Készítsen faliórát LEGO-ból pár perc alatt!

Faliórát szinte a világon mindenből lehet készíteni, akár egy sózott heringből is. Úgyhogy cseppet sem stresszes, sokkal inkább könnyed és vidám kihívás volt, amikor a fiúgyerek részéről felmerült az igény, hogy most már aztán ő is szeretne egy órát az új szobája falára.  

A gyári tömegmegoldások szóba sem jöhetett persze, csak a házi, saját kézzel készített, ami azért jó, mert nem kell kompromisszumot kötni, a végeredmény pont olyan lesz, amilyet elképzeltünk. Ebben az esetben nem kellett túl sokat gondolkozni a dizájnon, mivel LEGO-mániás gyerek IKEA stílusú szobájáról van szó.

Hozzávalók
HozzávalókPrimilla

Hozzávalók:

1 db LEGO platform
12 db 4-es LEGO kocka, tetszés szerinti színekben
1 db óraszerkezet (bármelyik kreatívboltban lehet kapni)

Eszközök:
fúró
esetleg körző, szögmérő, ceruza

Valójában elkészíteni sem tartott tovább 15 percnél, ebből nagyjából nyolc perc azzal telt, hogy megkerestük a kazalban a megfelelő kockákat. Ezután kiszámoltam a platform közepét, ez volt a kiindulópont, majd a szokásos módon illesztettük a kockákat, amik a számokat jelölik. 

Itt még el lehet dönteni, hogy melyik legyen a 12-es
Itt még el lehet dönteni, hogy melyik legyen a 12-esPrimilla

Rutinosok szemre is belőhetik a számok helyét, de ha először csinálnak órát, használhatnak szögmérőt is. Ebben az esetben először a negyedeket illesszék, (ebben a platform sorai segítenek). Ezek ugyebár 90 fokot zárnak be egymással, amit háromfelé kell osztani, többet nem segítünk. Na jó, 30 és 60 foknál kell a képzeletbeli (vagy ceruzával felrajzolt) segédvonalra pattintani a megfelelő színű kockákat.

Fontos, hogy mivel a kockák kiemelkednek a platform síkjából, amit a mutatók nem tolerálnak, a nagymutató hosszánál távolabbra rajzoljuk a körvonalat.

Gyerekjáték kifúrni
Gyerekjáték kifúrni

Ez után fogtuk a fúrót, és kifúrtuk a platform közepét (bár igazából a megrendelő, a hétéves fiam fúrta ki, mert nagyjából ilyen nehézségű a dolog). A 8-as fúrófej volt a megfelelő méret az én óraszerkezetemhez. Praktikus egyébként a kisebbtől a nagyobb átmérőjű felé haladni, és közben próbálgatni, nehogy a végén lötyögjön a szerkezet az órában.

Hátulról át kell dugni az óraszerkezet tengelyét
Hátulról át kell dugni az óraszerkezet tengelyét

Majd pedig a lyukba bele kell tenni az óraszerkezetet, ráhúzni a csavart, rápattintani a mutatókat, és már kész is a menő LEGO falióra. 

És kész
És kész
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek