Goth stílus a nappaliban? Miért ne?

A goth stílus igencsak egy adott rétegnek szól. Kívülállók számára első ránézésre nagyjából az jön le róla, hogy ez az extrém elegancia, a gyászruhák és a drámai sminkek valamiféle bizarr keveréke – és annyira nem is tévednek nagyot. De ezt a stílust eddig inkább csak az öltözködésben ismertük, mit keres a lakberendezésben? 

A goth stílus merít a punk, a viktoriánus, a reneszánsz és a középkori stílusokból is, így a lakberendezésben is igen változatos lehet. Természetesen nem kell feltétlenül elmenni a végletek felé, az elegancia, a formák és a színvilág azonban nagyon is dekoratív tud lenni.

A nappaliban?

Ha megpillant egy goth stílusban öltözködő személyt, akkor elsőre biztosan furcsának tűnik, hogy ez a stílus remekül mutat egy nappaliban is. Persze visszafogott verzióban, hiszen a cél nem a vámpírbarlang-enteriőr, hanem az elegancia, a stílusosság, és az otthonosság.

„Erre a stílusra a drámai és misztikus hatás jellemző, így a fekete mellett elsősorban a vörös, bordó, ibolya színek jelennek meg. Ha a stílust szigorúan akarja követni, akkor ezekkel színekkel dolgozzon, de ha szelídebb megoldásra vágyik, akkor a fehér szín beemelésével oldani tudja az enterőr drámai hatását. Ha a vöröseket, bordókat csak mértékkel használja (pl. egy-egy váza vagy párna formájában jelennek csak meg) és inkább a fekete és fehér dominál, akkor a végeredmény már egészen elegáns összhatás lesz, némi extravaganciával.

A középkori várak ihlette stílus jellemző eleme a boltíves motívum, ami megjelenhet akár egy poszteren, akár egy-egy bútor formájában. A mai lakásokban viszont nehéz ezeket a térformákat kialakítani, mivel egy-egy ilyen boltíves ablak, átjáró igazán csak nagyobb, magas belterű helyiségekben érvényesül” – fejti kiZsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Az ördög és a részletek

Természetesen ebben az esetben is nagyon sok múlik a kiegészítőkön. A goth stílus eleganciája és a gótikában is jelenlévő ívei megjelenhetnek a szobrokon, tálakon, más kiegészítőkön is. A legegyszerűbb megoldás az, ha a kisebb és nagyobb képek és tükrök kereteit igazítjuk a stílushoz, így az elegancia kerül előtérbe, de nem lesz nagyon hangsúlyos.

Ennél a stílusnál nagyon fontos az anyag- és színválasztás. Jellemző anyagok a bársony és csipke, valamint az ezüst és a fényes fekete felületek. Ezeket mind kiegészítőkben (ágytakaró, díszpárna, függöny), mind bútorokban (lakkozott fekete bútor, ezüst fogantyúk, bársony kárpitos székek, kanapék) jól tudja alkalmazni.

"Aki ezt a stílust kedveli, általában szereti ezt hangsúlyosan megjeleníteni mind öltözködésben, mind a lakóterében. Ebben a dekadensen elegáns stílusban a jellemző színek, formák, anyagok mind markáns megjelenésűek, így nehéz csak jelzésértékűen alkalmazni ezeket – egy-egy ilyen lakótér biztosan mély benyomást tesz ránk” – fűzi hozzá a lakberendező

Oszd meg másokkal is!
Mustra