Jól illeszkedő, könnyen takarítható szőnyegekkel hangulatosabb lesz a lakás

A szőnyeggel kapcsolatban sokaknak vegyesek az érzelmei. Nagyon szépek tudnak lenni, a helyiség hangulatát is remekül fel tudják dobni, ráadásul puhává, meleggé, otthonossá teszik a teret – ugyanakkor a takarításuk idegtépő. Mégis, szőnyeg nélkül a lakás könnyen kelt üres, lehangoló hatást, így most Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező segítségével átvesszük, hogy melyik szőnyeget hova érdemes tenni.

Hosszú szálak, puha érzés

A hosszabb szálú szőnyegek jelentik a legtökéletesebb megoldást, ha a cél a melegség és otthonosság érzetének fokozása. Sajnos azonban hiába mutatnak nagyon jól, ezek azok a darabok, amiket takarítani a lehetetlennel határos feladat. Már az is kihívást jelenthet, ha a macska ráfeküdt, hát még amikor a gyerek egy kis tarhonyát önt végig rajta... hiszen jó eséllyel ezek csak akkor jönnek ki belőle, ha ipari porszívója van (vagy képes hosszasan püfölni a porolón, hogy aztán még napok múlva is találjon a szálak közt elbújt tarhonyaszemeket). Mi a megoldás? Hát, mint arra valószínűleg rájött már: semmiképp se a konyhába tegye.

shutterstock 332970932

„Az extrém hosszú szálú szőnyegeket olyan helyiségbe érdemes választani, ahol nem jár cipővel, és lehetőleg nincs kisállat sem – alapvetően hálószobákba javasoljuk. Olyan lakásban persze, ahol a lakók életvitele kevésbé terheli meg a szőnyegeket (nincs kicsi gyermek, kisállat, kertkapcsolat), azért ezt is bátran teheti a nappaliba is" - ajánlja a lakberendező.

A jobb minőségű szőnyegek olyan eljárással és anyagösszetétellel készülnek - szennytaszító anyaggal átitatott szálakból, különleges szövési technikákkal -, melyek segítségére lesznek a tisztán tartásban. A színválasztásban is tartsa szem előtt természetesen a lakás összképét és ehhez keresse meg a legmegfelelőbbet. Világos vagy sötét szőnyeget egyformán nehéz vagy könnyű takarítani, és inkább csak az extrém szennyeződések jelenthetnek problémát, mint pl. a vörösbor egy fehér szőnyegen.

Padlószőnyeg

Ha már a puha érzésnél és a meleg hatásnál tartunk, akkor mindenkinek eszébe jut a padlószőnyeg. Ez a megoldás szép, egyszerű, de takarítani nehezebb, és az esetlegesen kiborult kávé, bor, vagy más, foltot hagyó anyag eltüntetése egyenesen lehetetlen anélkül, hogy az egész helyiséget újra ne kellene burkolni. Éppen ezért ennél sem mindegy, hova teszi.

shutterstock 294644756

„A padlószőnyeg nagyon komfortos megoldás hálószobákba, gyerekszobákba, gardróbhelyiségekbe. Ezekben a lakóterekben fontos az otthonos, meleg hatás. A jól megválasztott, minőségi padlószőnyegek jól tisztán tarthatóak, kiváló anyag minőséget tud választani, de rendelkezésünkre áll sokféle tisztítószer és eszköz is. Minta- és színválasztásnál az enteriőr egységét tartsuk szem előtt. Gyerekszobába lehet mintás szőnyeget választani, hálóba inkább egyszínűt, vagy diszkrét mintás darabot” - mondja Zsoltai.

Gyerekszoba

Ehhez a választáshoz fontos tudni, hogy a gyerekszoba kialakításának szempontjai a gyerek korával együtt változóak. A legtöbb szakember a csecsemők mellé nem javasolja a szőnyeget, mert a port mindenképpen jobban magába gyűjti (és ki is adja), mint a laminált padló; a hosszabb szálú szőnyegek pedig a kisebb babák esetében balesetveszélyesek lehetnek.

„Allergiás betegség esetén fokozottan kell ügyelni az anyagválasztásra a lakberendezés terén is – ilyenkor kevés és jó tisztíthatósággal rendelkező textil kerüljön a szobába, lakásba" - figyelmeztet a szakember.

shutterstock 212280145

Gyerekszobába, amikor a baba már kúszik-mászik és játszik is szőnyegen, érdemes könnyen tisztán tartható és inkább hurkolt változatot választani: ebbe nem akadnak bele a játékok és könnyen kijönnek az esetleges foltok is. Kisgyermekek rajonganak a mesefigurás dizájnnal készült darabokért, de a kisfiúk pl. kifejeztten élvezik az autópályás-térképszőnyeges megoldást, ami így egyúttal játék is. A nagyobb gyerekeknél pedig már a személyes ízlésüknek megfelelően válasszon, lehetőleg velük együtt.

Csak részletek

Egy lakást nagyon jól fel lehet dobni kisebb szőnyegekkel is. Ezek lehetnek kerekek, szögletesek, hosszúkásak, a lényeg, hogy illeszkedjenek a lakás stílusához, berendezéséhez, és persze egymáshoz. A megjelenésük lehet elegáns és bohó is, ám tagadhatatlan előnyük az ötvözésben rejlik. Hiszen becsempészik a melegséget és az otthonosságot, de mégsem rémálom a takarításuk, hiszen akár a mosógépbe is be teheti őket.

shutterstock 275698751

Persze ezeknek is van negatívuma, hiszen a kisebb szőnyegek hátránya, hogy könnyen szánkóvá válhatnak, és rájuk lépve hatalmasat eshet. Így ha ilyen megoldás mellett dönt, minden esetben szerezzen be csúszásgátlót is alájuk, amivel megelőzhetőek a balesetek. Ha pedig még a szőnyeg aljához is ölti a csúszásgátlót, akkor garantáltan nem kandikál majd ki alóla.

Oszd meg másokkal is!
Mustra