A téli autózás 8 alapszabálya mazsoláknak

Ha egyedülálló, vagy a társa nem kimondottan szerelő típus, ez a cikk önnek szól: elmondjuk, hogyan készítse fel autóját és magát a hidegre.

Már-már kezdtünk abban reménykedni, hogy a 2012-es évben is hasonlóan langyosan múlik el a tél, mint tavaly, erre tessék, bejött amit az időjárás-prognózis ígért: leesett a hó, és éjszakánként szépen le is fagy. Valószínű sokan a nyári gumikkal vészelték át az elmúlt hónapokat, arra viszont már elég kicsi az esély, hogy tavaszig ki is húzzák így. Egyszer egy férfi ismerősöm azt mondta, addig nem igazi sofőr a sofőr, amíg egy zord telet kisebb koccanás nélkül is átvészel. Persze, ezt teheti úgy is, hogy márciusig bele sem ül az autójába, de pár trükkel azért felkészítheti magát és kocsiját a havas időjárás viszontagságaira. Először is lélekben készüljön fel, mert ilyenkor még több az anyázós" vezető, ugyanis a szélsőséges időjárás nem csak a kocsit, de a szervezetünket is megviseli. Ilyenkor az átlagosnál ingerlékenyebbek vagyunk, rosszabb a kedvünk, és a legszívesebben behúzódnánk a meleg szobába, amíg az első tavaszi napsugár be nem köszönt az ablakon. De addig ki viszi a gyereket iskolába, ki vásárol be hétvégére, és ki megy be az irodába dolgozni?

stockfresh 677964 winter-car---woman-remove-snow-from-windshield
  1. Az első és legfontosabb dolog: mindig legyen megfelelő mennyiségű üzemanyag a kocsijában! Ha elakadna a hóban vagy a jeges latyakban, addig tudja fűteni az utasteret, amíg meg nem érkezik a segítség.
  2. Ne szívja mellre, ha villognak és dudálnak a háta mögött! Roppant idegesítő tud lenni, ha azért szorítják le az útról, mert lassan közlekedik; bár az is dühítő, ha valaki 40 km/h-ás sebességgel halad. Csúszós, jeges, latyakos úton ez teljesen természetes: vezessen olyan tempóban, amelyik ön szerint biztonságos.
  3. Cseréltesse le a nyári gumikat télire. Ez azért fontos, mert a két típusú gumi szerkezete és mintázata eltérő. A nyári gumi merevebbé válik a hideg hatására, emiatt tapadásából is veszít: így baromi könnyű belecsúszni az előttünk álló autóba vagy kicsúszni egy kanyarban, mert nyári gumival fagypont alatt jelentősen nő a fékút, és az autó kormányozhatatlanná válhat. Ez abban az esetben különösen veszélyes, amikor hirtelen kell fékezni vagy a kormányt elrántani, mert a szánkón ülő gyermek épp a kocsi elé pottyan, ugyanis a roppant figyelmes szülő a nagy hó örömére közúton szánkóztatja. Jó ha utánanéz biztosításának is, mert sok cég nem is vállal felelősséget a téli hónapokban nyári gumival okozott balesetekért! Egyébként egyáltalán nem drága művelet a gumicsere, viszont annál procedúrásabb. Hogy valami jóval is össze tudja kötni, ne a fővárosban hanem az agglomerációban keressen gumist: olcsóbb is, hely is biztosan lesz, és közben beülhet egy közeli csárdába ebédelni. Pest megyében három-négyezer forintból megúszhatja a négy gumiabroncs cseréjét.
  4. Ha az abroncsok megbízhatóak, hátravan egy igen fontos teendő. A közlekedés biztonságának egyik fő eleme a fék. Ha csúszik az út, különösen fontos, hogy a a fékek mindkét oldalon azonos fékezőnyomatékot fejtsenek ki. Ha ez nem így történik, a jármű könnyen megpördülhet, ami szerencsétlen körülmények között balesettel járhat. Bizony, megéri két-háromezer forintért a fékeket is ellenőriztetni.
  5. Hiába akciósak a nyári szélvédőmosók, most ne vásároljon belőlük, ugyanis rovaroldó adalékot tartalmaznak, fagyállót minimális arányban kevernek hozzájuk, így az első jéghideg éjszaka után befagyhat a tartály, komoly bosszúságot okozva. Ha mégis megtette, vagy épp nem fogyott el a szélvédőmosó folyadék a kocsijából, álljon be egy bevásárlóközpont mélygarázsába, ha nincsen sajátja  (Budán az EuroCenter, Pesten az Aréna Üzletközpont garázsa ingyenes), járassa a motort, és várja meg míg kiolvad a folyadék. Ha kevés maradt a tartályban, bőven töltse rá a téli ablakmosó-folyadékot. A hiperekben egy kétliteres ablakmosót 3-400 forintért beszerezhet, sőt nem árt, ha tart belőle tartalékot az utastérben.
    stockfresh 99631 woman-putting-snow-chains-onto-tyre-of-car size
  6. A téli vezetés elengedhetetlen kelléke a jó ablaktörlőlapát is. Sajnos télen már öt körül szürkül, és a látást csak nehezíti a hófúvás és az eső. A nagyobb hiperekben ehhez is hozzá lehet jutni egy-kétezer forintért. Ha kedvesen mosolyog, bármelyik benzinkútnál ingyen kicserélik önnek. És ha a segítőkész kutas végzett a lapátokkal, nézesse meg a hűtőfolyadék fagyáspontját, ha nem akar több tízezer forintot fizetni! Ha nem fagyálló, a zord idő és a mínuszok hatására befagyhat, nem teljesítve elsődleges feladatát – a motor hűtését, sőt, a jéggé válásból adódó térfogat-növekedés komolyan károsíthatja jobb esetben csak az autó hűtőjét, de a motort is. Ha huzamosabb ideig parkol autójával a szabadban, ne felejtse el felhajtani a lapátokat, hogy ne fagyjon rá az üvegre.
  7. Meglehetősen kellemetlen, ha az autó cserben hagyja. Télen ebben leginkább az akkumulátor lehet a ludas. Hiába indult be a motor pöccentésre nyáron: ha az aksi 5-6 éves, nem biztos hogy kihúzza tavaszig. Indítózáskor kapcsolja le a lámpákat. Amellett, hogy fagyban csökken az akkumulátor teljesítményleadása, télen hosszabb ideig tart a sötét, és emiatt többet kell világítani, továbbá a hidegben jóval több energiát kíván a megmerevedett alkatrészkapcsolatok feloldása. Megnő a kenőolaj sűrűsége, és ezt súlyosbítja az a tény, hogy a felcsapódó sár éjjel ráfagy az egyébként mozgó alkatrészekre. Forduljon szakemberhez, aki képes megbecsülni, hogy kibírja-e az akkumulátor a fagyokat. Ha nem, szerencsére már ez is kapható a nagyobb hiperekben hat-tízezer forintért és a célnak tökéletesen megfelelnek. Egy dologra azért nem árt odafigyelni, ha az aksi túl régóta áll a polcon előfordulhat, hogy lemerül. Mielőtt betetetné az autójába nézesse meg és szükség esetén töltesse fel.
  8. Ha fél a havas úttól, maradjon inkább otthon, vagy válassza a közösséginek nevezett tömegközlekedést, és mindenki nyugodtabb lesz.

Ha elakadna valahol és nem szeretne órákon keresztül állni a jeges úton, amíg valaki megáll segíteni önnek, tartson az autóban szexi hosszú szárú és magassarkú csizmát és feszülős kabátkát. Higgye el, az első arra közlekedő férfi meg fog állni, és a segítségére siet.

Ezeken felül mindenképpen tartson a retiküljében mini jégoldó spray-t, amelyet a zárba spriccelhet, ha esetleg befagyott, és a kocsi utasterében kis méretű jégkaparót, egy pár bélelt bőrkesztyűt, papír zsebkendőt, fontos telefonszámokat: szerviz, autómentő, szerelő; termoszt forró teával, olcsó műanyag kézi seprűt, hótaposót, elemlámpát, bikakábelt, vontatókötelet, egy pár garnitúra olcsó gumi szőnyeget és a kétségbeesés, illetve a mínuszok átvészelésére egy üveg vodkát.

Tippek elinduláshoz

Ha van esély arra, hogy egyesben csak kipörög a kocsi kereke, tegye egyből kettes fokozatba és induljon el úgy. Ebben az esetben kisebb a kockázata, hogy az autó elássa magát. Viccesen hangzik de elsőkerékhajtású autóknál valóban hatásos módszer, ha hátramenetben indul el és addig tolat, ameddig megfelelő útszakaszhoz ér. Amikor már ez sem segít, szedje ki az összes szőnyeget az autóból és helyezze a kerék alá recével felfelé egymás után. Lassú gázzal kettesben induljon és csak akkor menjen vissza a szőnyegekért, ha nagyon drágán vette őket vagy ha már rendes talajon leparkolta autóját.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek