Lámpák nélkül is lehet világos a kert éjszaka

 A kerti világításnál az első, ami mindenkinek eszébe jut, a kerti lámpák használata, ami lehet akár elektromos fényforrás, de energiatakarékos, napelemes megoldás is. És aztán több minden nem is nagyon. Pedig  a kerti növények, utak – főleg, amik a bejárathoz vezetnek – nagyon jól mutatnak este, amikor kellemesen halvány fénnyel vannak megvilágítva, és hasznos is, hogy az ember látja, hova lép. Adunk pár ötletet ahhoz, hogyan tegye mindezt kreatívan.

Áram nélkül, egyszerűen

Sok áramot fogyasztani a kerti utak megvilágításához felesleges, hiszen nem kell erős fénnyel világítaniuk. Sőt, a túl erős, vakító fény kifejezetten kellemetlen lehet sötétben, ezért inkább a halvány „vezérfényt” részesítse előnyben. Ehhez tökéletesek a már említett napelemes lámpák, melyek fényénél ugyan valóban nem lehetne operálni, de arra tökéletesek, hogy az ember lássa, hova is lép.

„A napelemmel működő lámpákat nem nehéz telepíteni: a föld alá kerülő rész többnyire egy lefelé keskenyedő tüske, amit a fellazított talajba kell szúrni. Létezik olyan megoldás is, amely súlyosabb aljjal rendelkezik. Ennek elhelyezéséhez megfelelő méretű gödröt kell ásni, és ebbe helyezni a világítótestet. A föld feletti részük a gyártmánytól függő alakú és méretű, viszonylag nagy a választék.

Mivel minden napelemmel működő kerti fény más kialakítású, sokszor változó erősségű fényt is adnak, ezért mindenképpen kövesse a használati útmutatóban foglaltakat. Általában egy-másfél méternyi távolságra érdemes elhelyezni el őket egymástól, függetlenül attól, hogy az út egy-egy oldalán, vagy váltakozva telepíti őket. Lépcső mellett ellenben érdemes 3-4 lépcsőfokonként elhelyezni egy-egy fényforrást” – ajánlja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Kaspókkal

Ha a lámpákat kevésnek érzi, vagy egyszerűen csak elcsépeltnek, és hajlandó kicsit mélyebben a zsebébe nyúlni, szert tehet világító kaspókra, dézsákra is. Ezeket természetesen ugyanúgy be lehet ültetni, mint bármelyik másik cserepet, de pluszban a kerti utak szélére állítva őket, még az esti világításról is gondoskodnak.

Ilyen kiegészítőkkel biztosan nem találkozik minden kertben, de ahogyan minden ritkaságnak, ennek is megvan az ára. Egy 60 centis kaspó, ami már mutatós, és a fénye is értékelhető, 60 000 forint feletti összeget kóstál. Ennél vannak kisebb cserepek is 25 000 forint körüli áron, és persze nagyobbak is, kinek mi az ízlése, és a pénztárca mérete.

Csak a maximum

Minek szórakozna kis lámpákkal vagy cserepekkel, ha a lényeg, vagyis hogy a kertben ücsörögve este is lássák egymást – megoldható a bútorokkal is?! Ma már több helyen is beszerezhet olyan kerti garnitúrákat, melyek önmaguk is világítanak. A fényük nem túl erős, vagyis nem vakítja el a szemet, de ahhoz elég, hogy hangulatos beszélgetésekhez adjon hátteret.

Ráadásul dönthet arról is, milyen bútordarab legyen az est fénypontja. Egy kocka alakú kis világító ülőke elérhető kicsit több, mint 68 000 forintért, míg egy kisebb asztal 178 000-ért szerezhető be. Az árak magasak, ez tény, de cserébe biztosan egyedi garnitúrára tesz szert, és az sem fordulhat elő, hogy nem látja, hova teszi le a poharát, és kiömlik a Moët-Chandon.

Kép: fenybutor.hu
Kép: fenybutor.hu

Kézművesen

Ha a fényűzés fenti formáját nem önnek találták ki, nem kell elkeserednie, ennél olcsóbban is megúszhatja, ráadásul garantáltan egyéni megoldással. A kerti utak kialakítása jellemzően nem tömör, vagyis nem betonból vannak kiöntve. A díszkövek lerakásánál viszont mindig marad kisebb-nagyobb hézag, amit ilyenkor homokkal töltenek ki. Ezek a hézagok alkalmasak viszont arra is, hogy foszforeszkáló kavicsokkal töltse fel őket: csak le kell szórni őket és kész, nincs velük több dolga.  A nap folyamán a rajtuk lévő festék a napsütéssel „feltöltődik”, és éjszaka halvány fénnyel világít néhány órán keresztül. Ezzel nemcsak hangulatos fényhatást érhet el, de egyedi világítási megoldással is dolgozhat anélkül, hogy bármit le kellene szúrnia a földbe, vagy fel kellene erősítenie a falra. Ilyen kavicsokat lehet készen is venni, bár nem ez a legolcsóbb megoldás, hiszen 20 darab ára 1300 forint körül mozog.

Ha az ötlet tetszett, de a kavicsos megoldás (ára) nem, akkor vehet foszforeszkáló festéket is, nagyjából 1000 forintos áron adnak 30 grammot. Ennek az az előnye, hogy egyrészt több színben elérhető, másrészt azt fest be vele, amit csak akar, szóval akár a saját foszforeszkáló kavicsgarnitúráját is előállíthatja, akár több színben is. De így lehet akár egy kerti törpe is vicces jelzőfény, vagy egyszerűen szép mintákkal is jelezheti az esti irányt a járdán, kaspókon. Arra viszont érdemes figyelni, hogy lehetőleg ne a járófelületre alkosson, mert onnan a folyamatos használat miatt onnan gyorsan le fog kopni. A kavicsos ötletet továbbfejlesztve akár nagyobb díszköveket, sziklákat is megfesthet, hogy jelzőfényként szolgáljanak a kertben, vagy a járdának csak egyes, nem a legforgalmasabb vonalba eső köveit, így a kopás sokkal kisebb mértékű lesz – bár egy idő után így is újra kell majd festenie őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra