Soha többet kupi a konyhapulton!

Ki nem ismeri az érzést, amikor már a frissen vett zöldségeket se tudjuk kipakolni a konyhapultra, mert az tele van az előző napi vacsora maradványaival, meg a heti postával. Pedig tök egyszerűen meg lehetne úszni a rendetlen konyhapultot: rendesnek kell lenni!

Amióta a fránya amerikai konyhák a divatba jöttek, azóta tudjuk, hogy ha rend van a konyhában, a lakásban is rend van. Mégis a világ legnehezebb dolgai között tartjuk számon az üres konyhapultot, pedig sokkal nagyobb kedvvel állunk neki akár egy komolyabb vacsora elkészítésének is, ha rend van körülöttünk. Az apartmenttherapy-n találtunk néhány praktikus ötletet arra, hogy egész évben rendezett konyhai körülmények várjanak ránk, legyen szó akár amerikai típusú, akár normál konyháról.

Az egész alapját az a felismerés adja, hogy a rendetlenségnek általában minden lakásban van néhány fix kiindulópontja, magyarul van pár olyan hely, ahová először tesszük le a dolgokat. Aztán, amikor az megtelt, akkor kezdünk máshova pakolni, aztán megint máshova. Ha az elsődleges kupizónát megtanuljuk viszonylag jól kordában tartani, az az egész lakás rendességére látványos hatással lesz.

És a tapasztalatok szerint az emberiség univerzális elsődleges kupizónáinak megfontosabbika a konyhapult.

Főzés közben folyamatosan rakjunk rendet

Elsőnek nem árt, ha miután előkészítettük az ételt, rögtön minden felesleges edényt, kést, vágódeszkát elmosogatunk. Ennek gyakorlati haszna is van: először is a desszert nem lesz fokhagymaízű a főétel elkészítése után, másrészt a folyamatos pakolás-mosogatás-újrakoszolás triumvirátusa ugyan sziszifuszi munkának tűnik, de egyszer csak vége lesz, és asztalhoz lehet ülni nyugodt körülmények között. Az más kérdés, hogy ebéd után, az asztal leszedésével ,még vár ránk egy feladat, de mennyivel kisebb, mintha az egész főzés összes szemetét, kellékét, koszos edényét is akkor kezdenénk el rendberakni. 

shutterstock 422846599

Ne a konyhapultra dobáljuk az iratokat

A postaláda kiürítése után annak tartalmát folyamatosan a konyhapultra halmozod? Együtt vár jobb sorsra a Nemzeti Együttműködés kérdőíve a villanyszámlával? Ez a megoldás teljesen természetes, kiváltképp, ha éppen bevásárlásból, óriási zacskókkal jövünk haza, ám nem állapot! Legalábbis, ha rendezett konyhapultot szeretnél.

A postának és egyéb reklámanyagoknak, ha nem a szelektív kukában, akkor egy, erre a célra kialakított tárolóban van a helye. El lehet helyezni az előszobában, vagy a konyhának egy kevésbe feltűnő, kihasználatlan területén egyaránt. Értelemszerűen ezt is üríteni kell néha, ami mondjuk azért sem árt, mert talán nem zárják el az áramot, ha időben befizetjük a csekkeket. 

Végy meg minden felesleges tűnő tárolót, és építs be mindent, amit lehet!

Hülyeségnek hangozhat, de tény: ha kihasználsz minden adódó helyet, mindig rend lesz körülötted. Célszerű tehát eltüntetni, ám mégis kéznél tartani mindent, ami fontos legyen szó akár a falra akasztott késekről, akár a beépített mikróról, sőt kávéfőző és társairól is. Amint beépülnek a napi használatban lévő kütyük a konyhába úgy lesznek kéznél, hogy nem a pult helyét foglalják, és ehhez már rengetegféle kiegészítőt kaphatunk, a mágneses késtartótól a mosogatószivacs tárolására alkalmas izékig. 

Pakolj el lefekvés előtt!

Ha nem sikerül a vacsorakészítés alatt mindent elpakolni, akkor tegyük ezt meg evés után. A mosogatnivaló így is, úgy is halomban áll, jobb az "amit ma megtehetsz" elvet alkalmazni, hogy reggel újra nulláról indulhassunk. Jó esetben ezt megtesszük a nappali esetében is, de ha nem akkor legalább a konyhában csináljuk meg, megéri. Ha más nem, legalább két-három naponta szánj rá egy pár percet, és tüntesd el a konyhapultról az oda nem való dolgokat: levelek, számlák, telefontöltő, gyerek rajza, ottfelejtett könyv, bármi. 

Csak a legszükségesebb dolgok legyenek a pulton!

Totál felesleges minden kéthavonta használt konyhai kütyüt kint tartani a pulton olyanokat, amikre csak ritkán van szükség. Míg a kávéfőzőnek adekvát helye lehet az egyik eldugott sarokban, a turmixgép már simán csak minden harmadik napon (vagy héten, vagy hónapban) kerül elő; sokkal egyszerűbb ilyenkor elővenni, majd elrakni, legalább nem porosodik. 

Egy szó mint száz, közhely, de igaz: rend a lelke mindennek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek