Kiürült borosüveg = lámpa

Időnként szembe jön velem az Instagramon vagy valamelyik lakberendezési oldalon a borosüveg lámpává való átalakítása. Viszonylag egyszerűnek tűnt, hisz nem kell hozzá más, csak üres üveg, foglalat, körte meg opcionálisan némi villanyszerelés.

Persze a legfontosabb kérdés, hogy mivel lehet elvágni az üveget. Ezt meg lehet oldani házilag, erről több videót is találni a neten, vagy elvinni üvegeshez. Itt jönnek a nehézségek. Egy átlagos üveges ugyanis nem fogja tudni levágni, ugyanis ez öblösüveg. És nem azért, mert a szakember alkalmatlan arra, amit csinál, hanem mert egy speciális szerszám kell hozzá, ami általában még nekik sincs. Én Pilisvörösváron találtam végül olyat, aki egy, a célnak átalakított szerszámmal szó nélkül levagdosta az üvegek alját, 500 forintért darabját. 

#christmas I can smell u. #goodvibes #beautifullamps #deco #instagoods #bottleslamp #winelamps #recycling #lamparts

A photo posted by 黃子悅Felicity (@felicity911) on 

Ezután jöhet a dekoráció, ami lehet festés vagy ragasztás is. Én színes pauszpapírt használtam, amit kisebb geometriai formákra vágtam, és egy papírragasztóval az üveghez ragasztottam. 

Aztán jöhet a szerelés, attól függően, hogy hová akarjuk tenni, és mennyit akarunk foglalkozni vele. Az ember vehet foglalatot, aminek a végén vagy egy egyszerű dugó van (ez az egyszerűbb helyzet), vagy egy olyan függesztéket, amit még be kell kötni. Ez sem bonyolult, sőt, csak csavarozni kell. Előtte azonban csapja le az áramot, biztos, ami biztos. 

Ha széles az üveg alja, akkor felesleges dekorálni, elég bele egy szép izzó, vagy a most divatos Edison-féle verzió.  Én egy egyszerű sárga függesztéket vettem, mert az Obiban szembe jött 900 forintért, de léteznek ennél sokkal izgalmasabb kivitelű textiles verziók is, és szinte minden színben elérhetőek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek