Magyar tervezők is kiállítottak a stockholmi bútorvásáron

Február 7 és 11 között, a stockholmi Design Week keretében rendezték meg a Stockholm Furniture & Light Fair bútorvásárt, aminek idén magyar kiállítója is volt: a Plydesign is itt mutatta be, hogy mire képes. A nemzetközi piacon először debütáló márka bútorkollekcióját Kerékgyártó András tervezte, a látványos standot pedig a Mome bútortervező hallgatói készítették el.

“A Stockholmi bútorvásár a Milánói Szalon és a kölni IMM mellett a legnagyobb európai bútorvásár. Bár méretében az előbbi kettőnél kisebb, de éppen ezért jóval minőségibb is, a kiállítók köre erősen szűrt. Elsősorban az Észak-Európai területről és Skandináviából vannak a kiállítók, éppen ezért letaglózó a minőség, ami ott megjelenik. Mi azért akartunk ott kiállítani, mivel a Plydesign kollekciója hajlított-rétegelt lemez bútorokból áll, amelyre Skandináviában a legnagyobb a kereslet, illetve azért, mert a kisebb méretű stockholmi kiállításon talán nem veszünk el annyira a tömegben.

A Plydesign elsősorban forgalmazókat, kereskedőket keresett, akik segítségével megvetheti a lábát ezen a piacon, illetve akik nagyobb volumenekkel dolgoznak, mivel ezek a bútorok sorozatgyártottak. A kiállítás során elég sok érdeklődést, megkeresést kaptunk, ugyanakkor rendkívül nehéz megítélni egyelőre, hogy ezek mennyire komolyak, ez talán majd fél év múlva lesz látható. Mindenesetre a visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy nem lógtunk ki a többi kiállító közül, sőt, felvételt nyertünk az Architonic adatbázisába, ami elég komoly elismerésnek számít. A Plydesign bútorai körülbelül 2 hónap múlva jelennek meg az online adatbázisban.

Legközelebb itthoni kiállításokon, a Construmán és a Madeinhungary-n tervezünk megjelenni, de más nemzetközi kiállításokkal is „szemezünk”, illetve valószínűleg jövőre is ott leszünk Stockholmban” – el mondja videójában Kerékgyártó András, aki a neves Aalto University School of Arts Design and Architecture szakán tanult.

A B10:32 számú standon bemutatott kollekció alapdarabjait a többféle méretben megtervezett asztalok, különböző magasságokban elkészített bárszékek valamint az új fejlesztésű Flagship karfás szék tették ki.

Nemcsak a Plydesign volt az egyetlen magyar kiállító a vásáron, a fiatal tervezők számára fenntartott Greenhouse részlegen mutatta be munkáit az Aalto Egyetemen tanuló Horváth Zsuzsanna is, aki Ariane Relanderrel karöltve készítette el kollekcióját.

A 2002 óta megrendezésre kerülő eseményen egyébként 32 országból 700 kiállító érkezett, és 60 országból több mint 40 ezer látogató volt kíváncsi az egyedülálló skandináv dizájntermékekre. A felhozatalt elnézve idén is menőnek számít majd a retro illetve a vintage forma- és színvilág, valamint a minimalista stílusjegyek. Kattintson a galériára és nézze meg, milyen lakberendezési tárgyakat keresünk majd az üzletekben a jövőben!

Oszd meg másokkal is!
Mustra