A téli díszek nem csak a karácsonyról szólhatnak

A téli időszak a legtöbb esetben a karácsonyról szól, a hangulat, a dekoráció, minden ennek a pár napos ünnepnek van alárendelve. Ez azonban nem kell, hogy törvényszerű legyen: ki mondta, hogy a teljes tél mindhárom hónapja 3 napnyi ünnepről kell szóljon?

Termések, bogyók és virágok

A természetből vett dekorálóanyagok még télen is igen széles választékban megtalálhatóak. Az ősz végén beért csonthéjasokat, vagy például a gesztenyét ilyenkor üvegekbe rendezve használhatja dekorálásra. Attól sem kell megijedni, ha esetleg nem elég színesek, hiszen egy kis festékkel ezen is egyszerűen lehet segíteni. Tálba halmozva, egy gyertyával megkoronázva is igen mutatósak lehetnek, de akkor is szépek, ha csak kiteszi őket kis kupacokban a kandallópárkányra vagy a polcra.

shutterstock 321502586
Shutterstock

Bogyókkal is bőségesen találkozhat még ebben az időszakban, amik ráadásul sokszor élénk színűek, vagyis dekorálásra ideálisak. A csipkebogyó nemcsak finom, hanem nagyon mutató is lehet belőle egy csokorra való a vázában. A kisebb, pár bogyós ágakat a termések közé is használhatja, amivel nem csak gazdagítja a kompozíciót, de a vékony, elágazó ágaknak köszönhetően egy kicsit könnyedebb, légiesebb is lesz a hatás.

Nem szabad megfeledkezni a legjobb dekorlehetőségről, a virágról sem. Bár a tél a természetnek pihenési időszak, a melegebb éghajlatról behozott növények ilyenkor is virítanak. A karácsonyi kaktusz októbertől egészen márciusig bontja virágait, ha megfelelően van öntözve és tápozva. A mikulásvirág is nagyon jól feldobja a hangulatot, ráadásul ma már több színben is kapható, így több darabbal igazán dekoratívvá teheti a teret. Ha szeretne tavaszi illatokat csempészni a télbe, akkor az olyan hagymások hajtatásával is próbálkozhat, mint a jácint, a tulipán, vagy a nárcisz.

Természetesen kihagyhatatlanok a felsorolásból az örökzöldek, egy-egy ág ilyenkor is zölddel dobhatja fel a tájat. A tartósabb díszeket a teraszra is teheti, kifejezetten romantikusan jól fog állni nekik, ha egy kis hó is jut rájuk. Az örökzöldek persze a lakásban is mutatósak, és az illatuk sem utolsó, bár ez tényleg egyértelműen a karácsonyra hajaz. Hogy ezt a hatást elkerülje, inkább csak kisebb ágakat használjon, és a bogyók és termések közé vagy alá rakja őket, így inkább csak a zöld színt, semmint a karácsonyfa hangulatát fogják hozzáadni a dekorációhoz.

Színek és fények

Természetesen a téli hangulathoz a gyertyafény is sokat hozzá tud tenni. Ilyenkor a nappalok rövidebbek, vagyis a kis táncoló fénynyelvek sokkal jobban érvényesülnek, mintha nyáron égetjük őket. Ráadásul a fényük kellemesebb, mint a lámpák többségéé, így tökéletes választásnak bizonyulnak. Egyszerre több meggyújtásával rögtön érezni fogja a hangulatát, ami meglepően bensőséges és otthonos, ugyanakkor kicsit emelkedett is. Ha illatosított fajtát választ, vagy egy-két aromamécsest is bevet, akkor a fahéj, a csokoládé, a fenyő, vagy éppen a forralt bor illataival is ráerősíthet a hatásra.

Ha színeket keres, a tél egyik jellegzetes árnyalata (a hideg alapszínek mellett) a piros. A hatása nem csak vidám, hanem meleg is, ami a fagyokban bizony jól jön. De itt nem merülnek ki a lehetőségek, hiszen más színek is tökéletesek a hangulat megteremtéséhez.

„A piros a karácsony színe, viszont fehérrel, valamint egy kevés barnával kombinálva a klasszikus meghitt téli hangulatot idézi meg lakásunkban. A rózsaszín, rozsdabarna és bronzszínekkel játszva hasonló nosztalgikus élményt kaphatunk, egy csepp romantikával. Ha frissítenénk a nosztalgikus hangulatot, a havas táj és a tűlevelűek megidézése egy kellemes sötétkék és méregzöld képében, kiegészítőkön vagy textileken csodákra képesek: gondolhatunk akár asztalterítőre, illetve ahhoz illő asztali futóra, textilszalvétákra. Az arany- és ezüstszínű kiegészítők a kinti csillogást idézik így az ilyen hangulatú dísztárgyak használata elengedhetetlen a terekben. Ezek a színek megjelenhetnek tárgyainkon, textijeinken, de akár a természetből szerzett bogyók kérgek, gömbökkel, mécsesekkel is tökéletes a hangulat teremtésre, akárcsak egy aranyra festett alma esetében.” – fűzi hozzá Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek