Szupermarketekben még tényleg olcsóbb a nagyobb

A kisebb áruházakban valóban érdemes a nagy kiszerelést venni, mert az az olcsóbb, de a hiperek túlárazós trükkje is rendben van fogyasztóvédelmileg. Ha eddig nem tette volna, ezentúl mindig olvassa el gondosan az árcédulát. Igen, a lényeg az az apróbetűs ár/mennyiség mérőszám.

Miután a múltkor feltérképeztük, milyen trükkel veszik rá a hipermarketek a vásárlót arra, hogy drágábban vásárolja meg ugyanazt, körülnéztünk a szupermarketekben és a drogériákban is. Mint kiderült, ők nem trükköznek: itt tényleg a nagyobb az olcsóbb.

stockfresh 82765 woman-pushing-trolley-along-supermarket-aisle s

A CBA, Lidl, Aldi, Penny Market, Spar, Drogerie Markt, Rossmann és Müller választékának felmérésével kiderült: a szupermarketekben és drogériákba n a világ még a megszokott logika mentén működik, tehát a nagyobb kiszerelésű termék valóban olcsóbb. Igaz, a kisebb üzletekre nem is jellemző, hogy többféle kiszerelésben tartanak árut egy adott termékből, az meg főleg nem, hogy – mint a hipermarketekben – a nagyobb kiszerelés már-már ipari mennyiségű adag.

A CBA-ban egyáltalán nem találtunk figyelemre érdemes terméket. A Lidl és az Aldi üzletében szintén nem láttunk semmi említésre méltót, persze az is igaz, hogy náluk csak elvétve van több kiszerelés egy-egy termékből. A Sparban már találtunk egy Lenor Magnifique parfumelle öblítőt, amiből 750 ml 549 forintba kerül, így a literenkénti ára 732 forint; míg a 1,5 literes kiszerelésért 1190 forintot kell kicsengetni. Tehát a nagyobb kiszerelés litere 793,33 forintba kerül, amivel 61,33 forint az árkülönbség, csakhogy a kisebb javára.

dm üzletében itt-ott találkoztunk a túlárazós technikával: a literes Dreft 5in1 folyékony mosószer 1099 forintba kerül, ellenben a háromliteres változatának litere már 1166 forint. A Rossmannban egyetlenegy érdekes dolgot láttunk: egy olyan csodaszivacsot, ami állítólag minden foltot eltüntet, és nem kell hozzáadni semmilyen vegyszert! Ez annyira izgalmas volt, hogy az árakra majdnem el is felejtettünk odafigyelni, de végül be kellett lássuk, a keresett túlárazós trükkel itt nem találkoztunk. A Müller egy hatalmas hodály, akár raklapról is árulhatnák az intim mosakodógélt ötliteres, családi kiszerelésben, ehhez képest egyetlen mosogatószerből találtunk nagyobb verziót. Igaz, azt viszont elég rendesen túlárazták: a Jar Derma Protect 750 ml-es kiszerelése 545 forint, tehát 730 forint literje, a kisebb, 500 millis viszont literenként csak 590 forintra jön ki.

Bár sejthető, hogy a nagyáruházak csak a fogyasztók hanyagságára alapoznak, azért megkérdeztük a Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelőségét, kaptak-e már ezt kifogásoló bejelentést, és hogy ez a kisebb–nagyobb kiszerelés-mizéria nem minősül-e a fogyasztó megtévesztésének. A válasz nagyjából az volt, amire számítottunk: aki nem olvassa el az apróbetűs részt, magára vessen.

„Megtévesztés nem történik, mert a fogyasztó rendelkezésére áll az árcímkén az ár/egységár/kiszerelés információja, ami alapján megfelelő döntést tud hozni. Amennyiben a fogyasztó a részére közzétett információkat nem nézi megm csak a kiszerelés alapján vásárol, úgy nem tájékozódik megfelelően."

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 4.§-ának (1) pontja kimondja ugyanis, hogy:

„4. § (1) A kereskedelmi gyakorlat megítélése során az olyan fogyasztó magatartását kell alapul venni, aki ésszerűen tájékozottan, az adott helyzetben általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel jár el, figyelembe véve az adott kereskedelmi gyakorlat, illetve áru nyelvi, kulturális és szociális vonatkozásait is. Ha a kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók egy meghatározott csoportjára irányul, az adott csoport tagjaira általánosan jellemző magatartást kell figyelembe venni.”

Más kérdést vet fel, ha a csomagoláson olyan információ jelenik meg, ami arra enged következtetni, hogy a fogyasztót a termék megvásárlásával valamely előny éri (pl. 20% ajándék, + 30db ingyen, 2 fizet 3 kap stb.) Ilyen esetben lehet szó tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról, amennyiben az a termék amelyiken az ajándék feltüntetésre kerül drágább mint a normál kiszerelés.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek