Hóban-fagyban is lehet jó hely a balkon!

A tél mindenkit beszorít a négy fal közé, és ez nem is lenne nagy gond, de azért friss levegőre még szükség volna. Ezt ugyan szellőztetéssel többé-kevésbé meg lehet oldani, illetve néha azért mégiscsak elhagyjuk a lakást, de ez azért nem ugyanaz, mint amikor nyáron hosszan relaxálhattunk egyet a kertben vagy az erkélyen. Ez utóbbi ráadásul télen rendszerint kopár és lehangoló, míg a kertben azért ilyenkor is van élet. Persze ennek nem kell így lennie: az erkély is lehet életteli hely, még télen is.

Dekoráció és élet

Ehhez persze első körben az kell, hogy ha kinéz az üvegajtón, ne egy sivár, kihalt, lehangoló teret lásson. Ehhez érdemes kicsit előregondolkozni: még tavasszal, az ide szánt növények összeválogatásakor válasszon néhány örökzöldet is, hogy amikor a többi növény már elhullajtja a leveleit, ezek ilyenkor is hozzanak némi zöldet a balkonra.

A növények mellett az állatokra is lehet számítani. A madáretetők kihelyezése – és rendszeres töltése – odacsalja a kisebb-nagyobb szárnyasokat, sőt némi csonthéjas terméssel akár a mókusokat is a vendégek közt tudhatjuk. Azonban a házi kedvencekkel ilyenkor körültekintően bánjon, mert mind a kis- és nagytestű kutyák, mind pedig a macskák komoly veszélyt jelentenek a télen egyébként is kiszolgáltatott kis állatokra. Azt pedig ugye, nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: ha úgy dönt, hogy etetni kezdi őket, akkor egész tavaszig tartson is ki a lelkesedése, ezek az állatok ugyanis így öntől fognak függeni, és ha elfelejtkezik róluk, az számukra az éhhalált jelenti. Az eleség mellett pedig legalább ilyen fontos, hogy tiszta vizet is helyezzen ki nekik, ezt ugyanis még az eleségnél is nehezebben tudnak találni, főleg a fagyos napokon.

[PINTEREST] 582ec704b9bd4

A bútorok maradhatnak

A kerti garnitúrákat télen is kint lehet hagyni a balkonon, főleg ha fedett erkélyről van szó. Ilyenkor persze a vízhatlan huzatú párnák is maradhatnak, hiszen semmi bajuk nem lesz, ráadásul a színükkel tovább vidámítják a látványt. Ha lehet, piros, élénksárga, vagy más vidám, meleg színben pompázó párnákat válasszon, amikhez ilyenkor takarókat is kivihet magával (de ez utóbbiakat ne felejtse vagy tárolja szabadtéren, mert nedvesek lesznek és megfagynak). A kis asztalra kerülhetnek gyertyák, mécsesek, lámpások, de akár szép üvegvázák is, melyeket egy (kültéri) izzósorral szintén dekoratív világítótestté alakíthat. 

Meleg

Persze a dekoráció semennyire, a takarók és párnák pedig csak mérsékelten védenek a fő probléma, a hideg ellen. Ha van rá keret, akkor szerezzen be hőgombát, vagy kisebb, kültéri hősugárzót, amivel ez a gond egy csapásra megoldható. Egy lábon álló modell ára 20-25 000 forint körül mozog, míg a falra szerelhető – valamivel mutatósabb, de mindenképp helytakarékosabb – kivitel 35 000 forint körüli áron érhető el.

[PINTEREST] 582ec729907d5

Ha ezt sokallja, vagy jobban szereti a valódi tűz pattogását hallgatni, akkor is van megoldás, méghozzá igen mutatós: a tűzkosár, amivel mindez tökéletesen megoldható. Arra viszont figyeljen oda, hogy olyat válasszon, amiből a hamu és a parázs nem potyog a kőre! Ha félti a burkolatot, akkor használhatja a bográcstartó lábat, amire akasszon egy tűztálat, így még mutatósabb is lesz.

A melegérzet tovább növelhető a kis lámpákkal és gyertyákkal is, szóval ne bánjon velük fukarul, szórja meg velük az erkélyt rendesen. De az egyik legjobb melegítő ilyenkor egy jó forralt bor, tehát ezt se hagyja ki a repertoárból, és élvezze télen is a balkonját, a jó levegőt és a pihenést!

Színek és némi élet

A színek erkélyre csempészésére télen természetesen a megfelelő növények alkalmazása a kulcs, amiket valóban csak egyszer kell beszerezni, és díszei lesznek a lakás nyugalomszigetének egész évben. Persze a növények mellett azért maradhatnak más díszek is, de a hangulat mindenképpen tökéletesebb lesz általuk.

Háttér!

Mielőtt a növények beszerzéséhez fognak érdemes elgondolkodnia azon, hogy milyen háttér elé kerülnek. Egy korlát ugyan nagyon praktikus, hiszen nem fogja el a fényt, de az elé helyezett cserepes növényeknek, kiváltképp télen erősen feladja a leckét. Sokkal egyszerűbb, és mutatósabb megoldás, ha egy viszonylag sötétebb, de egyszínű hátteret adunk a kompozíciónak. Így ugyanis a piros, sárga, lila bogyók, és a színes vesszők nem csak akkor láthatóak, ha azokat tömött sorokban, egymás hegyére – hátára ültetjük.

A hátteret egyszerűbb megoldani, ha az erkélynek van fala is, de ha nincs, akkor sem kell egész évben fent lennie. Egy sötétebb anyag ideális erre a feladatra, amit – mintegy belátás elleni leplet, felfűzhet végig a korlátra.

Növények

A növények között válogatva kifejezetten olyanokat keressen, amik nem csak a zöld színnel örvendeztetik meg. Persze ezek is fontosak, tehát az örökzöldeket se hagyja ki, de azért próbáljon a színekre összpontosítani.

Erre tökéletes lehet a tűztövis, hiszen nem csak egészséges a termése, de egész télen a növényen marad, ráadásul piros, sárga és narancssárga színnel is találkozhatunk belőle.

„Alapvetően kerti növényként szoktuk meg a Pyracanthákat – mert ez a tűztövis latin neve – mégis tartható cserépben is. Ahogy a legtöbb növény, ez a cserje is visszafogottabban fejlődik, ha cserépbe kerül, hiszen a gyökérzete nem tud korlátlanul fejlődni. Amennyire csak lehet, válaszunk neki nagy cserepet, de szinte bármilyen egyszerű virágföldben jól fogja magát érezni. Évente egyszer, tél végén, érdemes megmetszeni, hogy ne terebélyesedjen túl nagyra. Mivel a cserép könnyebben átfagy, télen legyen védettebb helyen, ha van rá mód, takarjuk be avarral, jutazsákkal. „ – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

[PINTEREST] 5840a04b7b42a

A zöld egy árnyalatát megoldhatjuk borostyánnal is, ami nem csak a színe, hanem szép levelei miatt is tökéletes díszítőelem. A futónövény akár háttér gyanánt is működhet, ha a korlátra futtatjuk, de azzal mindenképpen számolni kell, hogy a növekedése a vakolatot és a festést veszélyeztetheti.

„Szinte hihetetlen, hogy a borostyán még egy kis cserépből is messze elkúszik. Mivel a szárán, levélzetén keresztül is képes vizet felvenni, jó, ha éri eső. Amennyiben nem, nekünk kell rendszeresen, nyáron akár naponta meglocsolni. A borostyán, ha egyszer megindult, feltapadt valahová, akkor csak a szár elvágásával, a növény sérülésével lehet eltávolítani. Olyan helyre kerüljön, ahol később sem fog minket zavarni. A szárak a fény és tápanyagok irányába indulnak, idővel megállíthatatlanok!”

A kisebb növekedésű növények között is van olyan, mely télen is színes, ilyen lehet a som, mely ugyan teljesen megkopaszodik a zimankóban, de vesszőinek piros színe így is megtartja a díszértékét. Emellett a zsályát sem szabad kihagyni a lehetőségek közül. Azon túl, hogy tartása gondoskodik a friss fűszerről, télen a növény bíbor színe ad díszértéket. Igaz, hogy nem áll majd daliásan a cserépben, de az ívesen lekonyuló szálak így is igazán hangulatos képet adnak.

„A som-félék a tűztövishez hasonlóan strapabíró növények, gondozást alig igényelnek akár szabadban, akár cserépben vannak, csak az a lényeg, hogy érje természetes fény és csapadék. Egyetlen ellenségük van, a túlbuzgó kertész, aki még télen is gondosan locsolni akarja őket: a napközben fagypont felett alaposan meglocsolt növény gyökerét az éjszakai fagy szétfeszíti, ami – mivel a gyökérzet ezután nem vesz fel több csapadékot – kiszáradásos tünetet okoz. A zsálya ellenben sokkal igényesebb növény. A meleg, napsütötte, fényes helyet kedveli, rengeteg vizet nyáron, télen pedig szinte semmit. A földre is igényesebb, magas tápanyag tartalmú palánta földet, vagy fűszernövény földet válasszunk különösen akkor, ha cserépbe kerül. „ – mondja a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek