Retró balatoni nyaraló lett a Való Világ 8 villája

Eddig mindig luxusbörtönként emlegette mindenki az RTL Klub valóságshow-ját, a Való Világot. Nekem viszont a szombaton elstartoló VV8-hoz szervezett villabejárásakor az jutott eszembe, hogy

az új széria lakóinak egy '70-es években épült balatoni nyaralóba kell beköltöznie!

Ahová a család évtizedeken át kihordta a megunt lámpákat és székeket "jó lesz még valamire"-alapon, mert nem volt szíve kidobni. És ahol a nagypapa kedvére barkácsolhatott mindenfélét, például kerti bútort egy leselejtezett halászcsónakból.

Nem a levegőbe beszélek: a fél gyerekkoromat a déli parton, Alsóbélatelepen töltöttem, a kockanyaralók és IBUSZ-házak Mekkájában, az egybeépült Fonyód és Balatonfenyves határán. Alsóbélatelep persze nem a világ közepe, ott sosem volt akkora élet, mint a kockahotelekkel teli Siófokon, vagy a balatonaligai pártüdülőben. Rendszeresen átjártunk viszont a menetrend szerinti katamaránokkal Fonyódról a szemközti Badacsonyba, vagy kocsival elmentünk Keszthelyre. Ott már volt bazársor, dollárbolt, vízipisztolyt és gumimatracot áruló trafik, a nádtetős csárdák teraszán pedig díszmagyarba öltözött cigányzenészek hegedültek.

Keszthelyi halászcsárda, 1958-ból
Keszthelyi halászcsárda, 1958-bólHegedűs Judit / FORTEPAN

Na pont ez a nádtetős csárdaromantika szivárgott most be a Való Villába is:

Eredetileg menő kaliforniai szörfparadicsomnak akarták berendezni a Való Villát

Még tán el is hangzott valamelyik RTL-estől, hogy a hely tisztára olyan, mintha a Holtpont című Patrick Swayze-klasszikus. A dizájnerek terve az volt, hogy a megfáradt villalakók majd itt ejtőznek, hogy egy kis erőgyűjtés után fejest ugorjanak a bulizásba - csak itt nem lesz közéjük szivárgott, Keanu Reeves-arcú FBI ügynök.

Nekem viszont a Holtpont-feeling helyett végig az volt az érzésem, hogy a MAHART egyik nyugdíjazott hajóskapitányának fából ácsolt, alsóbélatelepi nyaralójában vagyok. Szinte láttam magam előtt, hogy Józsi bácsi és Marika néni az unokákkal a Zimmer Frei-táblás ház egyik felében laknak (persze csak aludni járnak ide, hiszen egész nap lenn vannak a strandon), a másik lakrész pedig kéthetente mindig egy másik német családé, az udvaron van lengőteke meg pinpongasztal, és ha Hans és Frida kifogyott a kenyérből vagy a tojásból, Marika néni a pöttyös otthonkájában csak felpattan a Camping biciklire és elkerekezik a fonyódi közértbe, hiszen ugye, mindent a kedves vendégért.

A Való Villa konyhája is egy igazi időgép

A korábbi szériák dizájnos konyhabútorait pont olyan tipikus, fémkeretes polcokra cserélték ki, mint amilyeneket a mai napig is lehet látni egy-egy régi lakás vagy telken épült hétvégi ház spájzában. Tényleg csak a télire elrakott befőttek meg lekvárok hiányoztak róla!

A villabejárás alatt néha sikerült kizárni a tudatomból az üvöltöző VV Aureliót, meg a folyamatosan interjúkat adó Győzikét, Istenes Bencét és VV Anikót. Az ilyen mágikus pillanatokban viszont a konyhában sikerült megéreznem az orromban az üvegpohárban gőzölgő, kotyogós kávé illatát.

Meg persze a melegszendvicsét, aminek a roppanós tetején mindig ott maradt egy kis darabka a felforrósodott, fekete zománcból - de attól igazán finom!

A villa fürdőszobája maga az örökkévalóságba dermedt Kádár-korszak!

A falra ragasztott bambusznádas dekoráció a panellakások falait beborító, népszerű, de mai szemmel nézve már mérhetetlenül giccses tájképes óriásposztereket idézte. A fekete hordó pedig hamisítatlan telekromantika: a napsütés délutánra kellemesre melegíti a felszivattyúzott hideg vizet, amiben így már nem is olyan rossz megfürdeni a Balcsi után!

Az időutazást a villa falára kirakott, '60-as évekbeli balatoni fotók tették teljessé. Először amúgy tényleg csak viccből akartam leírni ide a cikk végére azt, hogy olyan, mintha az RTL dizájnerei kínjukban telerakták volna a kecót a Fortepanon talált random vitorlásos képekkel. Erre kiderült, hogy tényleg innen van a dekoráció!

villagif.gif

Ami persze nem baj, nekem például kifejezetten bejön ez az iszonyú mennyiségű nosztalgia. Csak akkor ne angol reklámfeliratokkal teli, kaliforniai menőségnek akarjuk bemutatni a Való Villát, hanem szépen vállaljuk be, hogy itt bizony minden négyzetcentiméter a lángosszagú magyar tengert idézi. Tudják: a krumplileves legyen krumplileves.

Oszd meg másokkal is!
Mustra