Látványos hajóalagút épülhet Norvégiában

A VisitNorway a napokban tette közzé a ország első hajóalagútjának látványterveit: még néhány év, és egy hatalmas hely gyomrában lehet végighajózni az 1,7 km hosszú Stad hajóalagúton. A Snøhetta építész- és design stúdió tervei bebizonyították, hogy egy alagút is lehet több annál, minthogy vájunk a hegybe egy lyukat. 

Bár a norvégok a világ első hajóalagútjának nevezték, olvasóink jelezték, hogy ez enyhe barokkos túlzás, hiszen a világban már több hasonlót átadtak, de a norvégok hajóalagútja 1,7 km hosszú lesz, 49 méter magas és 36 méter széles. Ha a döntéshozók zöld lámpát adnak a 254 millió eurós (78 milliárd forintos) projektnek, az alagút turisztikai látványosságként is üzemel majd, hiszen nemcsak praktikus, de esztétikus is. "Egy ilyen csodálatos tájon egy ilyen alagútnak többnek kell lennie annál, minthogy beleavatkozunk a természetbe, ezért nagy erőfeszítéseket teszünk, hogy esztétikailag is megfelelő tervvel álljunk elő" - mondta Terje Andreassen a norvég hajózási hivatal projekt managere.

Ha minden jól megy, a Selje és Moldefjord közti alagúton naponta 70-120 hajó kelhet át, ezzel kikerülve a Stadhavet körüli gyakran kiszámíthatatlan időjárási viszonyokat. Ez is az oka, hogy már több mint egy évszázada beszélnek róla a norvégok, hogy kellene egy hajóalagút. Az első terveket már az 1870-es években papírra vetették, mivel ez a tengerszakasz annyira kiszámíthatatlan, hogy a történészek szerint még a vikingek is gyakran inkább a szárazföldre tették a hajóikat, minthogy kockáztassanak. Azért még ne rohanjon repülőjegyet venni, az optimista várakozások szerint is leghamarabb csak jövő húsvét körül fogadhatja el a kormány a terveket, és akkor talán 2019-ben meg is indulhat az építkezés. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra