A keleti hangulat alapkellékei, és ahol fellelheti őket

A keleties hangulat nagyon sokak számára vonzó, sokan döntenek e mellett a stílus mellett, amikor a lakásuk berendezéséről gondolkoznak. Ahhoz azonban, hogy a hangulat valóban meglegyen, néhány alapdarabot érdemes beszerezni a drapériák és szőnyegek mellé, hiszen ezzel igazán erős, érezhetően keletiesebb belső teret hozhat létre.

Lámpa

A keleti kultúrák büszkék a csillárjaikra és az üveglámpáikra. Ez nem is csoda, hiszen kifejezetten mutatós darabokról van szó. A legtöbben bele is fognak a keresgélésbe, ám amikor a nagy lakberendezési boltokban barangolnak, akkor csalódniuk kell. A keleti lámpások ugyanis ennél egyedibb darabok, vagyis inkább csak lámpaboltokban, vagy kifejezetten keleti, arab, vagy kínai, japán kiegészítőkkel foglalkozó üzletekben lehet beszerezni őket. Azonban csüggedni nem kell, mert szerencsére az áruk igazán nem vészes.

A japán és kínai kultúrkör rizspapír csillárjai lényegesen könnyebben megtalálhatóak, hiszen ezeket akár már az IKEA-ban is beszerezheti, akár 500 forintos áron.

Egy marokkói csillárral már nehezebb a dolgunk. Szerencsére az utóbbi évek erősödő kereslete lehetővé teszi, hogy ma már ezekből is válogathassunk, hiszen több boltban is találkozhatunk a művészien csipkézett fém lámpaburákkal. Itt van például egy igencsak tekintélyes csillár már 50.000 forintért, ami nem is rossz ár érte.

Kép: marrakesh.hu
Kép: marrakesh.hu

Asztalok és székek

A keleties megjelenéshez nagyon jó kiindulópontot képeznek a jellegzetes dohányzóasztalok, vagy a kisebb székek. Érdemes azonban eldönteni, hogy melyik népcsoport kultúráját követné inkább: a japán tradícióknak az alacsony asztal felel meg, melynél nem igazán érdemes a kanapét alapul venni, hiszen akkor érvényesül a legjobban, ha azt ülőpárnákkal vesszük körül. Ugyancsak jobban érvényesül a kínai tradíció, ha így teszünk, de azzal számoljon, hogy ezekért az asztalokért már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Az indiai és marokkói kisasztalokkal könnyebb a dolga, hiszen kialakításuk kecsessége, mégis robosztus megjelenésük miatt ezeket a darabokat igen régóta keresik. Az ún. "ópium asztalok" nemcsak megjelenésük miatt különlegesek, hanem a rózsafa anyaguk miatt is. Bár nem olcsóak, azért még megfizethetőek, hiszen egy ilyen asztal ára 70 000 forint körül mozog.

6017
exkluzivbutor.hu

Tea és kellékei

Ha kelet, akkor a tea elengedhetetlen, így persze a tea szettek is kötelező elemekké válnak. Attól függően, hogy melyik tájegység felé húz a szíve, válogathat a lehetőségek között. Az erős arab teákat kis, tulipánforma üvegpoharakból isszák, amikhez fém kanna dukál. Egy ilyen szettet egyben beszerezni nem könnyű, de részletekben azért fellelhető, bár az ára elég húzós, hiszen csak a poharakért 11 000 forintot is elkérnek, és akkor kannát még nem vettünk.

A japán verzió egyszerűbb, mivel a szett eleve tartalmazza a teljes kelléktárat, ami a teaszertartáshoz szükséges, és persze dísznek sem utolsó. Ha hajlandó látatlanban megrendelni, akkor az ára 15 000 forint körül megállhat.

Kép: aliexpress.com
Kép: aliexpress.com

Különleges fürdő

Ha a hangulatot a ház minden helyiségében szeretné megidézni, akkor cserélje le a mosdókagylóját is. Ez abban az esetben jó opció, ha a marokkói arab kultúrkör díszeiben gondolkozik, akkor viszont mindenképp érdemes meglépni ezt a vásárlást. A kerámia mosdókagyló nem olcsó buli, hiszen 40 000 forintot kérnek el érte, de a látvány kárpótolni fogja a kiadott összegért.

Kép: marrakesh.hu
Kép: marrakesh.hu
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek