Az oroszok is beszálltak a 3D-s háznyomtatásba

Egy nap alatt tudnak felhúzni egy 2,9 millió forintos házat.

A kínaiak az elmúlt években már bebizonyították, hogy lassan tényleg építkezhetünk 3D nyomtatóval. Azóta már be is mutatták a világ első olyan 3D-nyomtatott villáját, amit kevesebb mint három óra (!!) alatt állítottak fel. Az épület állítólag tűzálló is, és akár egy kilences erejű földrengést is kibír. Bár továbbra is vannak olyan szakemberek, akik szerint még óvatosan kell fogalmazni a 3D-nyomtatott falak időtállóságával és hosszú távú biztonságával kapcsolatban, azért a technológia a jelek szerint sokakat foglalkoztat.

Ipari telepre lerakott irodának tűnik, de állítólag lakóház
Ipari telepre lerakott irodának tűnik, de állítólag lakóházapis-cor.com

Az intő szavak ellenére az orosz Pik Group is beszállt a buliba, és a San Franciscó-i székhelyű Apis Corral karöltve az év leghidegebb időszakában (mínusz 31 fok volt), egyetlen nap leforgása alatt nyomtattak ki egy 38 négyzetméteres házat a Moszkvától délre fekvő Stupinóban – írja az Inhabitat a forradalmi építkezésről.

Ijesztő, hogy gépekkel akarják kikerülni az ember okozta hibalehetőségeket
Ijesztő, hogy gépekkel akarják kikerülni az ember okozta hibalehetőségeketapis-cor.com

„Bizakodva jelenthetjük ki, hogy az Apis Cor megoldásainak köszönhetően a 3D-s nyomtatás egy újabb szintet lépett feljebb az evolúciós létrán. Az Apis Cor vállalat és partnerei hisznek abban, hogy a stupinói ház volt az első lépés afelé, hogy meggyőzzük a világot arról, hogy a 3D-s technológia működőképes az építőiparban” – állítja a cég, akik 10 134 dollárból (nagyjából 2,9 millió forintból) hozták ki ezt a jópofa, kör alapterületű házat. Ez azt jelenti, hogy jóval a piaci ár alatt vannak: 275 dollárból, kb. 80 900 forintból ki tudtak hozni egy négyzetmétert.

Íme a jövő
Íme a jövőapis-cor.com

A házat a nagy hideg miatt egy védősátor alatt nyomtatták ki, de a készítők szerint a polisztirénlapokból készült szigetelésnek és a kőzetgyapot Roklight termo-akusztikus szigetelő anyagnak köszönhetően megfelelően véd a hideg ellen. A lapostető is van annyira teherbíró, hogy a nagyobb hómennyiséget is képes legyen megtartani.

„A forradalmi mobil 3D nyomtató elég kicsi ahhoz, hogy szállítható legyen, így a szerelési és szállítási költségek is lecsökkennek. Nemcsak gyors az eljárás, de környezetbarát és megfizethető is. Az így készült házak akár 175 évig is lakhatóak” – állítja az ígéretes kezdetről az Apis Cor.

A cég alapítója és a mobil nyomtató feltalálója Nikita Chen-Yun-tai, akinek minden vágya, hogy amit csak lehet, automatizálhasson. „Készen állunk rá, hogy mi legyünk az elsők, akik építkeznek a Marson” – szaladt kicsit előre a lelkes feltaláló. Kattints a videóra, és nézd meg, hogyan nyomtatták ki 24 óra alatt a házat Oroszországban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek