Mert egyedi terasza, erkélye bárkinek lehet, csak tenni kell érte

Terasszal kevesebben büszkélkedhetnek, de balkonja szerencsére a legtöbb lakásnak van. Azonban ahhoz, hogy az valóban szép, ráadásul egyedi is lehessen, kicsit tenni kell. A csinosításhoz sok kreatív ötlet, és persze némi pénzmag is kell, cserébe azonban olyan személyre szabott tereket hozhat létre, amit a szomszédok is irigyelni fognak, és amiben a kikapcsolódás valóban könnyen megy.

Kép: dizon.hu
Kép: dizon.hu

Burkolatok

Lépjünk ki a megszokásból, mivel a teraszok és erkélyek burkolata nem csak kő lehet. nyilván egy már elkészített pihenőrészt azért nem érdemes szétverni, hogy változtassuk a burkolatot, de szerencsére erre nincs is szükség.

A fa nem csak mutatós, de elegáns is, és közelebb hozza a természetet. Azonban sajnos kifejezetten drága, főleg abban az esetben, ha igazán szép, és hőkezeléssel tartósított kivitelt szeretnénk, ilyenkor a 20 000 forintos folyóméterár sem ritka.

A balkonokon a természetet egy másik trükkel is közelebb lehet hozni, ez pedig a műfű. Senki ne fintorogjon előre, hiszen ez az anyag is hatalmasat fejlődött az évek alatt, és ma már kifejezetten szép műfüveket lehet beszerezni. Persze a természetközelibb hatásnak ebben az esetben is ára van, és az igazán mutatós darabok esetében nem is kevés, de a hatás valóban nagyon kellemes.

Spórolási, illetve igazán egyedi megoldás szempontjából is jó lehet, ha a burkolati anyagokat keveri. Nem kell a teljes felületen fának, vagy műfűnek lennie, maradhat a kő is, így sokkal jobban fog hasonlítani a kertre a burkolt felület is.

Szinteltolások

Egy kicsit nagyobb befektetés, de biztosan megtérül, ha azzal egészíti még ki a burkolatokat, hogy a különböző anyagokat különböző szinteken alkalmazza. Két lépcsőfokkal megemelve a faburkolatot elválaszthatja a műfűtől, és sokkal jobban mutat rajta a kerti garnitúra is. A kövezett részeket hagyja meg a széleken, így a cserepes növényekből kifolyó víz és sárlé nem koszolja össze az egész teraszt.

Kép: fuggoagy.com
Kép: fuggoagy.com

Épített bútorok, lógatott

A bútorok tekintetében is lehet igazán egyedit alkotni. A teraszok nagyobb területe lehetővé teszi azt, hogy a bútorokat építsük. Ezt megtehetjük akár betonból is, de fából, raklapokból, rönkökből, illetve akár rézcsövekből, fonalak segítségével is. Határt itt csak a fantázia jelenthet, ráadásul ezzel biztosan egészen egyedi megoldásokat készíthetünk. Összességében még az is a kreativitás mellett szól, hogy így a bútorok ára is alacsonyabb lehet.

A balkonokon a beton bútor ötlete nem a legjobb, de a raklapos és más fából készült bútorok itt is mutatósak lehetnek. Azonban a balkonoknak – legalábbis a többségnek – van egy olyan előnye, ami a teraszok esetében ritkábban van meg, ez pedig a plafon, vagyis a felső erkély. A felső rész lehetővé teszi, hogy függesztett, fonott vagy textilbútorokkal rendezhesse be a teret. Ebben az esetben főleg a pénztárca jelenthet akadályt, hiszen a designer darabok nem éppen az olcsó kategóriába tartoznak.

Textilek, csillárok

Az egyediséget mindig sokkal könnyebb, és nem utolsó sorban olcsóbb megoldani a kiegészítőkkel. A balkonok és teraszok esetében a textilek jelenthetnek olyan pluszt, amit más dísztárgyakkal nehéz lenne elérni. A színes anyagok jellemzően a bútorokon jelennek meg, a párnákon és a terítőn. De itt nem kell megállni. A kültéri szőnyegekkel úgy formálhatja a teraszt és a balkont az ízlésére, hogy sokkal belsőségesebbé is teszi a teret. Ráadás képpen az áruk sem olyan vészes, vagyis viszonylag olcsón, de főleg könnyen teheti szebbé a külső burkolt felületeket.

Egy másik kifejezetten belsőséges megoldás a csillár. Ebben az esetben azonban több dolgot is szem előtt kell tartani. Az első, hogy olyan darabot válasszon, ami nem található meg minden lámpabolt kültéri fényforrásai között. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy ettől még viselnie kell a szelet – üvegezett csillárok esetében lehet gond -, és az esőt is, vagyis lehet, hogy némi átalakításra lesz szüksége.

Kép: tuja.hu
Kép: tuja.hu

Különleges kert megoldások

A balkonon, de még a teraszon is lehet olyan megoldásokat alkalmazni, amivel tökéletesen egyedivé teheti a teret. Az árnyékolás tekintetében egy gömb szivarfa, amit közvetlen a burkolt terület mellé ültet, tökéletes lehet. de ha nem bánja, hogy a leveleket takarítani kell, amikor potyognak, akkor a burkolat közepén is kihagyhat egy kisebb teret a fa számára, így a karbantartás nélkül is szépen rendezett korona állandó napernyője lesz.

Balkonon marad a cserepes megoldás, ám itt sem kell elveszíteni a kreativitást. Sok kúszónövény jól viseli a cserepes tartást, és ezek a korlátra, a falra futtathatóak. Sőt, ha egy kicsit dolgozik vele, akkor fémből, vagy fából építhet olyan lugast is, mely egyik cseréptől a másikig tekergőzteti a magasban a futónövényeket. Ha ilyenkor különböző fajokat választ, akkor a szín és levélforma kavalkádjáról sem kell lemondania.

Oszd meg másokkal is!
Mustra