Nem csak raklapból készülhet kanapé

Kanapét venni nem éppen olcsó mulatság:  vagy vesz egy nagy levegőt és elkezd keresgélni a használt darabok között, aztán ha mázlija van, belenyúl a jóba; vagy gyűjtöget. Ha azonban nem szeretne hónapokig spórolgatni, viszont van egy kis kézügyessége, akkor a bolti, vagy akár a használt ár töredékéért is készíthet magának kanapét. És még jól is fog kinézni.

A minimalista

A legkönnyebb út sokszor a legjobb is. Egy minimalista bútorral nem igazán lehet mellényúlni, hiszen a kiegészítőkkel – jelen esetben díszpárnákkal, de akár egy kárpittal is – annyira jól fel lehet dobni, hogy bármelyik lakáshoz tökéletesen illeszkedik. A minimalizmushoz pedig kelleni fog két farostlemez és négy láb (vagy kerék, kinek melyik tetszik jobban). A lemezeket csavarozza össze, így erősebbek lesznek, és vágjon le belőlük akkora darabot, amekkorának az ülőfelületet szeretné.

[PINTEREST] 57ff978e9d47d

Vásároljon bútorszivacsot (például innen), akkora darabra lesz szüksége, amivel le tudja fedni a felületet. Ha kifejezetten süppedős kanapéra vágyik, akkor természetesen vastagabb darabot rendeljen, de ha nem talál, akkor működhet az is, hogy két átlagos vastagságú szivacsot erősen összeragaszt. Válasszon hozzá olyan kárpitot, amilyet csak jónak lát, és gondolja át, mosható vagy fixen rögzített huzatot szeretne-e: utóbbi esetben nincs más dolga, mint felszögelni, előbbi esetben azonban inkább tépőzáras rögzítéssel varrja meg, a tépőzár másik felét pedig ragassza a farost lemezhez (így nem fog elmozdulni a felület).

Ha nem akar külön háttámlát, csak simán a falhoz tolja, akkor ezzel már készen is van, már csak a díszpárnák kellenek. Ha háttámlát is szeretne, akkor a farostlemezek aljára rögzítsen hosszabb oldalanként legalább 3-3 nagyobb fakockát: ezekre szerelheti a lábat, a hátsó résznél pedig ezekhez igazítva alakíthatja ki a támlát. Szélesebb léceket csavarozzon a lábakhoz, majd a megfelelő magasságban keskenyebb lécekkel kösse össze őket: kész is a háttámla váza, amire természetesen még a fenti eljárással szintén érdemes szivacspárnát készíteni.

Ennél talán csak az az egyszerűbb, ha a földre kerül a szivacs, és arra a párnák, ám ez tényleg csak egy fiatalos, vagy erősen keleties beütésű lakásban mutat, és a kényelme is kérdéses.

A raklapos

A raklap kanapék napjainkban nemcsak praktikusak, hanem nagyon divatosak is. Elkészítésük sem sokban tér el a minimalista darabokétól, csupán raklapokat kell hozzá beszerezni. Ha van ideje és energiája, akkor használt darabokból is alkothat, de ezeknél többnyire kiadós csiszolással-lakkozással kell indítani, ami elég munkás (bár még mindig olcsóbb, mint újat venni). A raklapokat is le lehet festeni, ráadásul a lukacsos szerkezet tárolórekeszek vagy rejtett ledes hangulatvilágítás kialakítására is nagyon jó lehetőségeket teremt.

shutterstock 388253872

Újrahasznosítás egyszerűen

Ha van otthon alacsony, széles tévéállványa, amit már nem használ, akkor megint csak szert tett egy tökéletes kanapé-alapanyagra. A túl széles darabokat középen érdemes még extra lábakkal aládúcolgatni, de aztán már csak a szivacsot kell rátenni, és kész!

Nagyon jól mutat az is, ha a szivacs nem ér végig teljes hosszában az aljzaton, így szert tesz egy kis asztalkára is, ráadásul ezzel a kis trükkel még elegánsabbnak is hat az ülőgarnitúrája. Ebben az esetben is a fal adja a háttámlát, a kartámaszokat pedig hengerpárnákkal oldhatja meg, ha szükségét érzi.

Újrahasznosítás bonyolultabban, elszántaknak

Nagyobb meló, de megéri, ha van otthon, a szomszédban, a barátoknál, rokonoknál, ismerősöknél már nem használt lemezkád, mivel ez is tökéletes kanapé-alapanyag. A kád egyik oldalát le kell vágni, majd szépen le kell tisztázni, hogy se sorjás, se éles ne maradjon. Ha ez megvan, akkor fesse le a félig már kész kanapéját: a hatás kedvéért kenheti például a belsejét fehérre, a külsejét pedig a szobához igazodó színre. Mehetnek bele a méretre vágott párnák, amiket a kád megmaradt oldalára a kanapé háttámlájára akár két sorban ragasztott tépőzárral is feltehet, így az ülő- és a háttámla felülete között kivillan majd a kád fala is. (Filmrajongók legkésőbb ennél a pontnál szerezzenek be egy vörös macskát is! Vagy bármikor.)

Ha nem olyan szerencsés, hogy szép, valódi lábaskádat sikerült szereznie, akkor sem kell elkeserednie, a hagyományos lemezkádból is lehet ilyen menő kanapéja, mindössze annyival van több feladata, hogy a végén még lábakat is kell szerelnie rá. Ha szeretne direkt rájátszani a kád jellegre, akkor a valódi lábaskádakra jellemző oroszlánláb a legtutibb választás, ami viszont valószínűleg nem lesz olcsó buli (legalábbis abból kiindulva, hogy ez a négy darab például 40 000 forintért kelleti magát: ez az összes kiadással együtt már egy rendes kanapé árával vetekszik). A lábakat akár más színre is fújhatja, így igazodva a szoba képéhez. Ha viszont nem ragaszkodik a klasszikus megjelenéshez, akkor lábakat már 600 forinttól is beszerezhet.

A gyerek rácsos ágyának új élete

Ha már kinőtte a baba a rácsos kiságyat, abból is lehet kanapé. Ehhez csak az egyik oldalát kell levenni, a lábakat egy-egy vastagabb léccel megerősíteni, és a fekvő- (illetve most már ülő-) felületet egy farostlemezzel strapabíróvá tenni. Mehet bele a szivacs, és akár a verandán is megállja a helyét!

Kültérre kanapé? Simán.

Ha nem okvetlenül betonból öntött álkanapéval szeretné díszíteni a kertet, mutatunk más megoldást! Mostanában éli újra virágkorát a zsalukő: változatos formákban kapható, ültetésre, bortárolásra, cipőtartónak is tökéletes, de sokféle kerti bútor is készülhet belőle. Más dolga nincs is, mint erős deszkákat illeszteni az egymással szemben felállított (és persze rögzített) zsalukövek nyílásaiba, mehet rá a párna, és már készen is van. Ez a megoldás inkább kültérre ideális, bár a köveket lefestve igazán mutatós darab lehet belőle a szobában is, de ilyenkor a zsalukövek alá kerüljön szőnyeg, mert különben mélyen összekarcolhatja a padlót.

Oszd meg másokkal is!
Mustra