Függesztett bútorokkal igazán egyedi lehet a lakás

Akik szeretik az egyedi megoldásokat a lakásukban, azok folyamatosan kutakodnak az új és design megoldások után. De valószínűleg semmivel nem tudják a látogatókat annyira meghökkenteni, mint a lógatott bútorokkal, amik ráadásul még kényelmesek is.

Székek, függőágyak, csak a már megszokott...

Mindenki találkozott már függőággyal, vagy éppen függesztett székekkel. Előbbi nem éppen mai találmány, míg utóbbi inkább 5-10 évvel ezelőtt élte virágkorát. Pedig kifejezetten praktikus darabokról van szó, amik ráadásul különlegessé teszik a pihenést.

shutterstock 16113823

Bár a függőágy és -szék is jellemzően kültéri bútorok, egyáltalán nem kötelező ehhez a dogmához ragaszkodnia. A klasszikus értelemben vett függőágy persze nem a legkényelmesebb a mindennapi alváshoz, és nem is igazán függesztett, sokkal inkább feszített kialakításról van szó.

A függőfotelek azonban ma már sok helyről beszerezhetőek, és sokféle kialakításban is kínálják őket a gyártók, így a választék is igen széles. Ha a plafonról lógatja, a hatás mindenképpen futurisztikusabb lesz, de a szoba átrendezése már kissé nehézkes. Ha állvánnyal együtt vásárolja, könnyebben mozgatható, de több helyet foglal és pont a lényegét veszíti el.

Ágyak, kanapék

A függesztett ágyak is tökéletesen kivitelezhetőek. Ebben az esetben vastag köteleken vagy huzalokon függ az erre kialakított ágykeret, ami nem csak szép megoldás, hanem még a hintázás élményétől sem fosztja meg a használóját.

„A függesztett ágyat kialakíthatjuk úgy, hogy a négy sarkán egy-egy kötéllel rögzítjük a plafonhoz. Ha magát az ágyat nem rögzítjük (akár a falhoz, akár a padlóhoz), akkor ez a fekhely mozogni fog, ahogy használjuk. Ez lehet kellemes egy délutáni szundikálás alkalmával, de mindennapi, pihentető alvásra kevésbé alkalmas megoldás. Persze, ha nem térben álló az ágy, hanem egy fal elé helyeztük, akkor ezt az oldalát a falhoz lehet rögzíteni, így az állandó mozgás elkerülhető – persze, ha ez a célunk.

shutterstock 251751712

Találhatunk olyan megoldást is, amikor függesztettnek tűnik az ágy, ám egy középen elhelyezett alátámasztással fixált, így alkalmas a mindennapi alvásra is, miközben megjelenésében a függesztett ágy hangulatát adja” – tanácsolja Zsoltai Tünde lakberendező.

A kanapé sem olyan nagy ördöngösség, ha már a fotel megoldható volt: hiszen gyakorlatilag csak a hintaágyat kell egy kissé továbbgondolni, puhábbá, kanapészerűbbé tenni. Persze ebben az esetben a felfüggesztés teherbírására is figyelni kell. Valamint arra, hogy ez az ülőalkalmatosság tulajdonképpen egy „hinta”, ezért csak oda helyezzük, ahol van elég hely, és használat közben sem veri le a falat, vagy ütközik más berendezési tárgynak sem".

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek