180 millió forintot fizetett egy tonhalért

Egy japán üzletember 182 millió forintnak megfelelő jent fizetett a világ legdrágább tonhaláért. A belőle készült szusit 435 forintért fogja elfecsérelni.

Egy japán vendéglős 56,49 millió jent (182 millió forint) fizetett egy kékuszonyú tonhalért Tokióban, a Tsukiji halpiac évnyitó halárverésén. Tavaly a legdrágább tonhalért ugyanitt 32,49 millió jent (104,7 millió forint) adtak, amely 342 kilós volt. Igaz, az idei rekorder csak 269 kilogram, de a horribilis árat nem csak súlyban mérik: a japán konyhát kedvelők szerint a kékúszójú hal húsából készítik a világ legízletesebb szusiját.

A büszke tulajdonos, Kimura Kijosi elmondta, ezzel a hallal szeretné felvidítani honfitársait, mert szörnyű csapások érték Japánt a tavalyi évben: földrengés; tengeri szökőár; az atomerőművi katasztrófa, ráadásul gazdasági visszaesés is sújtja az országot.

„Ahelyett, hogy a tengeren túlra vinnék ezt a finom tonhalat, a vágyam, hogy japán emberek élvezhessék a fogyasztását. A március 11-i földrengés és a lomha gazdaság ellenére fel akarom emelni a japán lelkeket, és arra akarom ösztönözni az embereket, hogy keményen dolgozzanak együtt" - mondta a szusiétteremlánc tulajdonosa. Azt is megígérte, hogy a szigetországban, a megszokottnál jóval olcsóbban szeretné kínálni a fogyasztóknak a milliós halból készült szusit: a nagyjából tízezer adag ételért porciónként átlagosan 135 jent (435 forint) és 418 jent (1347 forint) kell majd fizetni, ami a legfinomabb, zsíros részére, az „otoro" szusira is értendő.

Kérdés, hoz-e ez az akció akkora reklámot a japán Kiyomura Társaságnak, hogy megérje a 182 milliós halat így elvesztegetni, mert a tízezer adag sushi reális ára adagonként körülbelül 18 000 forint lenne.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek