RAKTÁR

Kezdődik a tavasz, irány a kert!

2016. március 13., vasárnap 09:15

A tavasz a kertben azt jelenti, hogy az ember végre előszedheti a szerszámait, megkezdheti a növények ültetését, és egy sor másik műveletet is elindíthat végre. Ez bizony nagy munka, de megéri, hiszen cserébe üde és dús kertet kaphat!

Tisztítás

A tavaszi nagytakarítást nem csak a lakásban, hanem a kertben is érdemes elvégezni. Ilyenkor a törmelékeket, gallyakat, maradék leveleket és más, elpusztult növényi részeket lehet összeszedni egy gereblyével. Ha a füvet sem kíméli, akkor ilyenkor az elhalt szálakat ki tudja szedni a gereblyével, és bár egy rövid ideig kissé feldúlt látványt ad majd a fű, végeredményként bedúsul és sokkal élénkebb, egészségesebb lesz.

A takarítás a szerszámokat is érinti. Ha a tél elején nem lustálkodta el a letakarításukat, akkor most tisztán kerülnek elő. Ha nem, akkor egy alapos lemosás után szárítsa meg őket, és – akár tiszták voltak, akár nem – a mozgó alkatrészeket olajozza, zsírozza meg, hogy a használatuk még könnyebb, zökkenőmentesebb lehessen.

Tápanyagok a földben

A komposztálás hasznosságához nem is férhet kétség, egyrészt a jó minőségű föld, másrészt a hulladékmennyiség csökkentése miatt. A tavasz érkezése a talaj javítását is megköveteli, hiszen a tápanyag dús közeg elősegíti a növények gyors, és látványos fejlődését, valamit erősödésüket.

A nagyobb területeket, mint az ágyások, melyekben egynyáriakat nevel, érdemes ásóval, kapával fellazítani, átforgatni, és ekkor hozzákeverni a földhöz a komposztot. Ha a múlt év folyamán nem készítettünk saját komposztot, akkor vásárolhatunk is ilyen tápanyagban gazdag keveréket, de a virágföld, illetve a trágya is jó megoldás lehet.

„A különféle szerves és szervetlen trágyákból különböző mennyiséget kell kijuttatni egységnyi területre. A megrostált, házi komposztot egy-két cm vastagon érdemes kijuttatni a területre. Ezt a szervestrágyát csak a föld felső rétegébe kapáljuk be, vagy az évelőágyakat szórjuk meg vele a tavaszi rendbetételük után. A trágyákból csak érettet válasszunk, általánosságban egy vödörnyit (10 liter) juttathatunk ki belőle m2-enként. Az egyéb más különlegesebb szervestrágyák és a műtrágyák csomagolásán keressük meg a kijuttatandó szükséges mennyiséget. Alapvetően elmondható, hogy ha a javasolt mennyiségekhez képest többet juttatunk ki, azzal ártunk: a növények gyökerei megéghetnek ekkor.” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk kft cégvezetője.

Frissítse a fákat

Tavasszal a metszésről se feledkezzen meg. A tél folyamán sérült, elhalt részeket, illetve a zabolátlanul növekvő ágakat is érdemes lemetszeni, valamint a növény növekedését elősegítendő a frissítést is érdemes levégezni.

„A gyümölcsfák és dísznövények metszéséről sok könyv született, így csak néhányat emelnék ki. Az alapszabályok közé tartozik, hogy a keresztben növő, beteg és sérült ágakat tőből célszerű lemetszeni. Általánosságban igaz az is, hogy a sűrű ágrendszert ritkítani szoktuk a kellő benapozottság miatt. A kúszó termetű gyümölcstermő növényeinket (szőlő és kivi) úgynevezett csapokra metsszük vissza, hogy alacsonyan tartsuk a növényeket és az éves hajtásokon termő növények hozamát is így állíthatjuk be. Általánosságban a díszfákat csak akkor metsszük, ha beteg részeket távolítunk el róluk, illetve az idős növényeket ifjítjuk meg alapos visszavágásokkal. A díszcserjéket fajtól függően néhány évente ifjító metszésben részesítjük, hogy a díszítőértéküket növeljük.

A beteg részeket természetesen el kell távolítani éles eszközzel addig, míg egészséges növényrészhez jutunk. ez egyes betegségeknél, mint pl. a meggy moníliás betegsége igen drasztikus visszavágást is jelenthet. A beteg nyesedéket el kell égetni, ami az új jogszabályok szerint szabadföldön (kertben) nem lehetséges, viszont kályhában vagy kandallóban megsemmisíthetők. Komposztálni ezeket a részeket nem szabad, mert a kórokozók szaporítóanyagai átvészelhetik a lebomlási folyamatokat. A településeken megvásárolható zöldhulladék gyűjtésére alkalmas zsákokba elvileg ez a hulladék a komposztálhatóság kérdésessége miatt nem rakható” – fűzi hozzá Kálmán Kata

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés