Hasznos tippek kezdő panelkertészeknek

Tudta, hogy az idei évet dr. Fazekas Sándor miniszter a Kertészkedés Évének nyilvánította? Nem, pedig így van, és akkor sem kell kétségbeesnie, ha nem családi házban lakik és hobbikertje sincs, mert panelben, illetve társasházban is nyugodtan gondozhat növényeket. Képzelje, ha saját fűszereket szeretne, akkor még erkély vagy terasz sem kell, bőven elég egy párkány, de minderről bővebben a hajtás után!

Mire lesz szükség?

Nos, nem kell túlzottan nagy költségbe vernie magát. „Az általános virágföld tökéletesen megfelel a célnak, a munkákhoz pedig homokozólapát is tökéletes. Vehet cserepeket is, de ha szeret újrahasznosítani, akkor egy PET-palack is kitűnő, a magokból kikelő palántákat akár tojásos dobozban is nevelgethetjük” – nyilatkozta a Díványnak Pádár Andrea, aki a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Üllői úti könyvtárában tartott előadást a témában.

A fontos kellékek közé tartozik a kanna, mert a 1,5 literes palackkal nem olyan nagy élmény rohangálni, a palántajelölő (ezt házilag is elkészíthetjük, de egy műanyag kanál is megteszi), illetve valamilyen madárijesztő, mondjuk egy CD-lemez vagy pálcikára kötött szalagok.

Meg persze kellenek magok,hagymák és/vagy palánták, de előbbivel lehet spórolni több év távlatában, ha egy jól bevált növény magjait eltesszük következő évre, és annak is érdemes utánajárni, hogy melyik növények azok, amelyek egyéb szerveikből is szaporíthatóak, a gyömbér például alkalmas a dugványozásra. Ha sikerélményre vágyik, akkor Pádár Andrea szerint a paradicsommal, paprikával, sóskával, salátafélékkel, szamócával és fűszernövényekkel érdemes próbálkozni. (Mivel már április van, ezért ne magokat vegyen, hanem palántákat!)

Az adottságok

Mielőtt belevetné magát a vásárlásba, persze nem árt felmérni, hogy milyen adottságai vannak az erkélynek.

  • Ha túlzottan szeles, akkor a magasabb vagy futónövények nem biztos, hogy jól érzik majd magukat.
  • Ha pedig nagyon napos, akkor sem mindegy, hogy mit ültetünk, a paprika és paradicsom lehet, hogy bírja majd a forróságot, de előadónknál az uborka például ledobta a leveleit. Ha sokáig tűz oda a nap, akkor lehet, hogy árnyékolásról is gondoskodni kell.

Az elrendezés

Igen, ezt is előre ki kell találni. Ha magot vesz, akkor a zacskóra rá van írva, hogy mekkora helyigénye van, mekkora a terjedelme az adott növénynek, így könnyebb kalkulálni, hogy miből mennyi fér el az erkélyen. Ha olyan növényeket nézett ki magának, amelyek kedvezőtlenül hatnak egymásra, akkor megint több helyre lesz szüksége, mert mindegyiket külön cserépbe vagy ládába kell ültetni, mert ha nem közös a földjük, akkor nem lesz baj.

Ha helyszűke van, akkor maradnak a fűszernövények (pl. bazsalikom, oregánó, metélőhagyma, tépősaláta, petrezselyem, zeller), hiszen ezek nem nőnek túl nagyra. „5 cm átmérőjű cserépben is elférnek, és ha ezeket sűrűn vágjuk a főzés miatt, akkor nem fognak túlburjánzani” – tette hozzá Pádár Andrea.

Ennyivel nem éri be? Akkor ajánljuk a lépcsőzetes elrendezést, hiszen ennek az előnye az, hogy sok minden elfér, de arra ügyeljen, hogy alulra az alacsonyabb példányok kerüljenek. Ha pedig olyan növényeket szeretne, amiket idővel ki kell kötni, nézze meg, hogy erre hol lesz majd lehetőség.

Még több fontos kérdés

Mit tegyek, ha tényleg nyáron pont a legforróbb órákban süt az erkélyemre a nap?

Egy kevésbé napsütéses szegletbe kell pakolni a növényeket, de gondoskodhat megfelelő árnyékolásról is, esetleg próbálkozhat műfűszőnyeggel. Mivel az ilyen körülmények között nevelkedő növények hamar kiélik a földjüket, ezért mindenképpen tápoldatozni kell, meg persze sűrűn locsolni, de csak hajnalban vagy későn este. Segít megtartani a nedvességet, ha földtakarást alkalmazunk. Ami bírja: paradicsom, paprika, körömvirág, kőrózsa.

Mit tegyek, ha télre nem tudom bevinni a növényeket a lakásba vagy tárolóba?

Évelő növényeket érdemes választani, illetve egynyáriakat, mert azokat nem kell bevinni átteleltetni.

Felhasználhatom az előző évben használt virágföldet?

Nem, mert valószínűleg a növények felhasználták az összes erőforrást még akkor is, ha rendszeresen használtunk tápoldatot.

Mit tegyek a fűszernövényekkel, ha elutazok pár napra és nem tud vigyázni rájuk senki?

Ha bevisszük a napról, mondjuk a fürdőszobába, vagy valahova ahol nem éri annyira a nap, és beleállítjuk egy fél tál vízbe, akkor nem lesz baj. Ha hosszabb időre megyünk, akkor egy kicsit több víz kell, de ne felülről locsoljuk, mert kiázik az egész földje. Így egy hétig sem lesz probléma, igaz, kicsit visszavetheti a fejlődésben.

Vannak szúnyogriasztó növények?

A mentát, a levendulát, a citromfüvet, muskátlit is bele elehet vetni, de tegyen egy próbát a kakassarkantyúval is. Ha pedig nem akar növényekről gondoskodni, akkor vágjon félbe egy citromot, tűzdelje meg szegfűszeggel, és ezt tegye ki az ablakba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek