Milyen giccstől leszünk rosszul idén karácsonykor?

A rénszarvasfejpánt, a mikulássapka és a karácsonyi zokni idén sem hiányozhat egy áruház kínálatából sem. Bár természetesen ahogyan azt már megszokhattuk a villogó, idegtépő és ultra gagyi LED-es angyalka, karácsonyfa és mézeskalács-házikó sem. És ami a legszebb, idén mindent olcsóbban be tud szerezni mint tavaly. Valamit azért nagyon hiányoltunk a boltokból: a teraszról himbálódzó, különböző méretű Mikulásokat.

A  forgalmazók valószínűleg rájöttek, hogy a múlt karácsonykor nyakukon ragadt kínai bóvlikat idén egy kicsivel kevesebbért kellene kínálni. Igaz, így a fajlagos nyereség nem lesz akkora, de a készlet sem ragad be, mert a vevők gyorsan elkapkodják még az ízléstelen cuccokat is. Mert hát ugye, semmi sem lehet szebb karácsony napján, mint egy egy ritmusra villódzó lakótelep, vagy egy rakat reménytelen szingli     szarvasfejpánttal, vodkásüveggel a kezében.

A karácsonyi mintás asztalterítők, futók, szalvéták talán még nem verik ki annyira a biztosítékot, de a piros és fehér hópehelymintás tányérok, poharak, bögrék és étkészletek már annál inkább. És akkor az ágyneműhuzatot, meg a télapófejes díszpárnát még nem is említettük...

Obi

Meglepő módon az Obiban egészen helyes, felfüggeszthető dekorációk vannak 599 forintért. Ettől  bizakodni kezdtünk, hátha mégis lesznek klassz dolgok. De nem.

Az első áruházban, ahova betértünk, máris szembejött a szarvasagancs hajpánt formájában, és az egész csak 299 forintot kóstált. Ezután jöttek sorban a csalódások, kezdetnek 2499 forintért zenélő plüss figurák. Az oké, hogy a Télapó meg a szarvas ott van a palettán, és talán még a pingvin és a jegesmedve is belefér, de mit keres egy muzsikáló kutya a karácsonyi dekorációk között?! A rejtély megfejtéséről inkább lemondtunk. Kicsit rémisztő a 45 centiméteres Mikulás, amit arany és piros színben lehet kapni, és ami tényleg a teljesen fölösleges kacat kategóriába tartozik.

Ikea 

tavalyi kínálathoz képest idén kicsit összeszedték magukat a svédek, és a tucatnyi, csak porosodásra jó kacat mellett egészen pofás darabokat is kiállítottak. Idén a piros és fehér színekre fókuszáltak, ami szintén pozitív a tavalyi, már-már elavult arany és ezüst kombó helyett. Szuper hír az is, hogy az oly kedvelt csillag alakú lámpának és még sok más kiegészítőnek nem ment fel az ára. Azt is meg merném kockáztatni, hogy a sablonos karácsonyi dekorációk itt a legtutibbak, és még a LED-es házikók sem giccsesek. Simán bevállalhatóak a nappaliba vagy a gyerek szobájába, és még csak nem is drágák: 1490 forintba kerülnek. Vannak azért „szemöldökfelvonós” dolgok is, mint például a piros begyű, 4 darabos dagadt madár együttes (madárkánként 497,5 forint), vagy éppen a szíves izzósor 2490 forintért. Szintén elég bizarr az embereket és szívet formázó világító dísz – meglehetősen borsos áron, 5990 forintért, na meg itt van a kinek a szocializmust, kinek a Heinekent idéző vörös ötágú csillag is, amit a karácsonyfa csúcsára lehet felhúzni, és még csak nem is drága: 695 forintot kérnek érte. Szóval, ha idén újítana a karácsonyi dekoráción, semmiképpen se hagyja ki az Ikeát, de készüljön fel a tömegre: hetek óta tumultus van a piactéren.

Kika

A felhozatala nem sokban változott a tavalyihoz képest, azzal a különbséggel, hogy idén karácsonyi díszpárnahuzatokat 3999 forintért, 30 centiméteres télapókat 5490 forintért is be lehet szerezni. A jegesmedve arcú plüss hóbagoly (?) egy kicsit groteszk, viszont a hófehér „Stockholm” mécsestartó házikó szép, 3999 forintot kérnek érte. Az angyalkás képkeret még mindig nem tartozik a kedvencünk közé, de akinek igen, az örülhet annak, hogy legalább akciós, 1499 helyett most 999 forint. Hozzá be lehet még szerezni az 1999 forintos angyalkás gyertyatartót, valamint a hasonló mintás tálcát 5490 forintért. Hála a jó Istennek nem fogyott el a tavalyi LED-es mackócsalád sem, amiért 14990 forintot lehet kiperkálni, meg a szomszédot rémisztgető, szintén LED-es Télapó sem, mindössze 2999 forintért.

Baumax, Praktiker

A hatalmas barkácsáruházakban körülbelül azonos méretű kis „szigetet” alakítottak ki a karácsonyi csecsebecséknek, nekünk mégis a Baumax installációja tetszett jobban. Igaz ugyan, hogy a Praktikerben szín szerint csoportosították a termékeket, és a LED-es fényfüzérek is egy kupacban hevernek, a másik üzletben valahogy mégis több kacatra tudnánk pénzt kiadni. Míg a Praktikerben a hangsúlyt a szépnek semmiképpen sem mondható, műanyag köntösbe bújtatott LED-es angyalokra, karácsonyfákra és házikókra helyezték, a Baumaxban a rénszarvasoké a főszerep. Árban hasonlóak: 300-15000 forint között bárki találhat valami giccset, amit hazavihet.

Möbelix, Jysk

Szerencsére olcsó porfogót ebben a két üzletben is talál, bár a Möbelix nem kifejezetten erőltette meg magát: piros flanel ágynemű-garnitúra, LED-es műanyag angyalka és karácsonyi asztali alátét; ebben ki is merül az ünnepi „menü”. A Jyskben az egyik kedvencünk a megvilágított jászol 2490 forintba kerül, de ezen kívül még rengeteg szemet gyönyörködtető csodát láttunk. Ott volt például a 150 forintos villogó kitűző, a 799 forintos zenélő, villogó nyakkendő és a székben keresztbe tett lábakkal ücsörgő, és lelkesen daloló rénszarvas. Ugye, mind-mind elengedhetetlen kelléke a varázslatos karácsonynak? Azért még muszáj megemlítenem a 14900 forintos, nyolcvan centis Télapót, amivel nem tudnánk mit kezdeni a gyerekek rémisztgetésén kívül, így a majd' 15 000 forintból inkább valami mást veszünk.

Ön melyik dísztől lesz rosszul? Mondja el nekünk a Facebook Shopaholic oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek