no

Tampon vagy betét, ez a kérdés, válasszatok

A nőgyógyász szerint sokkal inkább az egészségügyi betétet kellene előnyben részesíteni a tampon helyett. Az utóbbi ugyanis megakadályozza a hüvely természetes ürülését a havivérzés idején. Persze sok esetben csak a tampon a megfelelő választás. A tesztünkből kiderül, nekünk mely higiéniai termékek hogyan váltak be.

Megkérdeztem pár lányismerősömet, hogy szerintük melyek a legjobb higiéniai termékek, amiket Magyarországon kapni lehet. Bár megoszlanak a vélemények a legtöbben az o.b. tamponra voksoltak.

Íme pár vélemény:

"Betétből az Always, tamponból a Tampax a kedvencem. Mivel elég nehéz a Tampaxot beszerezni, o.b.-vel szoktam kiváltani. Igazából egyik tamponnal sem vagyok túlságosan megelégedve, de tesztelgetni sem szeretek."

"Csak betétet haszálok, általában Always ultrát. Nekem tökre bevált, és az ára sem borzasztó (körülbelül 600 forint egy csomag)."

"Én egészségügyi betétet használok, és rettentően utálom. Évekig használtam tampont, amit a legnagyobb vívmánynak találtam a kerék feltalálása óta, de annyi rémtörténetet lehet hallani-olvasni a tamponban pangó vérben megbúvó kórokozókról, hogy fájó szívvel bár, de visszatértem a betéthez. Ez viszont kényelmetlen: bármilyen vékonyat is vásárolok, mindenképp pelenkaérzésem van tőle, meleg nyári napokon meg klasszul bele lehet izzadni."

"Amióta menstruálok (17 éve), Always-t használok. Igaz, most már csak éjszakánként, mert nappal kiskosztümhöz elég bénán nézne ki az óriásbugyi. Meg amúgysem lehet betétet tangába ragasztani (próbáltam és nem volt valami kényelmes). Valószínű, a megszokás és az erős marketingje miatt nem próbáltam még ki másikat. Tamponból a Corás nekem nagyon bevált. Olyan, mint az o.b., csak jóval olcsóbb."

A betétek közül meglepő módon az Auchan sajátmárkása nyerte a tesztet, a legrosszabbul a tisztasági betétjéről méltán híres Carfree bírta.

A galériából is kiderül, hogy melyik betét bizonyított a legjobban

Az álatunk megkérdezett nők nyolcvan százaléka tampont használ, pedig a nőgyógyász szerint mégis a betét a jobb

Dr. Ambrus Zoltán nőgyógyász szakorvos elmondta, hogy a legtöbb nő a tampon használatát részesíti előnyben.

"A mindennapi élet során sokkal kényelmesebb, láthatatlan viselet. Nőgyógyászként úgy vélem, redukálni kellene a tampon használatát. A havi menzesz teljesen természetes mechanizmus, amikor is a méh nem kívánt nyálkahártyája kilökődik és kiürül. Emiatt nem célszerű tampont vagy bármi olyan dolgot használni menstruáció alatt, amely befolyásolja ezt a természetes ürülési folyamatot. Nagyon fontos, hogy akadálytalanul tudjon távozni a szervezetből a váladék. Természetesen, ha nem adottak a feltételek az egészségügyi betét használatához, arra mindig ügyelni kell, hogy csak tiszta kézzel helyezzük fel a tampont, és legfeljebb két-három óránként cseréljük. Van kockázata annak, ha nem vesszük ki időben: amikor a hüvelyben felgyülemlett vér és bakteriális méreganyagok felszaporodnak a szervezetben, kialakulhat endotoxin sokk szindróma (TSS), ami akár halálos is lehet. Bár ez nagyon ritka betegség, nem árt ügyelni rá, és három óránál (de maximum egy napnál) tovább nem bent hagyni a tampont. A TSS tünetei lehetnek hirtelen súlyos rosszullét, magas láz, fejfájás és hányinger, illetve hasmenés. Aki ezeket a tüneteket észleli, azonnal távolítsa el a tamponját, és forduljon orvoshoz."

A galériából is kiderül, hogy a teszten melyik tampon lett a befutó

Sokak kedvence az o.b. csak a középmezőnyben kapott helyett, míg a számunkra ismeretlen Bella for teens nyerte a megmérettetést. Az egyik legdrágább lett a legrosszabb: Organyc tampon 1500 forint.

Sok nő szenved menstruációs görcsöktől. Ez tönkretehet akár egy teljes napot is. Csak akkor használjon fájdalomcsillapítót, ha már más megoldás nincs.

Pár tipp a menstruációs görcsök enyhítésére

  1. Feküdjön hanyatt, és helyezzen melegvizes palackot a hasára. Hunyja be a szemét, lassan szívja be a levegőt az orrán keresztül, majd csücsörítve engedje ki a száján.
  2. Végezzen nyújtógyakorlatokat. Feküdjön hanyatt, és emelje lassan a magasba a csípőjét, majd engedje vissza. Közben figyeljen az ütemes légzésre.
  3. Gyenge menstruáció esetén merüljön el egy forró fürdőbe. Cseppentsen a vízbe egy kevés kamilla- és levendula olajat.
  4. Készítsen gyógyteát kamilla, libapimpó és borsmenta (vagy eukaliptusz) keverékéből.
  5. Erős fájdalmak esetén, célszerű gyógyszert bevenni, bár a fenti gyógymódok alkalmazásával, lehet redukálni az adagot.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra