RAKTÁR

Natúr fakorongot minden háztartásba!

2016. december 4., vasárnap 18:48

A natúr dekorációs elemek reneszánszukat élik, így egyre több dekorációs lehetőséget fedeznek fel bennük a szakemberek. Az egyik legegyszerűbb alap ehhez a többé-kevésbé kör alakú fatörzs-szelet, mely bár rendkívül egyszerű, mégis rendkívül sok mindenre lehet használni!

Honnan?

Az első kérdés, ami felvetődik, hogy honnan szerez az ember felszeletelt fatörzset, és jellemzően ez az, ahol a projekt rögtön el is akad. Pedig elég, ha van az ismeretségi körben egy szomszéd, vagy bárki, aki fával fűt, vagy akinek a kertjében egy nagyobb fa kivágásra, alapos kurtításra kerül. Ezen kívül már csak egy jó lánc- vagy körfűrész kell hozzá (kézivel nagyon nehéz volna szép, egyenletes felületet vágni, ráadásul sokáig is tartana), majd hajrá, annyi fakorongot tud előállítani magának, amennyit csak szeretne,  

Ha pedig mégsem volna a környezetében senki, akitől hozzájuthana, akkor akár boltban is vásárolhat ilyen korongokat különböző méretekben és árakon. Kettő 5X5-ösnek leírt korong ára 200 forint, míg egy nagyobb, 20-21 centis átmérőjű 750 forint körüli áron mozog. Az ennél nagyobbaknak azért már igencsak húzós árai lehetnek, szóval étkezőasztalnak lehet, hogy nem ez a legolcsóbb megoldás.

[PINTEREST] 582ec0d6e59ec

Dekor

A fa szeletek dekorációs elemként tökéletes alapanyagok. Tökéletesek például faliórának, amihez csak az óraszerkezetet kell beszerezni mutatókkal, ami 450 forint körüli árat jelent.

Ha szereti a különleges megjelenésű képeket, akkor fotó is kerülhet a korong felületére. Ehhez egy tintasugaras nyomtatóval nyomott fényképre lesz szüksége, némi csiszolópapírra, valamint egy vasalóra. Első lépésben a fa felületét alaposan fel kell csiszolni, hogy minél simább legyen: így lesz minél részletgazdagabb a rákerülő a fotó. Ezután portalanítsa a felületet, tegye rá a képet (érdemes rögzíteni egy ragasztószalaggal, nehogy elmozduljon), majd forró vasalóval alaposan vasalja át. A hő hatására fellazuló tinta pár perc alatt felszívódik a farostokba, így a fotó (illetve annak tükörképe) megjelenik a felületen. Ezután már csak hagyni kell megszáradni, majd a végén kaphat egy lakk védőréteget. Tipp: igazán mutatós akkor lesz, ha a fotó valamivel nagyobb, mint a korong, amire kerül, így széltől szélig befedi a felületet.

Kisebb fakorongokat lakkozva, de akár színezve is felhasználhat poháralátétnek, képkeretre ragasztgatva, vagy akár kulcstartó gyanánt is. De tökéletesek lehetnek karácsonyfadísznek is, hiszen a mintát úgy variálhatja, ahogyan csak szeretné.

[PINTEREST] 582ec1343f74d

Bútor

Ha szereti a natúr bútorokat, akkor imádni fogja ezekből a fakorongokból készült darabokat. A nagyobbakért persze mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, de garantáltan egyediek lesznek.

A nagyobb szeletekből készülhet szék, de akár asztal is. Ezek eléggé kézenfekvőek: rögzíteni rájuk a kiválasztott lábakat és lelakkozni a felületüket. Így gyönyörű erezettel és évgyűrűkkel díszített, rusztikus hangulatú asztalra is szert tehet, amihez már csak a lábakat kell megvennie nagyjából 2000 forint körüli áron.

Éjjeli szekrény gyanánt is tökéletes választás lehet egy ilyen fakorong, és még különlegesebbé teheti, ha elfelejti a lábakat. A kiválasztott szelet szélét ehelyett fúrja meg három, egymástól egyenlő távolságra lévő ponton. Nagyobb átmérőjű lyukakat készítsen, akkorákat, amiken rusztikus kötelet is át lehet fűzni. Kössön csomót az átfűzött kötélvégekre, a másik oldalon pedig hagyjon rá annyit, amivel a korongot fel tudja lógatni a plafonra. Lakkozni ezt is érdemes, és íme, egy szuper tipp: a csomókat is kenje át, mert így jóval tartósabbak lesznek majd.

[PINTEREST] 582ec0a49ac1b

Természetesen polc is készülhet a korongokból, amihez csak konzolvas kell, ami néhány száz forintért bárhol beszerezhető. Ebben az esetben csak arra kell figyelnie, hogy mind a konzol, mind pedig a fal elbírja a súlyt. Egy kisebb korong esetében ez nem igazán jelenhet gondot, de a nagyobb, hosszabb polcok tervezésénél érdemes a teherbírásnak utánaszámolni (kezdve azzal, hogy tömörfa lévén maga a polc is jelentősebb súlyt képvisel, mint a furnérból készültek). A lakkozásról, sőt, akár a ledes hangulatvilágításról persze most se feledkezzen meg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés