Megnéztük, mit bírnak a konyhai papírtörlők

A papírtörlő elengedhetetlen konyhai felszerelés. Nem pótolja a konyharuhát, de praktikus egy-egy edény vagy evőeszköz gyors eltörölgetéséhez; fa- vagy üvegfelület letisztításához; nedves kezünk megszárításához. Mindenképpen nehezebb lenne az élet nélküle. Értékeléskor szempont volt az ár és mennyiség viszonya, valamint a használhatóság.

Tesco Value, 2 × 50 lap, 2 rétegű; 129 forint

Ennek a kéztörlőnek az ára hihetetlenül jó (bár nem értem, miért nem lehet 130 forintot kiírni?!), de sajnos ebben ki is merült a dicsérete. Úgy néz ki, mint a leggagyibb WC-papír. A színe szürkés, ami eleve taszít. Az embernek semmi kedve, hogy bármi tiszta dolgot – például egy nedves poharat – eltörölgetni vele. Nagyon puha a papundeklihenger is, amire a papírlapok fel vannak csévélve; kisebb nyomásra elveszíti eredeti alakját, ettől a lap letépése is sokkal nehezebb. Bár egyébként is szakadós típus. Viszont elképesztően jól szívja a nedvességet, csak minimum a fél tekercs papírt fel kell hozzá használni. Ablak- vagy tükörtörlésre sem ideális, mert szöszöl és morzsálódik. Esetleg gyújtósnak megfelelő lehet... Egy papírtörlő 1,29 forintba kerül.

A maximális öt pontból másfelet sikerült elérnie.

Budget, 2 × 50 lap, 2 rétegű; 131 forint

A Spar saját márkás törlője semmivel sem kerül többe, mint a tescós, mégis van különbség a kettő között.

Igaz, ez a papírtörlő is jól összenyomható, deformálható, viszont legalább szép fehér, és nagyon jó a perforációja; így a papírt – annak szétszakadása nélkül – egy laza mozdulattal el lehet távolítani a tekercstől. Elég jól szívja a nedvességet: fél deci vizet 5 lappal sikerült felitatnunk. Lehet vele ablakot és tükröt is törülni, csak egy kicsit idegtépő... Egy papírtörlőért 1,31 forintot kell fizetni.

3,5 pontot kapott a maximális ötből, mert olcsó, és nem annyira gagyi.

Forest Bello plus, 2 × 50 lap, 3 rétegű; 349 forint

Kicsivel keményebb a papírhenger, amin a lapok vannak, és jól kivehető az is, hogy háromrétegű. Ezáltal a vizet is jobban szívja, és ráadásul még gazdaságos is, mert a lap közepe is perforálva van. Fél deci vizet 2,5 papírtörlővel tudtunk felitatni. Az ablaktörlés is jó vele, nem hagy foltot, ám minthogy elég puha, a papír könnyebben morzsolódik. Egy papírtörlőért 3,49 forintot kell fizetni.

3,5 pontot kapott ez a törlő is, jóllehet igazán kellemes volt az előző kettőhöz képest, az ára nem értékarányos azzal, amit nyújt.

Zewa Klassik, 2 × 45 lap, 2 rétegű; 509 forint

Az egyik legjobb papírtörlő, amit próbáltunk, csak hát, még ha gazdaságos is, baromi drága. Nagyon jól szívja a vizet, ki is lehet belőle csavarni, így a törlő megszáradása után többször felhasználható. Nagyon jó a fogása, nem érdes, és szerencsére nincs agyoncsicsázva sem. Gusztusos, nyugodtan szalvétaként is lehet szervírozni, ha éppen nincs más kéznél. Tökéletes ablak és tükör tisztításához: nem szöszöl és nem is morzsálódik. Az egyetlen rossz, amit el lehet róla mondani az az, hogy drága. Egy lap, 5,65 forintba kerül. Ez messze a legdrágább a próbált törlők között!

Forest Bellis, 2 × 50 lap, 3 rétegű; akciósan 289 forint

Óriási meglepetést okozott a magyar cég terméke: nemcsak jó az ára (persze az akciós ára), de szuper minőségű is. Nagyon hasonlít a Zewa Klassikhoz. Végre egy olyan papírtörlő, amelyiknek elég kemény a papundeklihengere. Nem deformálódik, helyes vízjelek vannak a vastag, de jó tapintású lapokon. Szuperül lehet vele törülgetni: jól szívja a nedvességet, nem morzsolódik. Egy lap 2,89 forintba kerül.

(A nem akciós ára 399 forint.)

Megkapta a maximális 5 pontot. Bár picit drága, de legalább hazai!

Perla Plus, 138 lap, 2 rétegű; 322 forint

Túl nagy, kézbe vehetetlen a tekercs, és a papír fogásra is nagyon kemény, durva tapintású. Elég erős és vastag a lap, de nem kifejezetten szívja jól a nedvességet. Tele van őszt idéző idétlen mintával is, ami lehet, hogy szép, de teljesen fölösleges. Ráadásul olyan érzetet kelt, mintha a víz hatására a festék elmosódna. Jobban néz ki a fürdőszobában, mint a konyhában.

2,3 forintra jön ki egy lap, ami természetesen klassz, de ahhoz képest drága, hogy a termék gyakorlatilag hasznavehetetlen. Persze, ennek megítélése szubjektív: mi úgy gondoljuk, a jó papírtörlő legyen mintamentes és jól szívja a nedvességet.

3,5 pontot kapott a maximális ötből.

Spar Lovely, 4 × 51 lap, 3 rétegű; 659 forint

Ismét egy Spar saját márkás termék következik. Meglepő módon annak ellenére, hogy olcsó, egyáltalán nem rossz. Igaz, hogy kicsit puha a henger, ami miatt könnyen deformálódhat is, de kárpótol, hogy a papír minősége nagyon jó. Szerencsére csak két viszonylag vékony csíkban van minta rajta, tehát nincsen túlcsicsázva, és nagyon jól szívja a vizet. Könnyű és jó vele takarítani.

A második papírtörlő a próbáltak közül, amelyik megkapta volna a maximális pontszámot, ha kicsivel olcsóbb lenne. Így 4,5 pontot kapott a maximális ötből.

3,2 forintra jön ki egy lap.

OOOps, 2 × 50 lap, 2 rétegű; 245 forint

Igazán találó elnevezése a csodának, hiszen minden tépésnél kicsúszhat az ember száján: upsz!”, mivel annyira szakadós, és nem csak a perforáció mentén. Kedves, halvány lila vízjelszerű minták vannak rajta. Aki szereti a szép, mutatós papírtörlőt, ezt vegye meg: dísznek kiváló!

2 pontot kapott, de csak a vízjel miatt.

2,45 forintra jön ki egy lap.

Spring Force, 2 × 50 lap, 2 rétegű; 129 forint – A teszt nyertese

Finoman lehet csak kézbe venni, mert borzasztó lágy és puha a tekercs, viszont a papír fogásra egészen kellemes, és gazdaságos a lap közepén lévő perforáció miatt. Rendkívül jó nedvszívó, és remekül téphető. Könnyű vele takarítani, és nem morzsolódik. Egészen elképesztő, hogy csak kétrétegű a papír, mégis mennyire nedvszívó! Végre mi is át tudjuk érezni, mit jelent a Tesco gazdaságos” kifejezés.

A második papírtörlő a próbáltak közül, amelyik a maximális pontszámot érte el! Akkor is tökéletes, ha éppen nem akciós a Forest!

Egy papírtörlő 1,29 forintba kerül.

Tesco 2 in 1, 2 × 50 lap, 3 rétegű; 385 forint

A Tesco másik saját márkás papírtörlője kifejezetten drága. Kíváncsian vártuk, hogy mit tud ezért felmutatni. Nagyon vastag a papír, talán 30 százalékkal is nagyobb a tekercs átmérője, mint társainak. A kinézete elképesztően vicces: szocreál szalvéta mintájú. Kellemes a fogása, alaktartó, és nagyon jól téphető. Nem morzsálódik és kicsavarható belőle a víz. A Zewához hasonlóan két lap is elegendő fél deci víz felitatásához. Drága, de olcsóbb, mint a Zewa: 3,85 forintba kerül egy lapja.

Majdnem 4 pontot kapott, de aztán visszaminősítettük. Igazán lehetne olcsóbb is…

Bravo, 2 × 45 lap, 2 rétegű; 179 forint

Egyszerűen téphetetlen anélkül, hogy ne szakadna el. (Lehet, hogy kifejezetten úgy gyártották, hogy ne csak függőlegesen, hanem keresztbe is szakadjon?) Nem szívja a vizet, viszont nem is a legolcsóbb. Ez is mehet gyújtósnak a tescós mellé! 1,98 forintra jön ki egy lap.

1 pont.

Zewa Economy, 2 × 50 lap, 3 rétegű; 434 forint

Megint Zewa, de ez az olcsóbb” változat. Észre is vehető rajta: puha a henger, a papír könnyen téphető, de itt-ott kis papírdarabok maradnak a perforáció mentén. A vizet jól szívja. Beváltja az ígéretét, tényleg gazdaságos, ám ennél jobb minőségű a Forest, és olcsóbb is: még a nem akciós ára is alacsonyabb a Zewa áránál. A Zewa Economy lapja 4,34 forint.

3,5 pontot kapott a maximális ötből.

Forest Clean Goliat, 350 lap, 2 rétegű; 899 forint

„Úúú, ez nagyon kemény és vacak is!” – hallatszott az első felkiáltás. Nehéz, és hihetetlenül kemény a tekercs. Olyasmi az anyaga, mint az a szürke papír, amibe a vágott virágot szokták csomagolni. Ugyanaz a rossz minőség, mint a tescós papíré, de ez legalább hófehér. Inkább taszítja a vizet, mint szívja. Sokkal többet vártunk volna tőle! Viszont van jó oldala is: ha betörnek a lakásába nyugodtan használhatja a tekercset önvédelemre, a rendőrség még elő sem fogja venni érte. 2,56 forintra jön ki egy lap, ami szánalmasan drága…

Ablakpucolásra nem rossz, mivel nem morzsálódik.

2,2 pontot kapott a maximális ötből.

Kleenex Decor, 2 × 45 lap, 2 rétegű; 229 forint

Ez egy puha papundeklire felcsévélt krepp papírtekercs. Szörnyű a fogása, a két papírréteg szétválik, és ízléstelen a mintája. Meglepő módon a vizet sem szívja, de legalább taszítja.

2,54 forintra jön ki egy lap; akkor már mégis inkább a tescósat választanánk.

Az utolsó helyen végzett 0 ponttal.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek