Így lehet egymilliós csillárja 25 ezerből

Amikor a vége felé közeledett a lakásfelújításunk, néhány dolog hamar világossá vált. Egyfelől, hogy rengeteg lámpa fog kelleni. Másfelől, hogy ha egy lámpa szép és egyedi, akkor az rendszerint nagyon drága is. A harmadik pedig az, hogy bár a világ pénzét el lehetne erre költeni, sajnos a költségvetés ezt nem engedi meg.

Például elképzeltem, milyen jól mutatna a loftos belmagasságú lépcsőfordulóban két buborékcsillár, csak az a kis probléma volt, hogy a szükséges méret darabja 3900 dollár. És nekem ugye kettő kell. Darabonként 1,2 millió - elképzelni sem tudom, ehhez mennyire kéne gazdagnak lenni. 

Mit lehet tudni a buborékcsillárról? 2009-ben Jean Pelle és az ő dizájnstúdiója előállt egy csillárral, ami láthatatlan szálakon lógó átlátszó üveggömbökből állt. Az ötlet hamar óriási sláger lett, a Pelle buborékcsillárok ma a gömbök számától függően 2100 és 7600 dollár (630 ezer és 2,1 millió) közötti áron kaphatók

A csillár szépsége (és az árcímke) hamar oda vezetett, hogy a csináld magad bloggerek elkezdtek saját buborékcsillárokat gyártani - ebben egyébként Pelle is partner volt, aki maga tett föl a netre útmutatót (alapanyagköltség: 75 dollár) - ezt azóta le is szedte, de az internet bugyraiból azért még elő lehet túrni

Mi kell egy buborékcsillárhoz?

Néhány dolog mindenképpen:

  • saját anyagából képzett kis huroknál fellógatható, átlátszó (és lehetőleg színjátszó/irizáló) üveggömbök, esetemben 40 darab: 30 darab 10 centis átmérőjű és 10 darab 9 centis (így sikerült összeszedni a kellő mennyiséget);
  • vékony horgászdamil; 
  • és valamilyen világító armatúra, ez lehet elég sokféle, például szofisztikáltan a gömbök (ehhez picit másmilyen kell) belsejébe szerkesztett kis ledes izzó, de ha nincs nagyon szem előtt, akár egyszerű, többágú, plafonról lelógatható foglalat is megfelel, és az izzókat aztán körbeveszünk a gömbökkel, mint ennél a foglalatnál. 

Honnan szerzünk ilyeneket?

A legnehezebb ügy az üveggömb. Én például 19 darabot tudtam még rendelni a Butlers karácsony utáni kiárusításán (féláron!), de ez volt a teljes készlet, ez ilyen volt. Azóta sem árulják, talán majd jövő karácsonykor. És most jön a nehézség.

Üveggömböket például elég olcsón árulnak az USA-ban a cb2-nál, de a szállítás rém drága, bőven több, mint amibe a gömbök kerülnek. Ha jár/él kint ismerős, aki hajlandó ilyet hazacipelni, nagyon becsomagolva postázni, jó is lehet. De ezeknek nincs hurka, bele kell majd szerkeszteni valamilyen tartószerkezetet, drótból.

Az angol és az amerikai eBay és az Aliexpress volt a következő ötletem, de itt sem jártam sikerrel: itt főleg lógós mécses- és virágtartók vannak ebben a műfajban. Találtam egy angol kézműves- és hobbiboltot, a gömb igen olcsó volt, de 140 ezer lett volna, hogy eljusson hozzám. Az Alibabán aztán találtam egy gyártót ingyen szállítással, nála viszont 100 darab volt a legkisebb rendelhető mennyiség (direkt rákérdeztem, kevesebbet nem küld). Ez még az ingyen postával is jelentősen drágább volt, mint amennyit szívesen költöttem volna erre, és mit csinálok a maradék, nekem nem kellő 79 darabbal?

Végül a német eBay-en találtam egy üvegművest, aki árult ilyen fellógatható, fújt gömböket, több méretben is, vállalható árú szállítással. Szintén a német eBay-en találtam egy másik céget is. Ezek a gömbök víztiszták, nem irizálóak, de abban bíztam, hogy a meglévő színjátszósok mellett ez nem fog feltűnni, ez bejött. Viszont kizárólag víztisztából nem raknám össze a csillárt, pont a buborékhatás veszne el.

Innentől minden más gyerekjáték. Vékony damil a horgászboltból, az ikeás foglalatok pedig már fent lógtak. Már csak a rögzítés kérdése marad. Ehhez két utunk van. Az egyik, hogy a damilokat valamilyen rácson, perfomált fémen vagy kilyukasztgatott deszkán fűzzük át, és aztán ezt rögzítjük a mennyezetre, ezt bemutatják például itt.

Vagy a lámpazsinórokra applikáljuk fel, és aztán valahogy eltakarjuk, például olyan rafiaszerű borítással, mint ami az eredeti Pelle csillárokon is látható. Vagy nem takarjuk el, és a fehér zsinórhoz fehér szigetelőszalagot veszünk, és azzal tekerjük körbe többé-kevésbé láthatatlanul, ha elég magasan ragasztjuk, senki látóterébe nem kerül bele - nálunk ez lett a megoldás. Azóta is tipródom, érdemes-e még áttekerni rafiával, de pont az tesz lustává, hogy így sincs szem előtt. 

Hogyan raktuk össze?

A gömbökön jó másfél-két méteres damilt húztunk át, aztán kötöttünk rá egy masszív csomót (átlátszó üveghurkon átlátszó damilt befűzni vicces dolog, főleg este, lámpafénynél, de nem lehetetlen!). A már felfűzötteket lámpánként egy-egy vállfa nyakára akasztottuk, érdemes alatta jó alaposan kipárnázni a landolási zónát - ezt a saját kárunkon tanultuk meg, mínusz 2 gömb. Össze fognak egyébként kicsit gabalyodni, de szétbonthatók.

Amikor megvolt a 40 felfűzött gömbünk (ekkorra 38), kölcsönkértük a szomszéd ipari létráját, hogy három és fél méteren is tudjunk alkotni, majd a férjem felmászott, én pedig elkezdtem neki adogatni hármas csokrokban a gömböket és a kb 10 centis szigetelőszalag darabokat.

Hamar rájöttünk, hogy a damilhurkok felső végét érdemes ráakasztani a szigetelőszalagra, különben nem fogja meg (mínusz további 2 gömb). A gömbcsokrokat aztán elkezdte a lehető legsimább módon felragasztani a három vezetékre. Lámpánként így végül pont 18 darabunk maradt, minden ágra hat darab. A magasságokat érdemes picit variálni, hogy alul-felül-oldalt körbevegyék a gömbök a foglalatokat. 

Ha megvan a ragasztás, és még maradt lelkierőnk, akár valamilyen natúr kötéllel csokorba fogva körbe is tekerhetjük a teljes vezetéket, hogy tényleg tökéletesen elrejtse a rögzítést. Ezt ragasztópisztollyal rögzíteném, de úgy, hogy a forró ragasztó csak a kötelet érje, a vezetéket ne. 

Ennyi. Így lett két darab csillárunk darabonként nagyjából 25 ezerből, ez áll szemben a Pelle-féle hasonló méretű x-large darabonkénti 3900 dolláros árával. Persze nem pont ugyanolyan, de azért eléggé hasonlít, nem gányolt, hanem tényleg mutatós. A saját képekkel azért vagyok szemérmes, mert egyik oldalról a nyersbeton, még burkolatlan lépcső, a másik oldalról meg egy falban tátongó lyuk (egyszer könyvespolc lesz) határolja, így nagyobb kivágásban nem tudok vállalható esztétikumú képet mutatni. 

Ha nem ennyire csóringer a projekt, lehet hozzá venni szép réz foglalatokat, viszont a textilkábellel óvatos lennék, nem tudom, mennyire masszívan ragadna hozzá a szigetelőszalag.

Oszd meg másokkal is!
Mustra