RAKTÁR

Szíriai lakásbelsővel sokkolt az IKEA

2016. november 8., kedd 14:32

Azt már eddig is tudtuk, hogy az IKEA reklámszakemberei (illetve az általuk megbízott reklámügynökségek) általában zseniális ötletekkel jönnek elő, és ezek az ötletek nemcsak arra vonatkoznak, hogy hogyan lehet minél több Klippan kanapét a vevőkre sózni. A svéd bútoráruház emberjogi kérdésekben is többször kampányolt már, és a mostani projekt is ennek jegyében készült, méghozzá a Vöröskereszt megbízásából. 

Mint az Adweek.com is beszámolt róla, az akcióban a svéd cég a szíriai háború nyomán kialakult krízishelyzetet próbálja testközelbe hozni. És elég erősen sikerül is nekik: a gyanútlan vásárló sétálgat Norvégiában (közelebbről a slependeni Ikeában), kipróbálja az előre összeállított mintaszobákat, ugrál egy kicsit a kiállított ágyakon, majd beleütközik valami váratlanba; egy nyomorúságos szíriai lakás 25 négyzetméteres replikájába, salaktégla falakkal, szegényes bútorzattal.

A kiállítótérben lévő plakátok és a bútorokra tűzött árcédulák egy tipikus szíriai család helyzetét mesélik el, annak minden szenvedésével, az étel, a gyógyszerek és a tiszta víz hiányával. Az installáció ráadásul különösen ütős, ha tudjuk, hogy egy valóban létező damaszkuszi lakásról készült. Az árcédulák jótékonysági felhívásként is szolgálnak, az adománygyűjtést a Vöröskereszt szervezte.

25m2 SYRIA from POL on Vimeo.

Snorre Martinsen, a reklámot kitaláló POL ügynökség művészeti vezetője így nyilatkozott; „Meglátogattuk Ranát Damaszkuszban, és megismertük, hogy ő és a családja hogyan éli túl a mindennapokat Damaszkusz külterületén. Az ő házát szerettük volna valósághűen újraépíteni. Egyszerűbb lett volna egy sima plakátot feltenni, de az érzés nem lett volna ugyanaz. Azok az emberek, akik már menekültek háború elől, azt mondták nekünk, hogy „Ilyen érzés. Emlékszem rá.”

Az installáció október 17-31. között volt látható, a kampány 22 millió (!) eurót gyűjtött össze a Vöröskereszt szíriai missziója számára.

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés