Ha ön se tudta csempe nélkül elképzelni a fürdőszobát

Ha csempe, akkor fürdőszoba. Illetve nem is feltétlenül. Hiszen nem kell mindig a megszokott megoldásokat követni, a lehetőségek ugyanis ebben az esetben is szélesebbek, mint az elsőre gondolná. Lássunk néhány elképzelést akkor, ha nem szeretne sok csempét a fürdőben.

Részletek

A fürdőszobában bevett szokás, hogy amit csak lehet, lecsempézünk. Ez egyrészt érthető, hiszen vizes helyiségről van szó, másrészt azonban sokszor felesleges. Az igazán kényes részek csempézése a legtöbb esetben megfelel a kritériumoknak, vagyis a fal nem fog vizesedni. Ebben az esetben a csaptelepek környéke, a zuhanyzó, és a kádtól számított nagyjából 20-30 centi követeli meg a kerámia burkolatot, más azonban igazából nem.

Ha e mellett a megoldás mellett dönt, akkor az a szabadsága is megvan, hogy nagyon erőteljes vagy sűrű mintájú csempét is választhat. Ha ilyennel rakná ki az egész fürdőt, az nagyon zavaró lenne, ha azonban csak ezeken a kis részeken alkalmazza, akkor a hatás nagyon is kellemes, modern, mégis bensőséges lesz.

Fa

Az igazán elegáns megoldás mindenképpen a fa, bár azzal számolni kell, hogy ahhoz, hogy használható legyen a fürdőben, alaposan le kell kezelni, és mindenképpen szakemberrel kell felrakatni. Kerülhet a padlóra is, járólap helyett, de a falakon is mutatós.

shutterstock 174486680

„Egy faburkolat mutatós dísze lehet fürdőszobánknak, melegséget és otthonosság érzetet sugall, azonban egy igen kényes darab. Vannak különböző fa típusok, amik használat egészen elterjedt vizes helységekben. Ilyen például a teakfa. Megemlítendő, hogy a bekerült faburkolatok mindenképpen speciális felületkezelést igényelnek, amit szakemberre kell bízni, hogy élettartamuk tartós legyen.” – tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Műanyag

Ma már az sem lehetetlen, hogy nagyobb műanyag lapokat tegyenek a szoba falára, melyek ragasztásával és pontos illesztésével az is elérhető, hogy ugyan azt a biztonságot adják, mint a csempe. Ha mutatósat is akar, akkor az is megoldható, hogy egy fotót kasírozzanak az anyagba, így a fürdő lehet egy őserdő, egy görög háztető, vagy akár egy csendes vízesés előtere is. a megoldás nem éppen olcsó, ám tartós, és valóban szép is tud lenni.

Karbantartásánál mindenképpen számolni kell azzal, hogy a maró anyagokat nem viseli, vagyis a vízkőoldó, de még az ecet sem igazán jöhet szóba. A jó oldala a dolognak, hogy egy ablaklehúzó segítségével a felület játszva tisztán tartható, így ezzel különösebb gondja nem lesz.

Tapéta

Igen, ma már erre is van lehetőség, a különleges vinyl vagy viles tapéták ugyanis kifejezetten a vizes helyiségekbe alkalmasak. Jó oldaluk, hogy strapabíróak, súrolhatóak, és persze egészen más hangulatot teremtenek, mintha csempével borítaná a falakat. Az ilyen tapéták jól viselik a nedvességet is, de azért az intenzív nedvességnek kitett részekre – ami gyakorlatilag a kád és/vagy a zuhanyzó és környékük – természetesen nem árt strapabíróbb megoldásban gondolkodni.

shutterstock 11317372

Ma már nem divat a porcelánszerű fürdő, a tapétával pedig könnyedén szobajellegűvé, akár budoárszerűvé is tehetjük. És természetesen itt is van lehetőség a fotótapéta alkalmazására, ami persze nem olcsó megoldás, de olyan egyedi hatást érhet el vele, ami tökéletesen az ön ízléséhez igazodik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek