Mihez kezdjünk a diófa leveleivel?

A kerttulajdonosok egyik nagy dilemmája, hogy mihez is kezdjenek a lehullott falevelekkel, amikor elköszön az ősz is. Pedig ez igazán nem nagy gond, főleg a kertben, hiszen a leveleket sokféleképpen hasznosíthatja, de akár el is vitetheti. Vannak azonban olyan növények a kertben, amelyek leveleit érdemes külön kezelni: az egyik legismertebb ilyen a diófa, és azt is mindjárt elmondjuk, miért kell vele vigyázni, és hová tegye a leveleit.

Tápanyag

Szinte minden, ami a kertben nő, később tápanyagként szolgál majd a növényeknek. Ez igaz a levelekre is, így ha ősszel összegereblyézte, akkor ne égesse őket. Egyrészt ez sok helyen tilos, másrészt nagyon erősen környezetszennyező, nem is beszélve arról, mekkora pazarlás. A kert életét és a pénztárcáját egyaránt óvhatja, ha komposztot készít belőle: ezzel ugyanis évről évre megújíthatja a talajt, nem kell műtrágyára, virágföldre vagy marhatrágyára költeni. A komposztban pedig a levelek is remekül elvannak: lebomlanak, és már használhatja is őket a kert táplálására. Aki pedig tart a komposzt szagától, azt most gyorsan megnyugtatjuk: egyáltalán nem büdös, és ha komposzttárolót is épít vagy vesz, akkor a látványa sem ronda.

shutterstock 79312783

„A legtöbb kertbe ültethető növény lombja, de akár a fűnyesedék, a sövények nyesedéke, a konyhai zöldhulladék, a szobanövények levelei, az őszi vagy tavaszi visszavágott növények bármely része komposztálható. Vannak viszont olyan növények, amelyek levelei úgynevezett allelopátiás hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek csírázásgátló és/vagy gyökeresedésgátló hatásúak. Ezen anyagok jelenléte nemkívánatos, úgyhogy kerülendő a diófélék és a bálványfa (Ailanthus altissima) levele a komposztban. Kis mennyiségben persze (de legfeljebb a teljes szervesanyag tizedeként) bekeverhetők. Az ilyen kerülendő növények leveleit pedig a minden településen megvásárolható kerti hulladékgyűjtő zsákokba tehetjük és vitethetjük el.

Ma már minden településen tiltott a háztáji égetés, illetve előre be kell jelenteni azt a hatóságoknak. Ilyen módon csak (kevés) hamu marad vissza, amit szétszórhatunk a kertben. Arra vigyázzunk, hogy csak a növények (feldolgozatlan növényi részek) égetésekor keletkezik olyan hamu, ami szétszórásra alkalmas” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Védelem

Sok olyan növény is található a kertekben, melyek nem tűrik túl jól a fagyokat. Ezeket télen takarni kell, amire szintén a lehullott leveleket használhatja, mert tökéletesen alkalmasak rá. A több centiméternyi takaráshoz pedig nagyon sok levelet fel lehet használni, ami külön öröm. Bónusz tipp: ahhoz, hogy ne vigye őket szét a szél, néhány lapát földet is szórjon rá!

Bár az imént vázoltuk, miért is hasznos a levéltakaró, azért van, ahol a leveleket mindenképp össze kell szedni: ilyen a gyep és a járdák, kövezett részek, mivel előbbin korhadást, barnulást okozhatnak, míg utóbbin csúszós, ezáltal balesetveszélyes réteget hoznak létre. Ahol azonban nyugodtan maradhatnak, azok az ágyások és a fák alatti terület (persze csak ha az nem gyeppel fedett). A legjobb, ha egy ásóval beleforgatja a földbe, amivel „instant komposztot” hoz létre, a lebomló levelek táplálják majd az ágyásokat.

Kuckó és tisztogatás

A kert kipucolása ősszel bevett szokás, de nem feltétlenül a legjobb. Persze a növényeink védelmében kikerülhetetlen, de ne dobjon ki minden levelet. A kert sarkaiban, eldugott, védett helyeken halmozzon fel belőlük, ezzel lehetőséget adva a sünöknek, hogy fészket építsenek. Sajnos ezek az állatok mára sok országban veszélyeztetetté váltak, aminek egyik elsődleges oka, hogy a pedánsan kitakarított kertekben nem tudnak fészket építeni a téli hónapokra. Pedig a sünök nagyon jó vendégek. Este mozognak, vagyis nincs velük gond, cserébe viszont a csigákat, lárvákat, káros bogarakat is nagy étvággyal fogyasztják, vagyis mi is jól járunk az albérlőkkel.

shutterstock 118900342

El is viszik

Ha minden kötél szakad, az ágyások takarása is kész, áll a sarokban a sünkuckó, és még mindig sok hulladék van, amivel már nem tud mit kezdeni, akkor tegye ki a szemeteseknek. A hulladékgazdálkodók évente néhány alkalommal ingyen elviszik a zöldhulladékot, ha azt megfelelő, erre rendszeresített zsákban teszi ki (ezt persze a szolgáltatótól lehet beszerezni). De arra is van példa, hogy a szemetes cég matricákat küld, amit a megfelelő zsákokra ragasztva megszabadulhat a zöldhulladéktól. Ezt azután hatalmas komposztálókba szállítják, hogy tápanyag dús földet készítsenek belőle, amit később eladnak (például önnek, szóval akkor már tényleg érdemes belevágni abba a komposztálásba).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek