Laktózmentesen lehet élni, de drága

Hárommillió laktózérzékeny ember él Magyarországon, ami elképesztő szám ahhoz képest, hogy a rendszerváltás előtt nem is hallottunk a laktózmentes tejről, ne adj isten tejfölről, a gabonatejek hallattán pedig biztos röhögőgörcsöt kaptak volna a recski Coopban. Na, de múlnak az évek, az élelmiszeripar igyekszik kielégíteni a fogyasztók elvárásait, és ezek között bizony a laktózmentes paletta is szerepel. Kíváncsiak voltunk, hol, mit lehet kapni, és főleg mennyiért, illetve fény derül arra is, miért nem árul senki laktózmentes kefírt.

Laktózmentes termékek egy bemutatón, 2011-ben
Laktózmentes termékek egy bemutatón, 2011-benDívány

Cikkünkben nem foglalkozunk a tejhelyettesítő gabona- és magtejekkel, sem a szójával: egyrészt, mert ezek sokkal drágábbak a laktózmentes termékeknél, másrészt pedig, mert sokan nem is szeretik az ízüket. Az élelmiszertörvény szerint laktózmentes az a termék, amelynek 100 grammja 0,1 gramm tejcukornál kevesebbet tartalmaz.

Hogy legyen egy kis biológia is: a tejcukor-érzékenyeknél hiányzik a laktáz enzim, mely a tejben lévő tejcukrot alakítja át szőlőcukorrá és galaktózzá. Ha ez a molekula hiányzik, akkor a tejcukor a gyomron áthaladva a vastagbélbe kerül, és csak itt bontják le a baktériumok. A bontás során azonban gáz képződik, aminek sem az adott személy, sem a környezete nem örül. A legtöbb laktózérzékeny azért megbirkózik a kevesebb tejcukrot tartalmazó sajtokkal, joghurttal és kefírrel, ugyanis a tejcukor utóbbiakban fermentálódik egy erjesztőbaktérium-élesztőgomba keverék segítségével.

Tapasztalatunk szerint a hiper- és szupermarketek vagy egy helyre pakolják a laktózmentes termékeket, vagy márkánként csoportosítják. Ha egy termék bio és laktózmentes is, akkor ott például előfordul, hogy a biosorba pakolják, máskor viszont a sima tejek közt van, ami nem csak azoknak rossz, akik ilyet keresnek, hanem azoknak is, akik a hagyományos és olcsóbb terméket választanák. Persze nem csak a tejekkel van baj, a felvágottaknál ugyanolyan káosz tud uralkodni, ezért is jó az Aldi rendszere, ahol az árcédula mellé került egy kék keret, így könnyen megtalálhatók ezek a termékek.

laktozmentes dolgok-1215
Dívány

A Spar 2010-ben vezette be a Free From termékcsaládját, amely a laktózmentes termékeken kívül gluténérzékenyeknek is kínál termékeket. Az áthúzott gabona, illetve tejesüveg jellel jelölt sárga termékek szinte teljes kínálatot nyújtanak, bár túrót és sajtot valamiért nem forgalmaznak.

Tesco októberben jelent meg saját márkás termékével, melyet szintén Free From névre kereszteltek. Tej, túródesszert, kakaó, tejföl, túró és habtejszín kapható mostantól a Tescoban, melyeket a Naszálytej gyárt.

Lidl Pilos néven hozza forgalomba laktózmentes termékeit, amiket onnan is meg lehet különbözteti, hogy az ár egy kék keretbe van foglalva. A tejen kívül tejfölt árulnak még.

Magic Milk szinte minden nagyobb üzletben kapható, a Naszálytej gyártja - amely több más, sajátmárkás termék bérgyártója is - és gyakorlatilag a teljes tejes termékskálát lefedi.

Az Aldinál a Milfina lacto free néven érdemes keresni a termékeket, melynek legújabb terméke a vaj (25 dkg 625 Ft) és a túró (349 Ft 25 dkg).

Nöm laktózmentes sorozata több helyen is kapható, gyakorlatilag a teljes termékpalettát lefedi. A termékek Ausztriából érkeznek, és garantáltan génmanipuláció mentesek. Az jól látszik, hogy ezek a tejek drágábbak mint a hagyományosak. Általában ezeknek a termékeknek a gyártási folyamatában - mivel a laktóz intoleranciában szenvedő fogyasztók esetében hiányzik a tejcukor lebontásához szükséges enzim – a tejben természetesen jelenlévő tejcukrot a gyártás során laktáz enzim segítségével bontják le (előre lebontott tejcukorról beszélünk tehát).

Az Alnaviva a DM-ben kapható, és egyaránt kínál gluén- és laktózmentes termékeket. Ráadásul bio alapanyagokból készülnek a termékek, ami jó pont, ezért viszont értelemszerűen jóval többet kell fizetni.

   márka kapható ár
   Free From 1,8% Spar  315.-
   Free From Tesco 289,-
   Magic Milk üzletek 359,-
   Nöm üzletek 402.-
   Pilos Lidl 319,-
   Sole-Mizo üzletek 349,-
   Milfina 1,5% Aldi 319,-
   Alnaviva DM 499.-

Sajátmárkás termékek termékskálája:

   Spar Tesco Mizo Magic Milk Mona Pilos Alnaviva
tej X X X X X  X x
vaj X          X   X   
tejszín    X    X X      
joghurt natúr X   X    X X   X   
joghurt ízesített X          X      
kefír                     
túró          X X      
tejföl X       X X      
túródesszert   X   X    X         
kakaós ital      X X            

Mitől laktózmentes?

  • a késztermék tejcukrot (laktózt) és/vagy az alábbi összetevőket nem tartalmazza:
    • tej és tejpor,
    • tejszín,
    • tejföl,
    • joghurt,
    • kefir,
    • bizonyos sajtok,
    • túró,
    • vajíró, savó, savópor,
    • citopánpor,
    • margarin (amennyiben tejjel, tejporral vagy savóval készül),
    • tejsavó alapú édesítőszer,
    • kazein, kazeinátok
  • a gyártás, a tárolás, illetve a csomagolás során laktóztartalmú élelmi anyag nem került a termékbe
  • mérési adatokkal alátámasztva a termék tejcukor (laktóz) tartalma a 0,1 g / 100 g vagy a 0,1 g / 100 cm3 értéket nem haladja meg. (forrás:Tesco)
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek