Fotótapétával megnő a szoba

A fotótapéta messze nem új találmány, ami nem csoda, tekintve hogy nagyon jól néz ki. Legalábbis most, mert a régi pálmafás óriásposzter azért még más ligában játszott. Aki viszont mostanában szeretne ilyen képeket a falra, soha nem látott széles választékból dolgozhat, legyen szó előre legyártott darabokról, vagy olyanokról, amiket egyedi megrendelésre, saját fotó alapján készítenek el neki.

Panel dekor

Tehát a fotótapéta nem a mai elmékből pattant ki, bár a minőségét tekintve messze túlszárnyalta a régi verziókat. Annak idején a lakásokban a vibráló színű nejlonotthonka mellé szinte dukált,az erdőt, pálmafás tengerpartot vagy tóparti idillt ábrázoló, egész falat betöltő óriásposzter. Utóbbi különösen hangulatos volt, mivel a tóparti képbe belekerültek a fürdőzők is – legalábbis a nagyszüleimnél lévőbe mindenképpen. A színes (bár erősen kopott) kép szereplőinek, a nem kifejezetten modell alkatú, számomra azonban az évek alatt közeli ismerőssé lényegült napozó hölgy, és a szobasarki nádasban horgászbotot markoló, pocakos férfi korának azonban leáldozott.

A mai fotótapéták ennél jóval többet nyújtanak, hiszen egyetlen apró virágfej tökéletesen éles, kinagyított képétől a bármely dekoratív világváros látképéig nagyjából bármit választhat. Ha pedig igazán egyedi megoldásokat szeretne, akkor élhet azzal a lehetőséggel is, hogy a saját, vagy az ön által kiválasztott (és a jogtulajdonostól ilyen célra hivatalosan megvásárolt) fotóból gyártasson magának tapétát.

Kép: Zsoltai Tünde
Kép: Zsoltai Tünde

Ajtón, falon, lépcsőn, bútoron

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a tapéta alkalmas arra is, hogy a bútorokat borítsuk vele, de tökéletes megoldás lehet a lépcsők függőleges felületének burkolására is, így egy részletekből összeálló képek kaphatunk. Sőt, matrica formában az ajtóra is készíttethetünk képet, ahogyan csak jól esik.

Azonban azzal érdemes számolni, hogy ha túlzásokba esik, akkor a tér nyomasztó lehet, és a nem jól megválasztott fotók is sokat ronthatnak az összhatáson.

„Ahogy egy jól megválasztott kép hatásos elemévé válik egy-egy helyiségnek, ugyanígy egy oda nem illő fotó nyomasztóvá, kaotikussá teheti az enteriőrt.Ha egy fotótapéta témája idegen a lakás egészétől, akkor hiába jó egy kép, nem fog illeszkedni a berendezés stílusához. Például remek tértágító hatású egy New York panorámafotó, de ha a lakás, ahová kerül rusztikus berendezésű, akkor az egész együtt egy hatásos, harmonikus enteriőr helyett csak kaotikus összhatást mutat" - figyelmeztet Zsoltai Tünde lakberendező.

Fontos a posztertapéta méretének és elhelyezésnek helyes megválasztása is. Érdemes arra törekedni, hogy a helyiség, lakás arányaihoz, fényviszonyaihoz és egyéb adottságaihoz igazodjon a kiválasztott fotótapéta.

Egy jól megválasztott poszterrel pici helyiséget is „naggyá” lehet varázsolni viszonylag kis anyagi ráfordítással. "Ha egy kis szoba egyik falára olyan tájképet választunk, ami a tekintetünket messzire viszi, úgy fogjuk érezni, hogy a szoba tapétázott fala messzebb van, nagyobbnak fog tűnni a helyiség" - ad tippet a szakember.

A fotótapétával kevés pénzből is különleges enteriőrt lehet kialakítani: "Egy hatásos, egész falat beborító kép mellé már elég néhány egyszerű berendezési tárgy, és igazán egyedi, különleges összképet mutat az adott szoba, nappali, előszoba, vagy akár a konyha is" - mondja Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Kép: Zsoltai Tünde
Kép: Zsoltai Tünde
Oszd meg másokkal is!
Mustra