RAKTÁR

Három magyar épületért szurkolhat a világ legjobbjai közt

2016. február 3., szerda 16:19

Az előző évekhez hasonlóan idén is van magyar projekt az egyik legismertebb építészeti portál, az Archdaily.com által szervezett Building of the Year 2016 pályázat jelöltjei között. A szakrális épület kategóriában ugyanis szerepel a dabasi ravatalozó, az újpesti Főplébánia, illetve a szentkúti zarándokközpont is – hívja fel az építészfórum.hu a figyelmet a nemzetközi pályázatra, amin tarolt már a Sporaarchitects által tervezett budapesti 4-es metró Fővám téri és Gellért téri állomása, a badacsonytomaji Laposa, valamint a bodrogkeresztúri Füleky Pincészet is.

A szavazás a megszokott forgatókönyv szerint zajlik, azaz az oldal által kiválasztott több mint 3000 projekt közül az olvasók dönthetik majd el a győzteseket 14 kategóriában, többek között ipari, közösségi, kulturális, oktatási, hivatali, kereskedelmi, vallási valamint sportlétesítmény témakörökben. A több fordulós szavazás után február 9-én hirdetik majd ki a nyerteseket. A hajtás után megmutatjuk, hogy milyen munkákkal vesznek részt a hazai építészek, ide kattintva pedig be is szavazhatja őket a finisbe!

1. A dabasi ravatalozó

A Pest megyei ravatalozót a KZ Építésziroda tervezői, Ligervári István és Kovács Zoltán tervezték. „Az építészeti szándék egy mai hangnemben megszólaló üzenet. Képviselni a kortárs formaképzést, tömegalakításban és anyaghasználatban. Egy metafora, mely egyben kifejezi a ma emberének kapcsolatát a földi léttel. Az emelkedő támfal a születés, a főtömeg az élet kiteljesedését, a toló fal pedig a mennyek kapuját szimbolizálja. A feltáruló belső tér a „kikötő”, ahonnét a távozó utolsó útjára indul. A kék üveg triptichon, áttetsző „lélekmadár” motívuma a „túlpartot” sejteti” – mondják az alkotók a koncepcióról. A modern épületre ide kattintva szavazhat.

2. Újpesti Főplébánia kialakítása a zeneiskola régi épületében

A friss és határozott tervezői szemlélettel végigvitt átalakítás nyomán egy korszerű, sokoldalúan használható közösségi ház, lelki otthon jött létre, amit szemmel láthatóan szeretnek a használók. Kis léptékű, de példamutató beavatkozás: új érték létrehozásával párosítva is meg lehet menteni az épített örökséget” – méltatta az Octogon a Berzsák Zoltán vezetésével felújított épületet. A 2014-ben átadott Főplébániára egy gyors regisztráció után ide kattintva szavazhat.

3. Zarándokközpont Szentkúton

Nagy Tamás DLA zarándokközpontja a mátraverebélyi hegyek lábánál helyezkedik el, a tervezés és a felújítás során a tervezők fő célja az volt, hogy megteremtsék a régi és az új, valamint a profán és a szent közötti egyensúlyt. „Az épületegyüttes legnagyobb új eleme a zarándokszállás, amely különböző méretű csoportokat képes befogadni, és a hálókon kívül konferenciatermet, mosdókat biciklitárolókat, konyhákat, társalkodókat fogad magába. Nagy kompakt épület is lehetett volna a programból vagy a szállásokat szétszórva is el lehetett volna szórni a völgyben. Egyik sem lett volna jó megoldás, hiszen az egyik nagysága okán, a másik a térben való jelenléte okán zavarta volna meg a völgy természetes arculatát. Mint azt már a fogadóépületnél említettük, a tervezők a zarándoképületet a hegy lábához, kissé alá hajtogatták. Tört vonalban, öt részre bontva, de ezeket egymáshoz kötve oldották fel az építendő feladat nagyságát” – foglalja össze az építész munkáját Somogyi Krisztina. A szentkúti zarándokközpontra ide kattintva adhatja le voksát!

Nagy Tamás szentkúti Zarándokközpontja.
Nagy Tamás szentkúti Zarándokközpontja.
Fotó: Nagy Tamás DLA

Ön melyiket juttatná tovább?

 • 246
  A dabasi ravatalozót
 • 941
  Az újpesti Főplébániát
 • 397
  A szentkúti zarándokközpontot
 • 324
  Mind a három épületet
 • 299
  Egyiket sem

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés