Nem létezik egyszerre jó és olcsó szemfestéklemosó

Mindig nagy dilemma, hogy melyik szemfestéklemosót vegyem: nyilván elsődleges szempont, hogy jó minőségű és hatékony legyen, de az is nagyon fontos, hogy mennyibe kerül. Most ráadásul nyár is van, akár a strandolás, akár az izzadás miatt csak a vízálló smink jöhet szóba, ezért a cél az volt, hogy olyan jó lemosót találjak, amelyik mind a hagyományos, mind a vízálló szempillafestéket is eltávolítja. Négy bolt kínálatában összesen hat szemfestéklemosót találtunk, mindet megvettük és leteszteltük vízálló és sima szempillaspirállal egyaránt.

Festésre a Max Factor 2000 Calorie szempillaspirál vízálló és a nem vízálló verzióját használtam: mindkét esetben két rétegben kentem fel, és megvártam, míg rendesen megszárad. Ezután az egyes lemosókból hasonló mennyiséget oszlattam el a vattán, és különböző technikákkal próbáltam levarázsolni a festéket a szempilláimról. Az eredmény egészen meglepő lett.

L’Oréal kímélő szemfestéklemosó

A L’Oréal termékének illata nagyon kellemes, az állaga folyékony és egyáltalán nem olajos. Az ára is barátságos, 1399 forint/125 ml, ezzel közepes árfekvésű termék.

Vízálló spirált használva

A sminklemosó kontra spirál összecsapás nyertese sajnos az utóbbi lett: hiába tunkoltam a lemosós vattával a szemem, hiába dörzsöltem, azon kívül, hogy csípett, semmi nem történt.

Nem vízálló spirált használva

Már az első nekifutásra szuper módon eltávolított minden festéket a szempilláimról, viszont egyből el is kezdett egészen enyhén égni a szemem. A festék nem maszatolódott el a letörlése közben és nem is maradt a szememben sem apró fekete pötty/festék.

Összetevők

Water / Aqua, Hexylene Glycol, Disodium Cocoamphodiacetate, Panthenol, Sodium Laureth-8 Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Triethanolamine, Allantoin, Sodium Oleth Sulfate, Magnesium Laureth Sulfate, Magnesium Laureth-8 Sulfate, Magnesium Oleth Sulfate, Methylparaben, Sodium Benzoate, Chlorhexidine Dihydrochlorid, Disodium EDTA, Quaternium-15, Parfum / Fragrance

A szakértő véleménye

Ez a kence nem tartalmaz természetes anyagot az allantoinon és a panthenolon kívül, amik természetes gyulladáscsökkentők. A lemosáshoz elég agresszív tenzideket használ. Ugyan az SLS nem az összetevőlista elején van, azért mégis van a termékben jócskán. A tartósítószerek sem éppen bőrbarátak. Az összeállítás talán igényes, láthatóan nem fukarkodtak a viszonylag drágább komponensekkel az összeállítók, de a természetesség és a bőrünk kémiája nem volt elsőrendű szempont a termék keverésekor - elemezte dr. Torma Viktória vegyész, házikozmetikus ezt a szemfestéklemosót.

Corine de Farme szemfesték-eltávolító gél

Állítólag ez a termék kilencvenkilenc százalékban természetes összetevőket tartalmaz, ezért különösen kíváncsi voltam, hogy hogyan teljesít a teszten. Az állaga nagyon könnyű és vizes, egyből beszívódik a bőrbe, selymessé és mattá téve azt. Ellene szól az erőteljes édeskés illata – ami egyébként mellékes lenne –, valamint, hogy ez már a drága árfekvésbe esik: 1499 forint/125 ml.

Vízálló spirált használva

Meglepő módon elsőre majdnem az összes festéket leszedte a szempilláimról, második áttörlésre pedig valóban maradéktalanul eltávolította! Ha a szakértő szerint is annyira természetes alapú, mint ahogyan hirdeti magát, akkor ez egy szuper választás - reménykedtem.

Nem vízálló spirált használva

Bár a fentiek után azt gondoltam, a kevésbé ragaszkodó sminket biztos egyetlen törléssel le fogja hozni, hasonló módon tüntette el, mint a vízálló sminket: többször kellett átmenni a felületen, mire leszedte a festéket. Más hibája azonban nincs.

Összetevők

Water / Aqua, Isopropyl Palmitate, Dicaprylyl Carbonate, Sodium Polyacrylate, Parfum / Fragrance, Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, Methylisothiazolinon, Polyaminopropyl Biguanide, Tocopherol

A szakértő véleménye

Ez egy rövid összetevő-listával rendelkező gél, SLS és parabénmentes! Noha a fő tartósítószer (Methylisothiazolinon) nem épp bőrbarát választás, abból a szempontból szuper, hogy ezt viszonylag ritkán használják más kencékben, így a felhalmozódás veszélye kicsit kisebb, mint a parabének esetében.

Helia-D hidratáló szemsminklemosó gél

Csak pár hónapja fedeztem fel, hogy újra piacon a Helia-D család, és most azonnal kaján vigyor ült ki az arcomra,  amikor megláttam, hogy van szemfestéklemosója (vagy szemsminklemosója, ahogyan a cég nevezi). Tökéletes próbatétel lesz ez – gondoltam –, és már landolt is a kosárban a hajzselére emlékeztető külsejű áru. Az illata talán ennek a legjobb, olyan mint a frissen mosott hajé.

Vízálló spirált használva

Bár a flakonjára írt ígéret szerint ez egy vízálló sminket kíméletesen eltávolító gél, sminkeltávolításra sajnos semmit nem ér. Nemhogy nem szedi le a festéket, de még a gél állag is elég ragacsos, amitől összeragadnak a szempillák. Semmi esetre se adjon ki 1099 forintot a lemosóért, vagy ha már megvette, kenje a hajára, ott biztosan jobban bizonyít!

Nem vízálló spirált használva

Ez a gél nemcsak a vízálló sminkkel nem boldogul, a hagyományos szemspirál is kifog rajta: elképesztő módon maszatol, igazi pandamaci tekintetet lehet vele elérni. Többször kellett vele áttörölni a szememet, ami azért is volt kellemetlen, mert közben csípett is. Legfeljebb farsangkor lehet érdemes használni, ha emósnak, pandamacinak vagy Drakulánénak öltözik.

Összetevők

Water / Aqua, Glycerin, Propylene Glycol, Butylene Glycol, Carbomer, Panthenol, Sodium Hydroxide, Tocopheryl Acetate, Parfum / Fragrance, Sodium Methylparabent, Disodium EDTA, Allantoin, Benzophenone-4, Helianthus Annuus Seed Oil, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, Yellow 5 / CI 19140, Blue 1 / CI 42090

A szakértő véleménye

Ez egy egyszerű, kevés komponenst tartalmazó kence. Nincs benne túl sok természetes anyag, de legalább SLS mentes. A tartósítószerek kombinációja sem túl szerencsés: ha ezt a kencét használjuk, figyeljünk arra, hogy a többi kozmetikum mellette lehetőleg parabénmentes legyen...

NIVEA Visage szemfestéklemosó

Nem volt jó a tapasztalatom a Nivea lemosójával sem, mert ugyan klassz, semleges illata van, de nem kifejezetten alkalmas vízálló szemfesték lemosására. De, hogy valami jót is mondjunk róla: valamivel olcsóbb a társainál, csak 1199 forint/125 ml.

Vízálló spirált használva

Első nekifutásra semmilyen fekete folt sem került a fehér vattára, a másodikra is csak elég csekélyke, ráadásul használat közben még csípte is a szememet (azt nem tudtam egyértelműen megállapítani, hogy ez a lemosó volt-e, vagy az, hogy az erős dörzsöléstől festék került a szemembe). Nem is akartam kideríteni a kellemetlenség okát, inkább hagytam az egészet…

Nem vízálló spirált használva

Elsőre leszedett minden sminket, de sajnos is enyhén csípte szememet. Nem tudom, hogy ez a lemosó hibája-e de a szememben maradtak apró festékszemcsék, ami nemcsak nem túl guszta látvány, de nem is jó érzés...

Összetevők

Water / Aqua, Isohexadecane, PEG-8, Glycerin, Poloxamer 124, Paraffinum Liquidum / Mineral Oil, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Chamomilla Recutita Flower Extract, Bisabolol, Steareth-20, Ceteth-20, Sodium Acrylates / C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Glycine Soja (Soybean) Oil, Cetrimonium Chloride, Trisodium EDTA, Phenoxyethanol, Methylparaben

A szakértő véleménye

Ez a lemosó tartalmaz természetes anyagokat, de még mindig nem az igazi: vitaminok,kamilla-kivonat és szójaolaj, viszont előnyére szól, hogy ez is SLS-mentes! Azért, hogy ne örüljünk túlzottan, vannak benne ásványi olajok, és akrilátok is (emiatt nem folyik szét, mint a víz). A fő komponensek azért a bőr számára nem túlságosan ismerős anyagok.

Balea olajmentes szemfestéklemosó

Ennek a lemosónak nagyon erős, de friss illata van, ám inkább hasonlít egy arctonikra, mint egy lemosóra. A tesztben enyhe hendikeppel indult, mivel a flakonján fel is van tüntetve, hogy ezt a terméket a vízzel oldható smink lemosására tervezték, de sajnos olyat nem találtunk, amelyik vízálló smink eltávolítását ígérte volna. Az egyik legolcsóbb sminkeltávolító a teszten: 699 forint/100 ml.

Vízálló spirált használva

A dm saját márkás terméke sajnos csúnyán elbukott a vizsgán: bár első mozdulatra olyan érzésem volt, mintha szuperül leszedte volna a szemfestéket, de azt tapasztaltam, hogy valójában szemkörnyéki alapozón kívül semmit nem távolított el. Hiába öntöttem még több lemosót a vattára, hiába dörzsöltem a szememet, a festék meg sem mozdult, és igen, bár ez a termék valóban nem vízálló sminkhez van kitalálva, azért legalább egy kicsit moccanhatott volna a festék... Hosszas próbálkozás után feladtam; egyértelművé vált, hogy ettől a smink még ott fog virítani a pilláimon még reggel is. Viszont talán ebből is látszik, hogy a Max Factor vízálló szempillaspirál mennyire tartós!

Nem vízálló spirált használva

Már elsőre minden sminket szuperul leszedett, de sajnos kicsit csípte a szememet. Azt vettem észre, hogy a folyékony állagú lemosók sokkal kíméletesebbek, és nem is maszatolják el a festéket, mint krémes társaik.

Összetevők

Water / Aqua, Methyl Gluceth-20, Polysorbate 20, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Sodium Benzoate, Sodium Cocoamphoacetate, Lactic Acid, Parfum / Fragrance, Sodium Chloride, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Isomethyl Ionone, Limonene, Linalool

A szakértő véleménye

A Balea megint egész jó. Azért nem annyira, mint szokott, de ebben a társaságban megint a legjobb: SLS és parabénmentes. A tartósítószer nátrium benzoát. A tenzidek elég bőrbarátak, noha persze nem természetesek. Baj talán egyedül a rengeteg illatkomponenssel lehet, amik ugyan valahányan természetes illóolajoknak is alkotói, de így, illóolajon kívül soknak kimutatták már az allergén hatását.

Olay Essentials, vízálló szemfestéklemosó

Kicsit bizalmatlan voltam ezzel a termékkel, mert tizenhárom-tizenöt évvel ezelőtt, amikor felfedeztem ezt a márkát, még nem volt igazán meggyőző. Igaz, jónak és exkluzívnak számított, de ez csak azért lehetett így, mert akkor még alig volt hasonló árkategóriájú kence. Így aztán még mostanában is, ha  megláttam az újabb, jobban marketingelt és csomagolt többi árucikk között, továbbra is vigyáztam  arra, hogy nehogy véletlenül ezt a márkájút emeljem le a polcról. Mint most kiderült, ez óriási hiba volt. Az állaga elég vizes és könnyű, semmilyen illata nincsen, és a bőr is selymes lesz a használata után. Úgy tűnik, sikerült megváltoznia a brandnek, olyannyira, hogy úgy döntöttem, a többi készítményüket is ki fogom próbálni! A lemosójuk mindenesetre remek produktum, bár az árából lefaraghatnának: 1499 forint/100 ml.

Vízálló spirált használva

Ez volt az egyetlen olyan szemfestéklemosó, amelyik maradéktalanul, első mozdulatra leszedte a festéket, ráadásul nagyon kíméletesen, minden dörzsölés nélkül!

Nem vízálló spirált használva

Gyorsan és egyszerűen távolította el a szemfestéket.

Összetevők

Aqua, Decyl Oleate, Isopropyl Palmitate, PG, Glyceryl Stearate, PEG-4, Glycerin, Palmitic acid, Stearic acid, Laureth-23, Triethanolamine, Diethanolamine, Carbomer, Imidazolidinyl Urea,  Methylparaben, Propylparaben, EDTA

A szakértő véleménye

Ez egy elég vegyes összetételű sminklemosó. A lista elején olvasható anyagok nagyrészt természetes viaszok, tenzidek, glicerin és zsírsavak. De a tartósítószerek parabének, és a lista elején is van néhány etilénglikol-polimer, amiket ugyan általában nem tartanak nagyon irritatívnak (sőt!), de a bőr nem nagyon ismeri őket, inkább csak jól viseli a jelenlétüket. A lista végén mesterséges gélesítő, és persze a tartósítószerek.

Szemfestéklemosó ml Flakon ár/forint Fajlagos ár/forint/100 ml Minőség 1-5
Olay Essentials vízálló szemfestéklemosó 100 1499 1499 4,5 és azért nem 5, mert ez a legdrágább
Corine de Farme szemfestékeltávolító gél 125 1499 1199 4, mert nem elsőre hozta le a festéket és szintén drága
L'OREAL kímélő szemfestéklemosó 125 1399 1119 2, a vízállósmink lemosására alkalmatlan, az illata viszont jó.
NIVEA Visage, szemfestéklemosó 125 1199 959 1, megtévesztő a felirat: vízálló szemfesték lemosó, ugyanis nem távolította el a szempillákról a festéket
Helia-D hidratáló szemsminklemosó gél 125 1099 879 2, hajzselének kiváló.
Balea olajmentes szemfestéklemosó 100 699 699 2, mert olcsó, de a vízálló sminkre nem hatékony.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon !

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek