no

Ha teheti, igyon házi tejet

A szervezet tápanyag- és vitaminszükséglete elengedhetetlenné teszi a tej fogyasztását. Nem elhanyagolható a tej ásványi anyag tartalma sem, például a kalcium, ami építőköve a csontvázunknak. A tej különösen gyermekkorban kell a szervezet fejlődéséhez, de felnőttkorban is fontos az egészség megőrzéséhez.

tk3s 30816

Gyerekkoromban nyaranta mindig Balatonon voltunk, ahol a szomszédainknak voltak teheneik. A kedves öreg fejkendős gazdasszony, mindig vendégül látta a családot egy vödör frissen fejt tejjel. Óriási élmény volt a fémbögrét belemeríteni a vödörbe és meginni a langyos tejet. Hozzáteszem, mindig is utáltam a tej ízét, de az valahogy más volt: friss és nem bolti tej ízű…

Az egészséges tehén teje tápanyagokban gazdag ital, de előfordulhat, hogy néhány olyan egysejtű- vagy baktériumfajtát tartalmaz, ami az emberi gyomor számára nem könnyen emészthető. Ezektől azonban könnyen megszabadulhat, ha a frissen fejt vagy nyersen vett tejet néhány percig forralja.

A tejben rengeteg zsírban oldódó vitamin (pl. B2, B6, B12) és a szervezet számára fontos ásványi anyag (pl. kalcium, foszfor, szelén) található. A tej az egyik legjelentősebb kalciumforrásunk. Napi hat-hét deciliter fedezi a kalciumszükségletet, ami fontos a csontok és fogak karbantartásához, illetve az idegrendszer működéséhez is. Azonban ártalmas is tud lenni. Az Állami Népegszségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a honlapján az allergiát elősegítő táplálékok közé sorolja. Sok dolgot olvasni a tej jó, illetve rossz hatásairól egyaránt, de kimondottan ezeket egy tanulmány sem támasztja alá.

  Tej alkotórészeinek összehasonlítása
Tej alkotórésze Anyatej Tehéntej Kecsketej
Fehérje 1,0 3,3 3,6
Tejcukor 6,9 4,7 4,5
Ásványi anyag 0,2 0,7 0,8
Zsírmentes száraz anyag 8,1 8,7 8,9
Zsír 4,4 3,7 4,1
Száraz anyag 12,5 12,4 13,0
Energia (kcal/100 g) 71 65 69

Mi is a tej?

A megszakítás nélküli fejéssel nyert, édes állapotban lévő, romlatlan ital, amelynek alkotórészeiből semmit el nem vontak, sem idegen anyagot hozzá nem adtak. Megkülönböztetjük a tejeket a hőkezelés módja (forralás-lehűtés, pasztőrözés stb.), a zsírtartalma (3,6%, 2,8%, 2,2%, 1,5%, 0,5% és 0,1%) szerint. Lehet rövid ideig eltartható, vagy hosszú ideig fogyasztható, úgynevezett ultra magas hőmérsékleten kezelt is. A tehéntej átlagos összetétele: 87,9% víz és 12,1% szárazanyag. Tejzsír, melyet különválasztva tejszínként ismerünk, amelyből köpüléssel a vaj készül. Többségében trigliceridekből áll és tejben igen apró, emulgeált zsírgolyócskák formájában található. Ez az egyik oka igen jó emészthetőségének. Tejfehérje: döntően két frakció, a kazeinfehérjék, és a savófehérjék alkotják. Arányuk tejfehérjében kb. 79%. ill. 21%. Tejcukor, laktóz, amely egy glükóz és egy galaktóz komponensből (monoszacharidok) áll, amely egy diszacharid. Elősegíti az ásványi anyagok (kalcium, magnézium, foszfor) felszívódását, és a belőle képződő tejsav, a szükséges pH biztosításán keresztül, a vastagbélben gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását. Azoknál az embereknél, akiknél hiányzik a tejcukor lebontását végző enzim, a laktáz, a tejcukor hasmenést, rosszullétet okoz. Ennek az enzimeknek a mennyisége sok ember esetében az életkor előrehaladtával csökken, sőt vannak akiknél egyátalán nem képződik. Mivel a kevés, vagy hiányzó enzim a tejcukrot a bélben nem, vagy csak hiányosan bontja le, így különböző tünetek jelentkeznek. Ez a jelenség a laktózérzékenység (laktózintolerancia). A laktózérzékeny emberek többségénél a csökkentett tejcukortartalom nem okoz tüneteket, így pl. a joghurtot, vagy kemény sajtokat probléma nékül fogyaszthatnak. Súlyosabb esetben nem szabad semmilyen, tejcukortartalmú élelmiszert fogyasztani (tejtermékek, tejcsoki, fagyi, egyes táplálék-kiegészítők stb.). Nekik egy külön eljárással, a tejcukor előzetes, enzimes bontásával lehet tejtermékeket előállítani. Forrás: Wikipédia.hu

Így készítsen tejszínt, vajat, tejfölt

Szobahőmérsékleten hagyja állni a tejet néhány órán keresztül, és észre fogja venni a tejszínt, ami a tej tetejére jön fel. Ez körülbelül 35-38 százalék tejzsírt tartalmaz. A rossz hír az, hogy egy liter tejből maximum egy deciliter tejszín képződik, ami csekély, de legalább eláll egy jól záródó dobozban, és finom alapanyag főzelékhez, krémlevesekhez. Ha vajat szeretne készíteni a tejszínből, megteheti köpüléssel: rázogassa a tejszínt egy dobozban, befőttesüvegben, vagy verje enyhén habverővel (vigyázat, ha nagyon gyorsan keveri, tejszínhab lesz belőle). Tíz-tizenöt perc múlva fázisszétválást tapasztalhat; a majdnem tiszta tejzsír besűrűsödik a habverő közelében, és azt körülveszi a híg színtelen író, ami majdnem tiszta víz, de tartalmaz még némi tejcukrot és kazeint. A tejföl szintén az aludttej tetejére jön föl, azonban nagyon egyszerű megkülönböztetni a tejtől: a színe árulja el, a tejföl enyhén sárgásabb színű. Igaz, ezt a különbséget csak akkor látni, ha egymás mellé teszi az aludttejet és a tejfölt, egyébként mindkettő vakító fehérnek látszik. Ha sütéshez vagy főzéshez készít tejfölt, jobban jár, ha a zsírosabb változatát készíti el. Hagyja megsavanyodni a tejszínt (tárolja meleg helyen egy-két napig) és kész is. Azt, hogy a túró hogyan készül, már egy korábbi cikkünkben megírtuk.

A tökéletes aludttej

Az aludttej készítéséhez a legjobb a friss házi tej. Forralja fel, és a lehűtött tejet öntse zománcozott agyagköcsögbe vagy  -bögrébe. Ezután tegye 25-30 °C-os helyre, és hagyja állni két-három napig. Onnan tudni, hogy megaludt, hogy  besűrűsödik, és gélszerű masszává áll össze.

Jó tanács

A több napig hűtőben tárolt tejből elég nehézkes túrót vagy tejfölt készíteni, és az ilyen tejtermék nem is annyira ízletes. Erre a célra használjon friss tejet. Ez azért van, mert a tejben különböző hőmérsékleteken eltérő gombák-baktériumok szaporodása indul el. A joghurtkultúra készítéséhez ~40 °C, az aludttej előállításához 25-31 °C az ideális.

tk3s swns cow lamb 130050057

Az egy főre jutó hazai tejfogyasztás 163,5 kg/év (KSH, 2007). Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan fél liter tejet sem iszunk, pedig egészségmegőrzés céljából ennél valamivel többet kellene fogyasztanunk. Különösen vonatkozik ez azokra, akik egyáltalán nem isznak tejet, kakaót, turmixot stb., legfeljebb a kávéba tesznek egy kevéske tejet vagy tejszínt.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra