9 variáció különleges ablakokra

Nem kérdés, hogy az ablak az épület egyik legszervesebb része, hisz ennek segítségével engedjük be a benti térbe a fényt és a levegőt. Az ablak, ami az épület lakóit összeköti a környezetükkel és a külvilággal, a legtöbb dologhoz hasonlóan számos változáson esett át az elmúlt évtizedekben. Nem egy izgalmas próbálkozással is talákoztunk, így készítettünk egy összeállítást arról, melyek a legfelkapottabb ablak trendek a 21. század első felében. Részletek a hajtás után!

1. A szöuli óvoda ablakai

Ha kinn unalmas a látvány, legyen izgalmas az, amin át nézed! A Koreai Köztársaság fővárosának egyik sűrűn lakott területén található a Jungmin Nam építésziroda által tervezett óvoda, ezért az építészek célja a tervezéskor az volt, hogy egy olyan dinamikus környezetet teremtsenek a gyerekek számára, ahol a homogén környék látnivalói különböző alakzatokon keresztül jutnak el hozzájuk. És nem fukarkodtak az ablakok számával sem: ”Azt is szerettük volna, hogy a gyerekek nyomon követhessék a természet folytonos változásait” – mondta az építész, aki szerint a tipikus városi óvodáknak szinte semmilyen kapcsolatuk nincsen a környezettel.

2. Ablakok a síparadicsomra

A Patkau Architects 2013-ban tervezte ezt a szoborszerű formát kapott házat a kanadaiak egyik síparadicsomába, Whistlerbe. “A ház külső formájához két fő szempontot vettünk figyelembe: az első az volt, hogy az épület magassága és alapterülete megfeleljen a megengedettnek, a második pedig az volt, hogy a tetőről könnyen letudjuk vezetni a havat” – árulták el a meglepő formát meglepően racionális szempontok alapján kialakító építészek a pazar kilátást nyújtó házról.

3. Kikötőre néző ablak Izraelben

“A 100 négyzetméteres lakás Jaffa történelmi negyedében található. A hely különlegessége, hogy a kikötő felett helyezkedik el, így fenséges kilátás nyílik a Földközi-tengerre. Elég nehéz meghatározni az épület pontos életkorát, de az mindenki számára egyértelmű, hogy több száz éves lehet. Az évek során sok változáson ment keresztül, de a tervezés során igyekeztünk megőrizni az épület eredeti tereit és minőségét” – mondja a felújítást végző Pitsou Kedem Architect építésze a jaffai lakásról, ahol a modern megoldások szépen összesimulnak az archaikus építészeti elemekkel.

4. Kiugró ablakok Dél-Koreában

Az AND építésziroda 2014-ben adta át vegyes használatú nyeregtetős épületét, mely kiváló példája a négyzetméterekkel való játszadozásnak. "Úgy döntöttünk, hogy a belső tér javítása érdekében nyeregtetős megoldást alkalmazunk a lakások és üzlethelyiségek lakótereiben is” – magyarázta  a Gablepack épületnél bevetett négyzetméter-kompenzációt az építész.

5. Egyetlen közös ablak az összes emeletnek

“A Vila Franca de Xira Városi Könyvtár a Tejo folyó északi partján található, és korábban rizsmalom működött a helyén" - mutatja be a 3200 négyzetméteres városi könyvtárat az építész, Miguel Arruda, aki a tervezés során szakított a formális hagyományokkal. Ennek része az is, hogy az egyetlen óriási háromszög formájú ablakon minden emelet osztozik, és az is, hogy a mai trendeknek megfelelően külön teret alakított ki a gyerekek számára, illetve kávézót és kiállítótermet is tervezett az épületbe.

6. Kristály katedrális Kaliforniában

Az üvegburkolatot kapott épületet az ismert televíziós hittérítő, Robert Schuller megbízásából tervezte Philip Johnson és John Burgee 1980-ban. A Los Angelesben található 3000 férőhelyes tévéstúdiót Schuller kifejezetten ilyenre kérte, mert szerinte így a templom azt az üzenetet sugallja, hogy mindenki előtt nyitva áll.

7. Ablak a felújított viktoriánus házban

“A munka során egy viktoriánus lakást és annak hátsó kertjét újítottuk fel és bővítettük ki Melbourne belvárosában. A projekttel egy kétgyerekes fiatal házaspár bízott meg, akik szerették volna, hogy a felújítás után is minden megfeleljen a viktoriánus házakra jellemző követelményeknek, miközben tiszteletben tartjuk a szomszédos épületek történelmi jelentőségét is” – mondta az építész, Nic Owen a 140 négyzetméteres, két fürdőszobás, négy hálószobás, dolgozószobás lakásról.

8. Merész ablakhasználat Mexikóban

A mexikói házat tervező Abraham Cora Paredes építésziroda szerint az általuk használt formák és nyitott terek nem zavarnak bele a házban élők privát szférájába, mégis lehetővé teszik, hogy az egész házat átjárja a fény és a levegő – írja az archdaily.com a 2015-ben készült hófehér villáról.

9. Hegyi étterem ablakai Svédországban

Ebben a svédországi hegyi étteremben az építészek igyekeztek kihangsúlyozni a természet és az épület közötti erős kapcsolatot, aminek köszönhetően panorámás kilátás nyílik a hegyekre és a völgy déli részére is. A 350 négyzetméteres, Björk Hemavanban található épületet a Murman építésziroda tervezte 2015-ben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra