Így gondozza a liliomot és a minirózsát, hogy gyönyörű legyen

Van két olyan növény, melyeket elég gyakran választunk a virágosnál, amikor ajándékot keresünk: a minirózsa és a liliom. Mindkettő mutatós és tartós, ráadásul cserepes növény, ám ahhoz, hogy szépek is maradjanak, tudni kell a helyes kezelésük pár trükkjét.

Minirózsa

A mini, vagy eredeti nevén szobai rózsa a holland nemesítők érdeme. Tulajdonképpen csak abban különbözik ismert rokonától, hogy kisebb, viszont sajnos nem illatos. Színváltozata azonban annál több van, így kedvünkre válogathatunk közöttük.

shutterstock 108480284

A szobai rózsa – nevével ellentétben – a szobában csak viszonylag rövid ideig marad meg. A száraz levegő ugyanis tönkreteszi, pár hét után kiszárad, bebarnul, elpusztul. Ennek megfelelően csak akkor válassza, ha tudja, hogy előbb vagy utóbb a szabadba kerülhet. Ez nem jelenti feltétlenül a kiültetést, hiszen balkonládában is remekül érzi magát, de mindenképpen szüksége van a kinti levegőre és páratartalomra.

A minirózsa érzékeny a túlöntözésre, de a kiszáradását is el kell kerülni. A nyári kánikulában akár naponta kétszer is öntözheti, és hetente egyszer tápozhatja is, ám arra figyeljen oda, hogy ne álljon vízben, mert az könnyen a végét jelentheti. A dús virágzáshoz az elnyílt fejeket folyamatosan távolítsa el, a növény csak ebben az esetben nevel újabbakat.

„A cserepes minirózsák csakúgy, mint kerti társaik sok napfényt, meleget és tápanyagot igényelnek, ezért a lakásban a lehető legfényesebb helyre, déli vagy nyugati fekvésű ablakba helyezzük őket. Heti egy-két alkalommal forgassuk meg a cserepet, hogy a minden oldalon érje a napfény, és a hajtások minden oldalon egyforma ütemben növekedjenek. Tartsuk a növényt a szélsőséges viszonyoktól, huzattól és fűtőtesttől távol. Közege soha ne száradjon ki, virágzás ideje alatt tápoldatozzuk. Elvirágzás után, a fagyok elmúltával kiültethető a kertbe vagy külső virágedénybe; itt is hasonlóan kell tartani. Nagyra nem fog nőni ekkor sem, de a jól tartott növények idővel simán elérik az 50-60 cm-es méretet. Sajnos túllocsolás esetén hajlamos a gombásodásra, ennek a puhán barnuló, penészesedő szárak-levelek a jelei. Ezt tapasztalva tartsuk szárazabban, szellősebb helyen, végső esetben gombaölő szerrel kezeljük" – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

GettyImages-112976864
Stefania D'Alessandro / Europress / Getty

Liliom

Ha a cél az igazán impozáns és akár erőteljesen illatos növény választása, akkor a liliommal nem nyúl mellé: ez az igen dekoratív hagymás növény számtalan variációban és a szivárvány szinte minden színében létezik. Több fajtája támasztékot is igényel, mivel annyira intenzíven virágzik, és olyan hatalmas virágfejeket nevel, hogy azok a szárat is lehúzzák.

A liliomok hagymás növények, ennek megfelelően a biológiai ritmusukhoz hozzátartozik a hideg évszakban pihenés is. Ez azt is jelenti, hogy a cserepes darabokat is előbb vagy utóbb érdemes a kertbe kiültetni, hogy a pihenőidejük meglegyen. A hagymák sérülésmentesen tartása fontos, és az elvirágzás után a leveleket se távolítsa el róla. A kiültetés után ugyanis ezeken keresztül gyűjt erőt a hagymába a növény. A száraz, elbarnult levelekkel kiültetett darabok hagymája is gyenge lesz.

A szép fejlődéshez válasszon napos vagy félárnyékos helyet, és mindenképpen szélvédett zugba ültesse. A cserepes növények esetében még a kánikulában is elegendő a heti egyszeri öntözés, amit inkább alulról tegyen, fél órát hagyja a vizet a tálcában, és amit a növény nem szív fel, azt öntse ki.

„A liliomhagymákat begyűjthetjük, száraz, sötét helyen pihentethetjük. A begyűjtést nem kell elkapkodni. Az elvirágzás után az elszáradt virágokat el lehet távolítani, de a leveleket meg kell hagyni, hogy a növény, egészen pontosan a hagymája erősödhessen. Amikor már a levelek is leszáradtak, csak akkor szedjük ki óvatosan a földből, tekerjük száraz papírba. A hagymának alapvetően szüksége van a hidegre, azaz ekkor sem szabad fűtött lakásba tenni. A téli hajtatás előtt legalább 2-3 hónapot hidegben pihennie kell a hagymának. Ebből következik, hogy leghamarabb januárban állhatunk neki a növény "átverésének": földbe ültetjük, ablak elé tesszük, locsolgatjuk. A szoba melege és a fény megtéveszti a liliomhagyma időérzékét, tavaszt sejtve 2-3 hét alatt szépen elő fog bújni és egy kis téli virágzással örvendeztet meg minket.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra