10+1 tipp, hogyan járjunk jól az online aukciókon

Akik megszabadulnának megunt dolgaiktól, és a neten szeretnék azokat eladni, azoknak látszólag könnyű dolguk van. De jó néhány hiba van, amit el lehet követni, még akkor is, ha rutinos netező az ember. A vétel sem mindig egyszerű, főleg ha csak licittel lehet megszerezni az áhított terméket.

tk3s h 01711228

A két legnagyobb piactér Magyarországon a Vatera és a Tesz-vesz, melyek valójában egy kézben vannak. A kínálat hatalmas, ruhától a gyerekjátékig, régiségtől az ékszerekig gyakorlatilag bármi megvehető. Kérdés, honnan tudhatjuk előre, mi az, amire valóban érdemes lecsapni, és mi az, amit jobb, ha inkább hanyagolunk?

Hogyan vásároljon?

1. Nézze meg jól, mit is akar megvenni

Mielőtt kattintana, olvassa el alaposan a termék leírását és adatait. A fotókat jól nézze át, vizslassa meg, milyen hibái vannak az adott árunak, mellékelnek-e mellé minden alkatrészt, van-e csomagolása, mennyire új vagy régi a vágyott áru. A Louis Vuitton 2012 őszi kollekciójából származó cipőt sosem fogja 4500-ért megkapni, ha meg mégis, akkor annak vajmi kevés köze lesz az eredeti márkához. Első szabály tehát, hogy a túlságosan olcsón kínált márkás holmikkal jobb vigyázni, nagy valószínűséggel hamísitványt kínálnak Önnek.

lv

2. Mindent az eladóról

A vevők és az eladók minősítése megtalálható az oldalon: minden eladónál (és vevőnél) fel van ugyanis tüntetve, milyen visszajelzések voltak róla, mennyire pozitív a megítélése, mennyire tartották korrektnek eddigi partnerei. Ha valaki sok terméket ad el, és sok pozitív visszajelzést kapott, akkor nagy valószínűséggel nem egy csalóval állunk szemben, bátran lehet tőle vásárolni.

3. Licit vagy villámár?

Alapvetően vagy licitálással szerzünk meg valamit, vagy villámáron vihetünk el egy terméket. Ha nincs kedvünk várni a licit lezárultáig, leüthetjük a terméket az eladó által megadott, az aktuális licittől független (de mindig magasabb) úgynevezett villámáron, ilyenkor azonnal és egyértelműen miénk az áru. Ha azonban a licitálás mellett döntünk, el kell határoznunk, mennyi az a legnagyobb összeg, amit hajlandóak vagyunk kifizetni. Ebbe bele kell kalkulálni a postaköltséget is, főleg ha külföldről vásárolunk valamit. A licitálás során megadott legmagasabb licit összegét be lehet állítani, ilyenkor a gép licitál helyettünk egészen a maximális összegig.

4. Posta vagy személyes átvétel

Jó esetben a terméket vagy postai utánvéttel, vagy személyesen lehet átvenni, ezekben az esetekben a kockázat lényegesen kisebb, mint ha valaki előreutalással fizetne. Postai kézbesítés vagy személyes átvétel során azonan  az esetben a tényleges kifizetés előtt meg lehet nézni az árut, és ha nem felel meg a leírásnak, akkor el lehet állni a vásárlástól. A postai utánvét során a vevőt terheli a postaköltség is, ami egy nehezebb csomagnál pár ezer forint is lehet.

5. Ha nem érkezik meg az áru

Előfordul, hogy átutaljuk az áru ellenértékét, és nem kapunk semmit cserébe. Ilyenkor nem csak bosszankodni kell, hanem elmenni a rendőrségre és feljelentést tenni. A rendőrség hivatalból nyomozást fog indítani, és kikéri az eladó adatait az aukciós oldaltól. Fontos tudni, azzal, hogy a terméket megvettük, szerződést kötöttünk arra, hogy kifizetjük azt.

6. A termék csak nagy vonalakban hasonlít a megrendeltre

Mit lehet tenni, ha a képen és a leírásban más volt, mint ami érkezett? Ha még nincs kifizetve a termék, akkor el lehet állni a vásárlástól. Ha már kifizetésre került, akkor is visszavételi kötelezettség terheli az eladót, kérdés, hogyan lehet ezt érvényesíteni.

Ha elégedettek vagyunk, az a minimum, hogy megírjuk az értékelésünket az eladóról, ez teszi ugyanis könnyebbé az eladók és a vevők életét.

Eladás

1. Jó fotó és részletes leírás

Ilyeneket ne áruljon, büntetik
Ilyeneket ne áruljon, büntetik

Ha már megvan, hogy mit akarunk eladni, a legfontosabb, hogy több és jó minőségű fotót készítsünk az adott termékről. Ezekből derüljön ki, hogy milyen állapotban van az adott termék, ha vannak rajta hibák, fényképezzük azt le, ne legyen életlen a fotó, ne a földön fotózzuk le a ruhát, hanem lógatva, és lehetőleg egy semleges színű fal előtt. A leírásban pontosan szerepeljen a márka, a méret (cipők esetén centiméterben is megadva), az, hogy mennyire használt, és próbálják vásárlásra ösztönözni a vevőt. Olvasónk szerint egy sima fehér póló is jól eladható, ha betesznek egy fotót mondjuk egy celebről, aki hasonlót visel, vagy leírják, hogy mi mindenre is jó az adott darab.

2. Miért mennyit kérjünk?

Könyvek esetében nem szabad abban reménykedni, hogy jó sok pénzt fogunk keresni vele, ezért érdemes előzetesen felmérni, mennyiért adják a könyvesboltok vagy az online antikváriumok. Fontos feltüntetni, hányadik kiadása ez az adott könyvnek, mennyire megviselt, vagy tele van-e szamárfülekkel.

Azt is nekünk kell eldönteni, hogy van-e alsó összeghatár, ami alatt nem válunk meg az árunktól, vagy tök mindegy, mennyit nyerünk rajta, csak menjen el. Ha ragaszkodunk egy minimális összeghez, azaz minimál árat adunk meg, akkor előfordulhat, hogy nyakunkon marad a termék. Ilyenkor ugyanis ha a licitidőszak végéig nem érték el az általunk megadott legkisebb árat, akkor az aukció lezárul anélkül, hogy bármelyik licitáló megnyerte volna a vásárlás jogát.

Ha viszont nem adunk meg minimálárat, akkor azt kockáztatjuk, hogy fillérekért kel el egy termék, viszont szinte biztosan nem marad a nyakunkon. Persze a Vatera és más aukciós oldalak  üzemeltetői nem ingyen végzik a tevékenységüket, ezért nem árt, ha megnézzük, pontosan mennyiért is.

3. Kerüljük a vicces vagy cuki címeket

Bármilyen jópofaságnak tűnik, a "cuki felső őszre"  vagy a "Szuuuperszexi ruci 36-os méretben" meghatározás a termékünkre, nem biztos, hogy ez a megfelelő leírás. Bár sokan szeretnek életérzést venni, de egy pontos és jól körülírt meghatározás jobban segíti az eladást.

4. Hogyan jut el a csomag a vevőhöz?

Azt is nekünk kell kitalálni, hogy szívesen találkozunk-e a vevőkkel személyesen, vagy inkább a postai utat választjuk. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, így jól át kell gondolni, hogy melyik verziót választjuk. Sokan félnek a saját lakásukban találkozni a vevővel, ami teljesen érthető. Ezért javasolt valamilyen könnyen elérhető és nyilvános helyet megadni találkozási pontnak. Ha a postai utat választjuk, akkor persze rohangálni kell a postára, viszont nem kell várakozni a vevőre - aki lehet, hogy el sem jön (és kockáztat ezzel egy negatív minősítést)

Nemzetközi piac

Az Ebay már jelen van a magyar piacon is, ennek ellenére a német vagy az angol oldal több izgalmat rejt magában. Persze mindkettőhöz kell nyelvet tudni, de a dolog viszonylag könnyen átlátható. Bizonyára sokan tartanak attól, hogy Angliából vagy Németországból vegyenek valamit, mert mi van, ha sosem jön meg az áru, vagy átver az eladó? Természetesen ennek is van esélye, de a PayPal rendszer hatékonysága miatt az áruk megérkezése az én esetemben 100%-os eredménnyel járt. További rizikófaktor viszont a Magyar Posta munkássága.

131113306

Mielőtt licitálnánk, meg kell nézni, hajlandó-e egyáltalán az eladó külföldre is elküldeni az adott terméket, vagy csak belföldön kézbesíti. Ha nincs megadva nemzetközi szállítás, még nem jelenti azt, hogy nem fogja postázni, de ilyenkor licit előtt levélben kell megkérni, hogy állítsa át a küldési nemzetközire. Vannak, akik hajlandóak erre, és persze olyanok is, akik kategorikusan nemet mondanak rá. A postaköltség nem kevés, egyes esetekben jóval több is lehet, mint a megnyert termék ára.

Az Ebay-en sok boltot találunk, meg persze ott vannak a magánszemélyek, akik hajlandóak fillérekért megszabadulni a termékeiktől. Az előbbiek általában fix áron adják a terméket, az utóbbiak választják a licitálást. Itt is érdemes elolvasni, mit veszünk, szerepel-e a márkás termék mellett a replika felirat, vagy gyanúsan olcsó-e a termék. Németországból a tapasztalatok szerint 3-4 nap alatt, Angliából egy hét alatt jön meg a vágyott áru. Amerikából két okból nem érdemes rendelni: egyrészt, mert esetlegesen vámot kell rá fizetni, másrészt pedig, mert a megérkezése teljesen hektikus. Ilyenkor találjunk inkább Amerikából hazatérő ismerőst, aki elhozza nekünk a megrendelteket.

73366848
Bruno Vincent

A rendszer egyébként hasonló mint a hazai licitálós oldalak esetében: regisztráció, vásárlás, fizetés és az áru megérkezése követik egymást. Persze itt is bele lehet szaladni nagy csalódásokba, de ha az ember ésszel és nem szívvel licitál, akkor nem lehet nagyot tévedni.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek