A tapast nem csak enni lehet, nézni is

Hetek óta keringett már a Facebookon, hogy hamarosan megnyit az Iparművészeti Múzeumban a TAPAS elnevezésű kiállítás, ami nagyon beindított minket. Kíváncsiak voltunk, hogy mik azok a gasztronómiai dizájnok, melyeket a konyha, az asztal és az étel inspirál. Úgyhogy amikor végre megnyílt, a múlt heti rekkenő hőségben rá is szántuk magunkat a tárlatra. Jó hír: kellemesen hűvös van a múzeumban; még jobb hír: nem ez a legjobb az egész kiállításban; még ennél is jobb hír: rossz hír nincs.  

A tapas a spanyol gasztronómiában a változatos, különféle előételként vagy italok kísérőjeként fogyasztott ételféleségeket, falatkákat jelöli, a Tapas című kiállítás pedig szintén változatos és sokszínű módon felöleli konyhai formatervezés minden ágát, melyekben egyvalami közös: kizárólag Spanyolországban tervezett vagy gyártott termékeket mutat be. A kiállított darabok között vannak spanyol dizájnerek által külföldön előállított termékek, de láthatjuk külföldi tervezők Spanyolországban gyártott darabjait is. Többek között látni a jellegzetes spanyol borostömlőt, a füles korsót és a butykost is, amelyből persze vannak fiatal tervezők által újragondolt változatok is, mint például a  Jordi Herrera chef által tervezett Fakircook vagy Andreu Carulla szellemes „élő” edénye.

A kiállítást három címszó köré csoportosították: Konyha, Asztal és Étel a három terem neve, és igen, ebben a sorrendben tárul a nagyközönség elé a múzeumban is. Az első szobában elképesztően látványos az installáció, nagyon jól tálalják a látnivalókat és nagyon jók a fényeffektek is. A szoba végében kicsit megtorpantunk azért, mert nem értettük, hogyan kerülhet egy szimpla Braun citrusprés a felhozatalba, aztán persze kiderült, hogy bármennyire is német a márka, ez a termék bizony spanyol kooperációban született. Az már nyilván nem okoz senkinek túl nagy meglepetést, hogy a Chupa Chups nyalóka dizájnját Salvador Dalí tervezte, így természetesen helyet kapott ez is a kiállításon. Egyébként rengeteg olyan termék szúrt még szemet a felhozatalban, amin elsőre meglepődtünk, mit keresnek itt, de nézze meg őket inkább saját szemével a képgalériában!

Konyha, asztal, étel

A tervező és építész Juli Capella kurátor koncepciója szerint a „Tapas” három kiállítási egységben mutatja meg gasztronómiai dizájnból: konyha - azaz az előkészítés és a hozzátartozó eszközök helye; asztal – azaz az élelmiszerek kóstolására szolgáló tárgyak; és az étel - vagyis az élelmiszerek saját dizájnja.

Tapas

A tapas a spanyol konyha jellegzetességeként (a kisebb adagokban felszolgált) előételek különböző kínálata. Sok helyen Spanyolországban kisebb és nagyobb mennyiségben szolgálják fel a tapast, például lehet választani, hogy 5, vagy esetleg 10 fajta étel kerüljön-e a kis tányérokba. Persze, sok helyen össze is lehet válogatni, hogy mi legyen az asztalon és sokszor nem előételként, hanem főételnek kérik az éhes vendégek.

Érdekesség: a tapa (falatka) eredetét számos legenda és hagyomány is övezi. Ezek egyike szerint, régen, amikor bort rendeltek, a poharat egy szelet kenyérrel vagy felvágottal takarták le, megelőzendő, hogy a por vagy a muslicák bekerülhessenek az italba. A pohár befedése a spanyol tapar igéből származik, mely a mai tapas szóra utal.

 

Ez egy vándortárlat, amely többek között Tokió, Miami, Washington, Toronto és Mexikóváros után érkezett most éppen Budapestre. Nézze meg a fotókat amiket lőttünk, megéri, hiszen ön sem fog hinni a majd a szemények!

A kiállítás

250 kiállított tárgyból áll, melyek 2015. augusztus 6. és október 4. között tekinthetők meg a budapesti Iparművészeti Múzeum reprezentatív termeiben. A vitrinekben mintegy száz üveg, a címkék grafikai kivitelezése alapján kiválasztott spanyol bor tekinthető meg, a kivetítőkön pedig belsőépítészeti szempontból kiemelkedő éttermeket és nem mindennapi építészeti stílussal rendelkező borospincéket mutatnak be.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra