Ha van négy és fél millió dollárja, építészeti ritkaságot kap érte

The Case Study Houses néven váltak ismertté azok a kísérleti jelleggel épült lakóházak, amelyek 1945-66 közt épültek Kaliforniában egy különleges projekt keretein belül, az Art & Architecture magazin támogatásával. Az épületek közül már csak alig húsz van a piacon, ha továbbkattint, mutatjuk, milyen az az egy, amit most megvehet. Ha van 4.500.000 dollárja.

Ezért az összegért két hálóval, két fürdővel és a The Case Study Houses program legkülönlegesebb alkotásával, a Bailey-házzal más néven a Case Study House #21-el lehetünk/lehetnénk gazdagabbak, ha elég vastag hozzá a pénztárcánk. A ház különlegessége, hogy a közösségi és a privát helységeket teljesen szokatlan módon a fürdőszobák választják el. Innen érkezik a víz a házat körülvevő medencébe, egyfajta szökőkútként. 

A ház eredeti tulajdonosa a The Case Study Houses projekt dokumentációja szerint egy gyermektelen, szabadelvű pszichológus házaspár volt, akiket a ház építésze, Pierre Koenig bevont a tervezésbe. Az volt a cél, hogy az épület – jövendőbeli tulajdonosaihoz hasonlóan – minél konvenciómentesebb legyen, és ez annyira jól sikerült, hogy az építész maga is az egyik fő műveként tekintett a Bailey-házra.

Egyébként nem lehetett mindig ilyen borsos áron eladni a modern épületeket, ez inkább az utóbbi évek tendenciájának mondható. Nem véletlen a vevőjelöltek tartózkodása, ugyanis ezeknek az épületeknek a fenntartása komplex és drága feladat, a felújításuk, karbantartásuk szintén nem olcsó. Mindezek ellenére egyre több (gazdag) építészetrajongó gyűjt ehhez hasonló épületeket. Kíváncsian várjuk, ki csap le erre az építészeti remekműre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek