Teljes értékű étkező apró helyen

Ha jól szétnézünk a hazai lakáspiacon, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbb esetben a lakások túl kicsik, méghozzá annyira, hogy nem győzzük olvasni az építészeti-optikai trükköket arra, hogy lehetne egy kis teret nyerni. Vagy legalább az illúzióját. Ezek után joggal merülhet fel a kérdés: hogyan férne még be ezekbe egy étkező is?

Pedig a lakásoknak sarkalatos részlete az a tér, ahol a család le tud ülni együtt enni. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a tér nem is szimplán csak arra szolgál, hogy mindenki egyszerre el tudja fogyasztani a vacsoráját: itt zajlanak a nagy közös beszélgetések, az ünnepek is előbb-utóbb itt érnek véget vagy kezdődnek el, és persze az együtt töltött idő egy jelentős részét is ide töltjük. Ennek ellenére rengeteg családban nem jut hely az étkezőnek, egyszerűen eszik mindenki az (általában nem túl nagy) konyhában, az asztal körül szorongva, vagy a kanapéról, miközben a tévét nézi, és a családi beszélgetések és az együtt töltött idő is megy a kukába. És miért a konyha sarka vagy a kanapé? Mert máshol nincs hely. Egy négytagú család étkezője olyan sok helyet foglalhat, amivel egy kis lakás egyszerűen nem rendelkezik. Persze megoldások mindig léteznek, nem véletlenül találták ki a falból lehajtható asztalt, vagy a dohányzóasztal, ami étkezővé alakítható, de ezek ára enyhén szólva is elrugaszkodott a köznapi valóságtól.

Egy kis válogatással azonban lehet találni normális árfekvésben is olyan megoldásokat, amikkel egy család élhető teret és kihasználható étkezőt teremthet.

Kép: Kika
Kép: Kika

Kompakt, de étkező

Az egyik jó megoldás, ha arra törekszik, hogy a székek ne vegyenek el sok helyet. Az asztallap rendszerint adott nagyságú, néha nagyobbítható is, de sokszor szükség is van rá a konyha kiegészítése miatt. Mivel az asztal használatban van napi szinten, így a székek helyein lehet spórolni. A lényeg, hogy pontosan és hézagmentesen az asztal alá lehessen tolni őket, így a helyigényük is minimális lesz, a család mégis le tud ülni együtt enni.

Erre jó megoldási lehetőséget kínál például a fenti fotón látható üvegasztalos – bőrszékes verzió a Kikától 50 000 forintos áron. Ha pedig nem kedveli a fém+üveg kombinációt, akkor a sokkal barátságosabb fa és szövet megoldást is megkapja ugyanennyiért, igaz, itt már webes rendeléssel kell élnie.

Kép: hagora.hu
Kép: hagora.hu

Ha már konyha

Már említettük, hogy sok helyen az asztallap elengedhetetlen kiegészítője a konyhai munkának, hiszen megnöveli a pult munkafelületét. A pult azonban ugyanis tökéletesen használható étkező gyanánt is, csak az elhelyezésére kell figyelni. A lényeg, hogy a lábak kényelmesen elférjenek alatta, illetve ha fontos, akkor körül lehessen ülni. Ezt a leggyakrabban egy L alakú megoldással lehet elérni, ahol a kisebbik szár az étkezőpult.

A hátulütője talán csak annyi a dolognak, hogy a munkapult, illetve az étkező magassága alapesetben nem egyezik meg. Természetesen kialakítható alacsonyabban is a pult egy része, de ez némileg nehezíti a munkafelületként használatát. A másik megoldás, hogy a székek magasságát igazítjuk a pulthoz, amihez ugyan kissé drágább székeket kell vásárolni, de a munkaterület szépen kihasználható marad.

Kép: Jysk
Kép: Jysk

A konzolasztal

Ha az előbbiek egyikéhez sincs elegendő hely vagy a pénz, akkor egy igazán kompakt megoldással teremthető meg a kényelmes étkezés lehetőséeg. A konzolasztal egy olyan kiegészítője a lakásnak, ami csak ritkán található meg a kis terekben, pedig igazán praktikus. Csak hát az asztallap nem éppen nagy, vagyis sokkal inkább tároló lehetősége van, semmint használati.

Kivéve persze, ha egy nagyobb, családi méretű asztalt rejt a konzol méret. A JYSK kínálatában találkoztunk hasonlóval, aminek van egy külön jó tulajdonsága is. a konzol méret hátránya, hogy a székeket nem tudjuk hova tenni, vagyis csak kallódnak a térben. Ha azonban azokat is össze lehet csukni és az asztalba csúsztatni, akkor a megoldás nemcsak kompakt, hanem praktikus is, ráadásul a 34 000 forintos ár kifejezetten olcsónak mondható érte.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek