Olcsó és természetes sütőtisztítók

Minden nő rémálma a sütőt kitisztítani, főleg ha több napos/hetes leégett zsírfoltok, megszenesedett húscafatok és zöldségek is tarkítják a terepet. Ilyenkor jön a halogatás, de eljön az a pont, amikor már nem lehet tovább húzni a dolgot, és ilyenkor jön a kétségbeesés, no meg rendszerint a hideg zsíroldó. Ezzel viszont csak az a probléma, hogy borzasztóan egészségtelen a szervezetre, nagyon-nagyon büdös, és kesztyű nélkül elképzelhetetlen a használata. Ráadásul bennem mindig olyan érzetet kelt, mintha mindig maradna valamennyi kosz a sütőben tisztítás után. Hiába sikálom ki többször, és indítom be a sütőt mielőtt ételt tennék bele, mégis ott motoszkál bennem a gondolat, hogy beissza majd magába az ételt a sok mérget, ami az erős tisztítószerekben van.

Stockfresh

Emiatt döntöttem úgy, hogy olyan természetes tisztítószerek, módszerek után nézek, amik nemcsak, hogy nem veszélyeztetik a környezetet, de jóval olcsóbbak is a vegyipar termékeinél.

Házi csodaszer

Amire szüksége lesz:

Ecset, két közepes üveg/műanyag tál, súrolószivacs, kanál.

Hozzávalók:

Fél csésze folyékony természetes szappan, egy csésze szódabikarbóna, fél csésze borax, kettő-négy csepp levendula illóolaj, negyed csésze almaecet. Ha nagyon sűrű a massza, hígítsa vízzel addig, amíg falfestékszerű sűrű pasztát nem kap.

Így alkalmazza:

Vegye ki a sütőből a tepsiket, rácsokat, és állítsa be őket a mosogatóba/kádba.

Stockfresh

Kenje be a pasztával a sütő minden részét, és hagyja állni hat-nyolc órára (a legjobb, ha éjszakára). Egy kicsit habzani fog, de ne aggódjon, ez csak a szódabikarbóna és az ecet elegyedése miatt van! Miután letelt a meghatározott idő, töltsön meg egy edényt tiszta vízzel, mártsa bele a súrolót, és törölje vele át a sütőt. Előfordulhat, hogy többször át kell mosni a felületeket, de szerencsére akkor sem veszélyes a szervezetre, ha bent marad egy kicsi tisztítószer.

A jól bevált ecet, szódabikarbóna, citrom és természetes társaik

Ecet vagy citrom:

Öntsön egy jénai tálba egy liter hígított ecetet vagy citromlét, majd tegye be a sütőbe 160 fokra. A párolgó ecet/citrom leoldja a zsírt és a koszt a sütő belsejéből. Ezután hagyja langyosra hűlni a sütőt, és egy nedves szivaccsal törölje át. Ha a foltok megmakacsolták magukat, ne keseredjen el, végezze el újra a műveletet, több, erősebb koncentrátumú ecettel vagy citrom és ecet egyvelegével!

Stockfresh

Cukros almaecet

Fél liter almaecetben oldjon fel négy evőkanál cukrot, és ezzel a masszával kenje be a sütőt, majd indítsa be körülbelül 120-150 fokra. Amikor a sütő bemelegedett, a tizedik percben már lekapcsolhatja. Várja meg, míg langyosak nem lesznek a felületei. Ezután nincs más dolga, mint vizes szivaccsal nekiesni a belsejének.

 

Sózott ecet

Egy pohár ecethez adjon annyi kis szemcséjű sót, hogy sűrű masszát kapjon. Az elkészült masszával dörzsölje át a sütőt, aztán nedves ronggyal törölje simára a felületet.

Mosószóda a konyhában is

Hasonlóan működik mint az apró szemű só: keverjen el egy kis vízzel egy csésze szódát és kenje be vele a sütő belsejét. Várjon legalább tizenöt percet, majd törölje le egy nedves szivaccsal.

 
 
Termék Mennyiség Ráfordított idő Ráfordított energia 1-5 Ár
Folyékony szappan fél csésze 6-8 óra 3 körülbelül 400 forint
Szódabikarbóna egy csésze
Borax fél csésze
Illóolaj 2-4 csepp
Ecet+víz egy liter 1-2 óra 2 körülbelül 200 forint
Citromlé egy liter 1-2 óra 2 körülbelül 400 forint
Cukor+almaecet fél liter+4 evőkanál 1-2 óra 2 körülbelül 400 forint
Só+ecet egy pohár ecet, só 1-2 óra 2 körülbelül 200 forint
Mosószóda egy csésze 1-2 óra 1 körülbelül 200 forint

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon !

Oszd meg másokkal is!
Mustra