És akkor a sütőajtóval felmentem az internetre...

Idén is ellátogattunk a Papp László Sportarénába, hogy megnézzük mik a 2017-es trendek ha konyhákról van szó. Nagyon nagy tervekkel vágtunk az idei Konyhakiállítás feltérképezésébe, hiszen a programok ismertetői tele voltak olyan hívószavakkal, mint hogy "világújdonság" vagy "az utóbbi 70 év legfontosabb hűtőipari innovációja", vagy éppen "forradalmi fejlesztések", "semmi sem kerülhet többé az utadba" és "csatlakozás a jövőhöz". És hogy mit jelentenek mindezek köznapi nyelvre fordítva? Ezen a hétvégén személyesen is megnézheti, de mi addig is elmeséljük és mutatjuk is, miket láttunk. 

Tavaly még teljesen hülyén néztek ránk az összes standnál, amikor okos konyhai eszközöket keretünk és mindenhol azt mondták, hogy ez még nagyon a jövő, legalább 4-5 év. Jó hír, hogy azóta felgyorsultak az események, mert idén már a legtöbb standon büszkén mutogatták a telefonról vagy tabletről vezérelhető konyhai eszközöket, és most már teljesen egyértelmű dolog az is, hogy egy sütő érintőkijelzős vezérlést kapjon. A galériában nézze meg a képeket a nem csak okos eszközökről (hanem szépekről is, mint mondjuk a legújabb Philippe Starck konyha), és a többi érdekességről! 

Az utóbbi hetven év legfontosabb hűtőipari innovációja

Mi erre voltunk a legkíváncsibbak, hiszen mi lehet az, ami lekörözi az okoshűtőket; ami nagyobb húzás mint a videókat játszó hűtőajtó, vagy az, hogy a hűtője elintézi a bevásárlást ön helyett az interneten keresztül? A Lienherr standján aztán megtudtuk mi ez a nagy innováció: az, hogy a hűtési és szellőzési megoldásokat a hűtő talpazatába helyezték el. Tény, hogy ekkor azért egy kicsit csalódottak voltunk, de mint kiderült, azért ez egy sor előnyt jelent: például nagyobb lett a hűtőtér, csendesebb a működés, energiatakarékosabb is, és ezek után konyhabeépítésnél nem kell aggályoskodni, nyugodtan körbe lehet pakolni a hűtőt. Mondjuk tény, hogy én eddig is körbepakoltam a hűtőt három oldalról, de eddig ezt nem szabadott volna – mindegy, részemről most már így marad. Viszont ennél is lehet távvezérlést választani, ha például a munkahelyén gondol egyet, és az 5 fokról 3-ra állítaná az otthoni hűtő hőmérsékletét. 

Okossütők mindenhol

Jó hír, hogy már a sütő ajtaján is tud Facebookozni, vagy éppen böngészni, pontosabban egy modern konyhában ma már van egy tablet szintű kijelző a hűtő vagy a sütő ajtaján (meg a régről megmaradt tévé, hiszen a Szulejmán pont nem fogható ezeken a készülékeken). Szembesülnünk kellett azzal is, hogy azok a sütők már elég kőkorszakinak számítanak, amiket nem érintőképernyővel kell vezérelni.

A Candy FCWTC011X nevű beépíthető sütője június-július magasságában lesz elérhető a piacon 449 ezer forintos áron. Egy 10 funkciós sütőről van szó, aminek az ajtaja teljes egészében egy 19 colos érintőképernyő.  A sütő ajtaján tudja beállítani a sütés módját, hőfokát, idejét, vagy éppen válogathat a receptek között, amihez videós segítséget is kaphat. Ha nem talál megfelelő receptet, akkor a sütőajtóval felmegy az internetre, vagy csak úgy böngészhet, esetleg kiposztolhatja Facebookra, milyen szépen feljött a piskóta. Távolról vezérelhető, így egyáltalán nem kell felállni a fotelből, hogy megnézze aranybarnára sült-e a lasagna teteje, sőt akár a sarki cukiba is leugorhat ebéd utáni desszertért, a telefonján keresztül, a beépített kamerának köszönhetően akkor is látja, mennyire kell sietnie haza. Egyébként nem csak ez az egy olyan sütője van a Candynek, ami wifi-kompatibilis: a mosogatógépet és mosógépet is rá tudja csatlakoztatni a hálózatra. 

Az okosotthon legnagyobb buktatója

Nem is az a fő probléma, hogy még drága, vagy hogy még nem tudja kihasználni az olyan funkciókat, mint mondjuk a bevásárlás, hanem az, hogy ha úgy dönt, átállna ilyen készülékekre, azonnal el kell döntenie, melyik márkához marad hű. Ugyanis minden különböző márkájú okos háztartási gép különböző applikációkon keresztül fut, és nem kompatibilisek egymással. A Candy applikációja nem engedi fel a Bosch mosogatógépét a hálózatra, a Bosch hűtőjét meg nem tudja ugyanazzal az applikációval irányítani, mint a Samsung mosógépét és fordítva. Vagyis egyelőre még két dolgot tehet ha mindenképpen távolról irányítható gépparkot szeretne: vagy kiválaszt egy márkát és ahhoz ragaszkodik, vagy letölti minden márka alkalmazását és mindegyiket külön-külön állítgatja. Persze, ez várhatóan a jövőben változni fog, hiszen jelen formájában a legkevésbé felhasználóbarát megoldás, amivel a gyártók és a vásárlók is csak szívnak. A kérdés csak az, hogy vajon mikor változik ez meg, és vajon akkor a most 20 évre vásárolt okos hűtő képes lesz-e alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz.

A sütők terén a másik nagy újítás a Miele fogantyú nélküli beépíthető készülékcsaládja, amelyek ajtaja gombnyomásra szépen lassan nyílik ki. Nincs rajta semmilyen gomb, így teljesen belesimul a térbe és nemcsak sütő, de mikrohullámú sütő és gőzpároló is elérhető ilyen kivitelben. A kijelzőn válogathat a funkciók között, beállíthatja a hőmérsékletet és az időt, valamint a beépített programok között is válogathat. A fogantyú nélküli konyhai gépek mellé vehet fogantyú nélküli mosogatógépet is, ennek kopogni kell, ha ki akarja nyitni, de mondjuk ez az LG hűtő óta már nem nagy újdonság. Az ára elég borsos, de hát a design már csak ilyen, mindenesetre egy sütő beépített rádióvezérléses maghőmérővel 1.059.900 forint, a pároló pedig majdnem 1,3 millió forint. 

A Bosch is beszállt a hálózatba köthető gépek világába, a Home Smart alkalmazáson keresztül tudja irányítani a Bosch hűtőjét, sütőjét, mosógépét és mosogatógépét, páraelszívójét vagy a főzőlapot. A sütő memóriájában saját recepteket menthet el, vagy éppen kereshet a magyar nyelvű receptek között, a telefonja pedig nemcsak azt mondja meg, hogy miből mennyit vegyen és hogyan vágja fel, hanem azt is, hogy melyik rácsra tegye, ő meg majd beállítja szépen, hogy mennyi idő kell a sütéshez, és értesítést küld ha elkészült az étel. A hűtőjükben két kamera figyeli a készletet, a képet elküldi a telefonjára, a mosogatógépbe pedig betáplálhatja, hogy 100 darab mosogatótablettát vett, ő meg majd számolja a mosásokat és szól, ha ideje lenne újat vásárolni. A Bosch okostermékeinek áráról egyelőre csak annyit tudunk, hogy felső kategóriás termékekről van szó, pontosabbat a májusi bevezetés után tudnak majd mondani. 

A sütőajtó, ami soha többé nem lesz az útjában

A Neff standján a helytakarékosság állt a középpontban, láttunk olyan páraelszívót, ami szépen lassan belesüllyedt a konyhapultba, de megnéztük azt a beépíthető sütőt is, aminek az ajtaját egészen egyszerűen be lehet csúsztatni a sütőtér alá, vagyis azzal már nem égeti meg lábszárát, amikor odalép kiemelni a sülteket, és nem foglal felesleges helyet sem a konyha területéből. Természetesen ennek is színes érintőkijelzős kezelőfelülete van, amivel kiválaszthatja, hogy éppen mit szeretne sütni, hogyan, milyen hőfokon és mennyi ideig. A legolcsóbb elrejthető ajtóval felszerelt sütő 549.990 forint. 

Új trendek a húzogatós kiskocsikban

A szerkesztőségben csak banyatank néven ismert húzós bevásárlókocsik legújabb generációjával is találkoztunk egyenesen Spanyolországból. Minőségi alapanyagok és 3 év cseregarancia, vagyis nem törik ki a kereke mikor felrángatja a buszra, ha pedig mégis, akkor kap egy újat. Vízlepergetős, designos és még bőrből készült változat is van, utóbbiról a standon megtudtuk, hogy előszeretettel vásárolják ügyvédek az iratok szállításához. Van összecsukható verziója, és olyan is, amit a repülőgépre is felvihet. Természetesen alapból könnyű az egész szerkezet, viszont ha telepakolja és úgy húzza át a megállóban várakozók lábán, az ugyanúgy fájdalmas lesz. Az ára a minőség miatt magasabb mint a kínai boltos verzióké, itt 15 ezer forint körül kaphat egy húzós kocsit. 

123 ezer forintos hajszárító

Berlinben már szeptemberben rácsodálkoztunk a hajszárítók új generációjára, most már ön is megveheti a zuhanyfej és a vasutas irányítótárcsa szerelemgyerekét 123 ezer forintért. A nyélbe rakták a motort, így nem tépi a haját és amúgy is sokkal kíméletesebben szárít mint az ötezer forintos társai, ennek viszont mágneses a szűkítőfej csatlakozása és az ígéretek szerint a haja is fényesebb lesz tőle, bár ezt nem tudjuk, hogyan mérik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra