A natúrtermékben sem bízhat: ön tudja, mit ken a hajára?

Ötféle sampont teszteltünk a natúrtól a teljesen hétköznapiig. Azt valahogy sejtettük, hogy a hétköznapi termékben találhatunk káros anyagot, de azt nem gondoltuk volna, hogy akár a natúrtermékként hirdetettben is ott figyelhet ilyesmi.

Rengeteg sampon van a piacon, és néha nehéz kiigazodni, hogy melyik felel meg legjobban a hajtípusának. Azt már nagyjából mindenki tudja, hogy a two-in-one, azaz a „kettő az egyben” termékek helyett érdemesebb külön sampont és kondicionálószert venni. Egy festett, igénybe vett hajnak sokkal több tápanyagra, hatóanyagra van szüksége ahhoz, hogy selymes és puha legyen, mint egy soha nem festett, natúr hajkoronának. Természetesen a balzsam mellett nagyban befolyásolja a haj minőségét az is, hogy milyen samponnal mossuk. Összetételük szempontjából vannak természetesebbek, és főként szintetikus anyagokból állók. Mi ötféle sampont teszteltünk hatás és összetétel szempontjából.

Az összetevők kiértékelésében a Dr. Torma Viktória házivegyész és házikozmetika szakértő volt segítségünkre.

stockfresh 1236235 toiletries-bottles sizeS

Cien, For all hair types 300ml

A Lidl saját márkás termékcsaládjának samponja 305 forintba kerül. Ahhoz képest, hogy egy olcsó termék, nem annyira gyenge. Összetétel szempontjából nem az igazi, van benne káros anyag, de sajnos ez majdnem a legtöbb samponban megtalálható. Hó végén, fizetés előtt azért megéri.

Már az első vizsgálódásnál elakadtam, mert a flakon elejére az van írva: minden hajtípusra, ezzel ellentétben a flakon hátoldalán „korpásodás elleni sampon” díszeleg. Kinyitni roppant egyszerű, és annyira meg van töltve a flakon, hogy ki is folyik a mosogatószer állagú sampon az első felnyitáskor. Az illata is inkább valami olcsó öblítőre emlékeztet. Jól habzik, és egészen kellemes lett a hajam állaga mosás után, úgyhogy semmiképpen sem mondanám, hogy rossz sampon. Sajnos ugyanezt nem lehet elmondani, ha az összetevőiről beszélünk.

Összetevők:

Aqua, Sodium laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Cocoyl Glutamate, Citric Acid, Phantenol, Sodium Chloride, Glycol Disterate, Piroctone Olamine, Parfum, Laureth-4, Polyquaternium-10, Potassium Sorbate, Aloe Barbadensis leaf juice, Benzyl Salycilate, Isopropyl Alcohol, Linalool, Citronellol, Formic acid.

Dr. Torma Viktória házivegyész és házikozmetika szakértő elemzése:

„Összetétel szempontjából ez a sampon a hagyományos SLS tartalmú samponok kategóriájába tartozik. Benne ugyan nem a hagyományos SLS, hanem annak egy kissé módosított változata található, a nátrium lauril éter szulfát (Sodium laureth Sulfate). Ez talán valamivel kevésbé szárítja a hajat, de igazi különbség nem nagyon van a kettő között. „Szállósítóként” van még benne Cocamidopropyl Betaine, aminek láncvégi pozitív töltése segít abban, hogy a hajszálak elektromosan taszítsák egymást, így nem tapadnak össze. Tartalmaz némi gyulladáscsökkentő komponenst a fejbőr számára ( Phantenol), és gombaölőszert is ( Piroctone Olamine), ami miatt korpás hajra is ajánlják ezt a sampont. Van benne igazi növényi kivonat is: aloé levet is tettek bele ami szintén segít a gyulladáscsökkentésben. Összességében összetétele alapján ezt a sampont inkább a „gazdaságos” kategóriába sorolnám."

L'Oreal Natural Garnier hársfa, normál és zsíros hajra 250 ml

A neve sokat ígérő, mégis, ez a sampon is tartalmaz a szervezetre káros anyagokat. Ezt a sampont pár hete vettem, mert az egyik legolcsóbb a neves kozmetikumok között – 530 forint. Kíváncsi voltam, hogy milyen a hatása. Mivel nekem festve van a hajam, megkértem a nővéremet is, hogy tesztelje le. Ami egyből feltűnt, hogy körömtörés nélkül képtelenség felpattintani a kupakját. Illatra nem rossz, kicsit citromos, ami meg azért érdekes, mert elvileg hársfa van benne, nem citrom. Átlátszó, egyáltalán nem krémes az állaga, és elég sokat kell használni belőle, mert nem az a habosodó típus. Használata után viszont olyan volt a hajam, mintha nem is mostam volna meg, csak leöblítettem volna vízzel. Nekem egyáltalán nem vált be, mert csomós, szálas és érdes tapintású maradt a hajam, a nővérem „szűz" hajára viszont megfelelt.

stockfresh 326812 girl-at-the-shower sizeM


Összetevők:

Aqua, Sodium laureth Sulfate,Cocobetaine, Sodium Chloride, Cl 47005 / Acid Yellow 3, Cocamide Mea, Sodium Benzoate, Methylparaben, Sodium Hydroxid, Ethylparaben, Salcylid Acid, Polyquaternium-10, Tilia Cordata Extract / Tilia Cordata Flower Extract, Limonen, Linalool, Benzyl Alcohol,Propylene Glycol, Butylphenil Methylpropional,  Citric Acid, Hexylene Glycol, Hexyl Cinnamal, Parfum.

Ez is, ahogyan a Lidl-ös sampon is, hagyományos SLS tartalmú sampon. Szinte minden ugyanúgy igaz rá mint az előzőre, csak ebbem nem aloé, hanem hárs kivonat van. Fontos különbség még, hogy az előző samponnal ellentétben itt parabéneket használnak tartósítónak. A savas kencéknek mindenképpen szükségük van valamiféle tartósítószerre de azért nem egészen mindegy, hogy milyenre. A parabének xeno-ösztrogének, azaz a női nemi hormon hatását utánozhatják a testünkben. Ezért érdemes belőlük lehetőleg keveset használni. Nem az a baj, ha néha találkozunk ilyesmivel: a testünk egy csodálatos rendszer, és majdnem mindenhez alkalmazkodni tud. A probléma azzal van, ha túlságosan sok olyan kozmetikumot használunk amiben ilyen tartósítószer van. Ezért is fontos figyelni a termékek összetevőlistáját, lehetőleg kombináljuk őket úgy, hogy minden termékben különbözőféle anyagok legyenek, főleg azokból, amik valamilyen szempontból károsak lehetnek. Akkor nem tudjuk egyiket sem túlságosan nagy mennyiségben a szervezetünkbe juttatni. Ez sem tartozik a csúcstermékek közé!" - teszi hozzá a szakértő.

Baba sampon, 400 ml

Nagyon furcsa, hogy az a termék amelyet még babáknak is ajánlanak, szintén tartalmaz SLS-t, azaz Sodium Laureth Sulfate-ot, ami a leggyakoribb bőrallergén anyag.

A sampon ára kifejezetten jó, hatásra bevált, igaz, nem az igénybevett hajon. A flakont könnyű kinyitni, viszont ugyanennyire könnyen ki is csúszik a nedves kézből. A sampon illata nagyon semleges, jól habzik, és elég krémes az állaga. Bár a 430 forintos ár nagyon csábító, ez a sampon sem ideális az igénybe vett haj tisztítására.

Összetevők:

Aqua, Sodium laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Citric Acid, Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Disodium EDTA, Sodium Benzoate, Climbazole, Melaleuca Alternifolia Leaf Oil, Maltodextrin, Mentha Piperita Leaf Extract, Sodium Hydroxide, Parfum, Limonene, Linalool, Cl 42051, Cl 60730.

Sajnos nem tudunk újat mondani, ez a sampon is a hagyományos SLS tartalmú samponok kategóriájába tartozik és itt is igaz az összes állítás csak most éppen teafaolaj ( Melaleuca Alternifolia Leaf Oil), és borsmenta kivonatot ( Mentha Piperita Leaf Extract) használtak ebben a termékben gyógynövényként. Van benne gombaölőszer is (Climbazole) is ami valószínűleg a babák koszmó-fertőzése ellen van benne. Ez a sampon tartalmaz komplexképzőt is ( Disodium EDTA): a használat során esetleg a készítménybe kerülő nehézfém-sókat megkösse és ha ezt nem tennék bele, akkor a sampon könnyen avasodhatna. Babáknak egy éves kor alatt semmiképpen sem ajánlott a használata, igaz, később sem a legjobb választás..."

Alverde, 200 ml

Rettentő büdös és minimum kétszer kell felkenni, ráadásul kötelező balzsamot használni utána, hogy ne legyen gubancos a haj. A legpozitívabb tulajdonsága, hogy nincsen benne a szervezetre káros anyag – legalábbis a reklámja szerint –, kivéve az SLS-t, amit álnéven tüntettek fel rajta. A legnagyobb csalódást ez a sampon okozta. (Mi tényleg elhittük, hogy natúr termék!)

Annyira könnyű felnyitni a tetejét, hogy utána vissza sem lehet zárni. Az elviselhetetlen erős citrusillata olyan, mint a vécéillatosítóé. Nagyon könnyű sampon, és egyáltalán nem krémes, állagra hasonlít a hársfás Garnierhez. Jól tisztít, nem nehezítette el a hajam, ami viszont ugyan fényes lett tőle, de csomós maradt. Előnye, hogy ha nem tudja, milyen összetevőket rejt, akár azt is hiheti, hogy 600 forintos szuper árért valóban természetes termékkel mossa haját.

Összetevők:
Aqua, Sodium Coco-Sulfate, Glycerin, Coco-Glucoside, Sodium PCA, Sodium Chloride, Sodium Lactate, Hydrolyzed Wheat Protein, Betula Alba Leaf Extract*, Salvia Officinalis Water*, Lavandula Hybrida Oil*, Disodium Cocoyl Glutamate, Sodium Cocoyl Glutamate,  Glyceryl Oleate, Xanthan Gum, Alcohol*, Parfum**,Linalool**, Limonene**.

* igazolt szerves gazdaságból 
** természetes alapvető olajokból

Végre egy kicsivel jobb sampon!

Összetétel szempontjából ez a sampon egész más, mint az előzőek. Tele van természetes anyagokkal amik biogazdaságból származnak és valóban táplálják a hajat: nyírfalevél kivonat ( Betula Alba Leaf Extract*), zsályakivonat (alvia Officinalis Water*) és levendula illóolaj (Lavandula Hybrida Oil*). Rengeteg biokozmetikában használatos tisztítóanyag is található az összetevőlistán (Coco-Glucoside, Glyceryl Oleate), mégsem mondható el, hogy kizárólag bőrtápláló anyagokból állna, mert álnéven ugyan, de ott díszeleg az SLS benne. Ezen a listán úgy hívják, hogy Sodium Coco-Sulfate. Azért lehet ez, mert a kókuszvaj egyik fő alkotóeleme a laurinsavból képződött zsiradék, ezért a kozmetikai készítményeken a „Coco” név gyakran a „lauryl” szinonimájaként használják. Ha teahát a „ Sodium Coco-Sulfate” névben a „coco”-t kicseréljük, máris az SLS-nél (Sodium lauryl sulfate) vagyunk. De az előző mennyivel természetesebben hangzik! Ezt a trükköt gyakran elkövetik azok a cégek akik azt a látszatot akarják kelteni, hogy természetes kozmetikumokat készítenek - de azt is szeretnék - hogy a termékük megfeleljen a mai vásárlók elvárásainak. Nem árt tudni, hogy régebben az Alverde nem használt ilyen tisztítószereket.Aztán a természetes termékeire valószínűleg azt a visszajelzést kapta a vásárlóitól, hogy „nem habzik eléggé” és hasonlókat, ezért inkább beletették az SLS-t, hogy megfeleljenek azoknak a minőségi követelményeknek, amit a fogyasztók egy samponról jónak gondolnak. Mégis mindent egybevetve, a legigényesebben összeállított készítmény ezen a listán." - mondja a szakértő.

stockfresh 717135 stunning-brunette-taking-a-shower sizeM

Schauma Szupergyümölcs & Vitamin 250ml

Ebben a samponban is hemzsegnek a káros összetevők. Kár, mert illatra és hatásra csúcs, veri az összes többit, összetevőiben viszont sajnos semmiben sem különbözik társaitól.

Ez a 700 forintos sampon nagy meglepetés volt a számomra! Egyszerűen felpattintható a kupakja, és könnyen is zárható. Nagyon jól habzik, megfelelően krémes az állaga, és olyan mangó illata van, hogy legszívesebben megkóstoltam volna. Igaz, a leírás szerint semmilyen mangóillatot nem tartalmaz, de gránátalmát és gojibogyót igen. Nagyon lágy, könnyen kezelhető és sima lett a hajam mosás után. A teszteltek között ez az egyetlen olyan sampon, ami után elmaradhat a balzsam használata. Csak hát az összetétel...

Összetétel:

Aqua, Sodium laureth Sulfate,  Cocamidopropyl Betaine, Sodium Chloride, Niacinamide, Panthenol, Prunus Armeniaca Kernel Oil, Lycium Bararum Fruit Extract, Punica Granatum Fruit Extract, Disodium Cocoamphodiacetate, Glycol Distearate, PEG–7 Glyceyl Cocoate, Sodium Benzoate, Cocamide MEA , Laureth–4, Parfum, PEG–40, Hydrogenated Castor Oil,  Citric Acid, Propylene Glycol, Polyquaternium–10, Glycerin, Limonene, Cl 15985, Cl 47005.

És végül megint visszatértünk az SLS-es samponokhoz...Igaz, ebben egy kicsivel több természetes növényi kivonat van: Barackmagolaj (Prunus Armeniaca Kernel Oil), Goji bogyó kivonat (Lycium Bararum Fruit Extract), gránátalma kivonat (Punica Granatum Fruit Extract) de ez kit érdekel, ha maga a sampon egyáltalán nem minőségi!? Van még benne a Panthenol-on kívül B3 vitamin ( Niacinamide), ami rendkívül jó hidratálószere a hajnak és a fejbőrnek. Ez lehet az oka annak, hogy használata után elmaradhat a balzsam használata. Sajnos azt kell, hogy mondjuk: ez a termék elnyerte a „gazdaságos” kategória legjobb képviselője címet."

Következő cikkünkben alternatív megoldásokat fogunk ajánlani azoknak, akik tényleg natúr termékkel szeretnének hajat mosni!

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek