Ha rálép, akkor szellőztesse is – gyepgondozási 1X1

A gyep a kert egyik legszebb része. Vannak, akik annyira próbálják védeni, hogy még azt sem engedik, hogy rálépjenek, amivel ugyan lehet, hogy szebb lesz a kert, csak éppen élvezni nem lehet. Hogy miért szebb az a gyep, amire rá sem lépnek? Nem azért, mert így a szálak nem roncsolódnak. A pázsit növényei ugyanis nagyon ellenállóak, mint minden fűféle, vagyis a lábbal tiprás meg sem kottyan neki. Valójában a súly jelenthet gondot: a járkálással ugyanis tömöríti a talajt, ami a gyep fejlődését gátolhatja. De akkor mi a megoldás?

Tömör talaj=több gondozás

A gyepnek kell az oxigén, hiszen gyökerei számára ez létkérdés. Ahhoz, hogy igazán szépen fejlődjön, olyan talajra van szüksége, amiben a víz is jól megmarad, illetve a levegő is jelen van. Vagyis egy alapvetően agyagos talajon nehezen lesz dús pázsit, erre a homokos elegyek az igazán jók, ezekkel a gyepekkel sokkal könnyebb is a dolgunk. Mivel azonban arra keveseknek van lehetősége, hogy a rossz minőségű kerttalajt lecserélje, így abból kell dolgozni, ami éppen van.

Megváltozott körülmények

Azzal is számolni kell, hogy a kert egy folyamatosan változó, fejlődő terület, vagyis az a fű, ami eredetileg napos vagy félárnyékos helyen volt, könnyen kerülhet tartósan fényhiányos területre egy kifejlődött növény árnyéka miatt miatt. Ráadásul a gaz is felvetheti a fejét, és a fűnyírással is okozhat gondokat. Ha nem gereblyézi össze rendesen a felületen maradó zöldhulladékot, egy idő után filcszerű réteget hoz létre a gyep felett, ami tovább rontja a növényzet esélyeit.

Ahhoz, hogy a sárgulást, a foltos kopást, és a gazosodást elkerülhesse, bizony időt és energiát kell szánnia a gyepre.

Szellőztetés, frissítés

A szép gyep titka egy angol mondás szerint a rendszeres öntözés és a nyírás: ha ezek megvannak, akkor már csak 600 év kell a smaragdzöld, buja gyepszőnyeghez. Hogy ezt az időt némileg rövidíthessük, érdemes a pázsitot lazítani és szellőztetni, így az eredmény is látványosabb lesz.

A gyepet kézzel és géppel lehet szellőztetni. ha azonban szereti a kreatív megoldásokat, akkor ezt a cipőtalpra szerelhető célszerszámot is értékelni fogja: ezzel a szellőztetés gyakorlatilag egy nagyobb, alapos séta a kertben.

"A gyep földjét kézzel az ún. gyepszellőztetővel tudjuk lazítani. Ez az eszköz egy nyélre szerelt, vastag fogú gereblyére emlékeztet. A fogak hajlítottak, igen erősek és élesek, a fej az eszköz nyelével szögben áll. Az eszköz használata viszont nehéz fizikai munka! Nem csak egy irányban, hanem az első húzásokra merőlegesen is el kell végezni ezt a feladatot. Ezt a kemény munkát kiválthatják a gépi gyeplazítók, amik alapos és a végeredményt szemlélve kiváló eredménnyel dolgoznak. A jól végzett kézi lazítás végeredménye is hasonló.

A fellazított, filcesedett réteget a szellőztetés után lombseprűvel lehet alaposan összegyűjteni és eltávolítani. Az összegyűlt, talajjal kevert szerves anyag komposztálható. Ha sok földet is eltávolít a lazítással, akkor a művelet legvégén földdel kevert vagy tiszta homokkal szórja be a gyepfelületet. Ne aggódjon: a füve hamar kiheveri ezt a nagyon erős beavatkozást. A gyepszellőztetés egyben a fűfelület talajának lazítása is, nem kell emellett még más művelettel levegőztetni a talaját.

Ha a gyep gyomosodik, akkor a gyomokat speciális, gyepeknél alkalmazott gyomirtókkal lehet vegyszerrel kiirtani, a választásnál érdeklődjön a gazdaboltokban! Kettős feladatot látnak el a gyomirtóval kevert gyeptrágyák, amelyek használata kényelmes és egyszerű. Fontos tudni, hogy a gyepben csak akkor jelennek meg nagy számban idegen növények, ha valamilyen fenntartási feladatot (nyírás, öntözés, tápanyagellátás) elhanyagolt! Természetesen kézzel is eltávolíthatja a gyomokat, erre egy kés vagy a boltokban kapható gyomeltávolító is használható. A legtöbb problémát talán a gyermekláncfű okozza, amely karógyökeret fejlesztő évelő növény. Tartósan eltávolítani csak úgy lehet, ha mélyen alányúlva húzza ki, gyökerestül. Ehhez a kés vagy a gyomeltávolító nagyon hasznos eszköz, mivel nem bolygatja meg nagy felületen a gyep talaját" – tanácsolja Kálmán Kata, a Kertelünk Kft. ügyvezetője.

Oszd meg másokkal is!
Mustra