kész szappant, és főzze fel desztillált vízzel.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha szappannal most hajat, a hajszálak megduzzadnak, így aztán nedves állapotban nehezebben fésülhetők, törékenyebbek és érzékenyebbek lesznek. Ez a hatás azonban száradás után elmúlik, addig azonban lehetőleg ne fésülködjön, és ne is menjen hideg levegőre (mondjuk, nedves hajjal amúgy se). Sokat segít az is, ha hajmosás után a már említett savas oldattal kondicionálja haját. egy kevés citromlé, ecetes sör vagy illóolajokkal vegyített savó kiváló hajtápláló, korpásodásgátló hatású, a hajat könnyen fésülhetővé teszi.

Mosódió (körülbelül 300 forint)

Nyolc fél diót áztasson tíz percig forró vízben (illóolajokat tetszés szerint csepegtethet bele), majd ha kihűlt, adjon hozzá pár teáskanál szódabikarbónát. Ne ijedjen meg, ha használatkor nem habzik, ez a tisztító hatását nem befolyásolja! Ebben az esetben is alkalmazzon savas öblítést a hajmosás után.

Tojássampon (egy adag körülbelül 200 forint)

Talán az egyik legolcsóbb és legkönnyebben elkészíthető samponok egyike, ez talán némileg ellensúlyozza, hogy egyáltalán nem bizalomgerjesztő az állaga. A végeredmény ismeretében azonban nyugodtan nekifuthat, nem is kell hozzá más, mint (a haj hosszától függően) 3-4 tojás és illóolaj: keverje össze ezt a két alkotóeleme, és már kész is a sampon. Bár a felvitele nem lesz egyszerű, megkönnyítheti a saját dolgát, ha zuhanyzás közben, a kádban végzi el.

Szódabikarbónás sampon (körülbelül 100 forint)

Három evőkanál szódabikarbónát keverjen össze annyi vízzel, hogy paszta állagú legyen, majd masszírozza fél percen keresztül a fejbőrébe, hajába, és hagyja hatni egy percig.

Ehhez is célszerű savas öblítés a hajmosás után.

A gondos tisztítás mellett a haj egészségét különböző hatóanyagok visszapótlásával, bevitelével őrizhetjük meg. Tipikus ápolószerek: kamilla, rozmaring, zsálya, levendula. Használhatjuk a tisztítószerbe keverve vagy mosás utáni öblítőként, esetleg pakolásként az enyhén vizes hajunkra. Jótékony hatásuk mindenképpen megmutatkozik. 

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra