Ez az oka, hogy barnulnak a fenyői

A kert szépségét a virágzó és a zöld növények együttese adja. Ezt az összképet lehet árnyalni örökzöldekkel (és sokan előszeretettel teszik is), melyek segítségével a téli fehérségbe is csempészhetünk egy kis színt. Ha igazán mutatós növényeket telepítene, a fenyőfélék kézenfekvő és tökéletes választásnak bizonyulnak. Sokan azonban félreismerik ezeket a tűlevelűeket és azt gondolják, azért tűrik olyan jól a zord mínuszokat, mert elképesztően ellenállóak.

Ellenálló szépségek

A fenyőfélék egyik jellemzője, hogy igen zord körülmények között is megélnek, valamint akár a tajgán, akár a sivatagokban is találkozhatunk velük. Ez azonban nem jelenti, hogy gyakorlatilag elpusztíthatatlanok is volnának: bár valóban nagyon ellenálló növényekről van szó, megvannak a maguk betegségei, kórokozói.

shutterstock 489152533

A legjellemzőbb probléma a levelek barnulása, mely jelentkezhet a fenyőféléknél és a tujáknál egyaránt. A kertbarátok ilyenkor várnak egy keveset, hátha helyrejön magától a fa, de ez csak ritkán történik meg. Várakozás helyett inkább alaposan vizsgálja meg a növényt, hogy lát-e rajta rágásnyomokat, vagy magát a kártevőt, hiszen akkor rögtön fel is veheti velük a harcot!

„A fenyőféléket kevés kártevő támadja meg. A tűlevelekkel, áthatolhatatlan kéreggel nem bírnak a leveleket rágcsáló tetvek és hernyók, az azonnal gyantásodó sebhelyek pedig nem teszik lehetővé, hogy rossz szándékkal a fa belsejébe jusson bármi is. Egyes tujafélék gyökereit elérhetik rovarok, ellenük növényvédő szeres locsolással védekezhetünk” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Mikroszkopikus ellenség

A kártevőkön kívül nagy gondot jelenthetnek a gombák is. ezeket a lényeket szabad szemmel nem is lehet látni, csupán kártékony életmódjuk jeleit fedezhetjük fel a fáinkon.

„Igazából a gombásodás az egyetlen komoly betegség, ami egy fenyőt fenyegethet. A sok csapadék, fényhiány, túlságosan zárt lombozat kedvezhet a gombáknak. Ez elbarnult, de tapintásra inkább puha-nedves lombrészek egyértelműen elárulják a fertőzést. Szárazabban tartással (a mesterséges locsolás csökkentésével) és metszéssel megelőzhető, gombaölő permettel pedig kezelhető a kár. Fontos tudni, hogy a már fertőzött részek sosem fognak "visszazöldülni". Mivel a gombák különösen az őszi időszakban és kora tavasszal jelennek meg, ne várjuk meg a bajt, előzzük meg!”

shutterstock 427308862

Megelőzés

Fontos tisztázni, hogy mint olyan sok más esetben, itt is a megelőzés az egyik legjobb fegyver. A permetezés mellett igazán az használ, ha megfelelő körülményeket biztosítunk a növényeink számára, mind a tápanyagigényüket, mind pedig vízigényüket figyelembe véve.

A fenyőfélék is hullajtják leveleiket, vagyis ez a jelenség egy bizonyos szintig természetes, de azzal számoljon, hogy a tűlevelek nagyon lassan bomlanak le, így például a komposztba nem szerencsés belekeverni őket. Ugyanakkor, ha olyan virágokat is nevel, melyek a savanyú talajt szeretik – mint a rododendronok, a magnóliák, vagy éppen a hortenziák – akkor a tűlevelekkel nagyon jól tudja savanyítani a talajt, vagyis hasznát mindenképpen láthatja örökzöld fáinak is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek