10 tipp selejtezéshez

Nem tudom, ki hogy van vele, de karácsony után elönt az érzés, hogy azonnal meg kell szabadulnom egy csomó cucctól, mert teljesen feleslegesen foglalják a helyet, plusz egy csomó új dolog került a lakásba, nehogymá' elöntsön minket a csetresz. Ilyenkor hisztérikusan nekilátok a selejtezésnek, és azt vizionálom, hogy majd a garázsvásárban vagy a bolhapiacon fogom magam halálra keresni - ám ez ritkán jön be, mondhatni soha. 

1. Egy nap egy dolog

Nem egy nagy kunszt, csak hajítson ki minden nap egyetlenegy holmit, amire semmi szüksége. Hogy ez aztán a kukában landol, vagy beleteszi abba a dobozba, amit utána elvisz az adományboltba, az teljesen lényegtelen: a lényeg, hogy tűnjön el a háztartásból. Így egyetlen év alatt 365 tárggyal lehet kevesebb a lakásban, ha ügyesen intézi a dolgait.

shutterstock 548468791

2. Egy szemetes/alkalom

Fogjon egy szemeteszsákot – ha nagyon profi, lehet 110 literes is akár – és pakolja tele. Percek alatt meg fog telni, megígérem. Ez már elég látványos mennyiség, ami erőt adhat a továbbiakhoz.

3. Egyszerű ruhateszt

Fogja meg az összes fogast, és akassza be őket a szekrénybe egy irányba. Minden alkalommal, amikor felvesz valamit, tegye vissza fordítva. Ha betartja a rendszert, hat hónap elteltével kiderül, mi az, amit egyszer sem használt: azt pedig nyugodtan ajándékozza vagy adja el. Kivéve persze a nagyestélyit, azt viszonylag tényleg ritkán hordja az ember.

4. Készítsen listát!

Egyszerre csak egy területet vagy részt szelektáljon át. Ezt lehet egészen kicsire lebontva csinálni, pl. a nappaliban lévő nagy szekrény átnézése, vagy egész helységekre vetíteni, és ott végignézni, mire is van szükség és mire nincs. Próbálja a listához azt is beírni, kábé mennyi időt vesz igénybe nagyjából a selejtezés, és ennek megfelelően lehet a területek közt választani. Érdemes nem a legelhanyagoltabb résszel kezdeni.

5. 12-12-12 szabály

Nem kispályás, csak profiknak ajánlott módszer, melynek során 12 dolgot ki kell dobni, tizenkettőt elajándékozni, és tizenkettőt visszaszolgáltatni annak, akitől kölcsönkértük. Kisebb gyerekekkel életveszélyes belevágni, főleg ha az ő szobájukban is körülnézünk, nagyobbakat viszont be lehet vonni, főleg, ha van motiváció.

6. Lássa máshogy az otthonát!

Néha érdemes új szemszögből megfigyelni az otthonát: ehhez elég, ha vendégeket hív, akik egészen más szemmel nézik a lakást, mint ön; vagy végigfotózza és megmutatja a képeket valakinek, akinek megbízik az értékítéletében. És akkor még készülni sem kell a vendégeskedésre...

7. Használja a képzeletét!

Ezt javasolják a szakértők, nem véletlenül. Nagyobb tárgyak, bútorok esetében kérdezze meg magától, mennyit adna jelen pillanatban az adott tárgyért, ténylegesen szüksége van-e rá, és tud-e nélküle élni.

shutterstock 40701073

8. Egy helyre az azonos dolgokkal!

A legutóbbi selejtezés során kiderült, hogy legalább három helyen tartom pont ugyanazokat a holmikat - amiből egyrészt kiderült, hogy jelentős mennyiséget halmoztam fel belőlük, másrészt az is, hogy egyszerre három helyen foglalták a helyet. A megoldás annyi, hogy kerüljön egy helyre, ami összetartozik!

9. Ki a felesleges, sokadik dologgal!

Valamiért nálunk sok az ágynemű, ami teljes rejtély, de ettől még tény. Ráadásul nemcsak az a baj, hogy sok, hanem, hogy egy csomó nagypárnahuzat gyűlt össze az évek folyamán, amiket sosem használunk, mert nincs is nagypárnánk. Na, ezek azért képesek rendes tömeget képezni. A nagy kérdés, hogy mit csináljon velük az ember a selejtezésen kívül? Én vagy átvarrom őket kispárnahuzatnak, de készülhet belőlük asztali futó, vagy bármi, amire viszont szüksége van (ahogy a 7. pontban is javasoltuk: használja a képzeletét!). Vagy egyszerűen adja oda valakinek, aki szabad idejében patchworközik.

10.Tanuljon a profiktól!

Merüljön el a Fly Lady vagy a Marie Kondo programokban, és váljon igazán profivá! Ez a két módszer, bár másféle megközelítéssel dolgozik, egyaránt eredményre vezet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek