Lassan tényleg lehet 3D nyomtatóval építkezni

Az elmúlt évek technológiai vívmányai, elsősorban a 3D nyomtatás rohamos fejlődése gyökereiben változtatta meg az építőipar hozzáállását az újdonságok iránt. A tavalyi évben a világ több pontján is felbukkantak az alábbiakhoz hasonló projektek, sőt egy Shanghaiban székelő építőipari cég bemutatta, hogy hogyan kell olcsó ipari hulladékból egy nap alatt akár tíz 3D nyomtatással készítettt házat összedobni. A valahol ijesztő jelenséggel már a Business Insider vagy a Washington Post is foglalkozik, ami szintén azt támasztja alá, hogy a 3D-s nyomtatott munkákra érdemes lesz odafigyelni a jövőben. A hajtás után megnézheti, hogy miféle házakat húztak fel az elmúlt egy évben mindössze nyomtatóval!

A legnagyobb megdöbbentést kétségkívül a ZhouDa nevű kínai cég okozta a napokban, azzal, hogy átadta a világ első olyan 3D-nyomtatott villáját, amit kevesebb, mint három óra alatt képesek összerakni, és már tényleg egész tisztességesen is néz ki. A kétszintes házat a Lego működéséhez hasonlóan, mindössze hat darab 3D nyomtatott modulból állították össze, majd megkérték a munkálatokat figyelemmel kísérő közönséget, hogy teszteljék le annak belső tereit – számol be az inhabitat.com. Ami szintén nem utolsó szempont: az épület állítólag tűzálló és földrengésbiztos, akár egy kilences erejű földrengést is kibír a tervezők szerint.

„A hatékony és időtakarékos eljárás jelentős mértékben csökkenti az építési költségeket, aminek köszönhetően [az épület - a szerk.] csak 2500-3000 jüanba (kb.112.220-134.669 forint) kerül négyzetméterenként” – mondja a cég mérnöke, An Yingliang. A 3D-s nyomtatott villa megtervezése, megépítése és végső összeszerelése mindössze körülbelül tíz napot vesz igénybe, míg egy hagyományos házat jellemzően fél év alatt szoktak megépíteni a szakmában. „Az acélvázas szerkezettel ellátott otthonokat hőszigetelt anyagokkal készítettük el, a munkálatok során szigorúan titkos anyagokkal és összetevőkkel dolgoztunk, így a Zhuoda csoport több mint 22 saját technológiára indított szabadalmi eljárást az elmúlt időszakban” – nyilatkozta CCTV News China riporterének a cég alelnöke, Tan Buyong, aki azért annyit elárult hogy az új anyagokhoz ipari és mezőgazdasági hulladékokat valamint olyan tűz- és vízálló anyagokat használtak fel, amelyek formaldehid-, ammónia- és radonmentesek. A tervek szerint a leendő lakástulajdonosok kiválaszthatják majd, hogy milyen anyagból (márvány, fa, gránit) szeretnék kinyomtatni házukat, de lehetséges akár "beépített aromaterápiát" is kérni, ilyenkor gyógynövényeket is ágyaztathatnak majd a falak közé. A Zhuoda vállalat egyébként 150 évre saccolja ezeknek a házaknak a lehetséges időtartamát.

Bár az Egyesült Államok és Európa is igyekszik felvenni a versenyt a rohamléptekben fejlődő 3D-s nyomtatás vívmányaival, egyenlőre úgy tűnik, hogy Kína mindkettőt lehagyja. A sajghaji ház mellett a látszólag a semmiből előtérbe került Winsun vállalat is jelentős előrelépést tett azért, hogy a 3D nyomtatott házak otthonosak és élhetőbbek legyenek a jövőben. A közelmúltban kinyomtattak egy hat szintes társasházat, valamint felavatták azt az 1100 négyzetméteres alapterületű ipari parkot, amelyet CAD rajzoló- és tervezőprogram ismerettel rendelkező 3D-s nyomtatók készítettek el Kelet-Kína Jiangsu tartományában.

„A szabadalmaztatott és speciálisan összeállított „tintában” többek között építési hulladék, beton, üvegszál, homok és újrahasznosítható általános építési anyagok vannak, de természetesen az olyan anyagok hozzáadására is fokozottan figyelünk, amelyek képesek ellenállni az erős földrengéseknek.” – mondta a 3D-s lakóházat felhúzó vállalat mérnöke, aki szerint ezekhez a projektekhez összeségében nyolcvan százalékkal kevesebb munkaerőre van szükség, aminek köszönhetően az építkezés is olcsóbbá válik a jövőben.

Túl szép, hogy igaz legyen?

A közelmúlt 3D-s nyomtatású házaira kíváncsi volt a China Construction főmérnöke, Ma Rongquan is, aki beható szerkezeti vizsgálatok után azért megállapította, hogy egyelőre még óvatosan kell fogalmazniuk a 3D nyomtatott falak időtállóságával és hosszú távú biztonságával kapcsolatban. A szakember figyelmeztetett, hogy bár támogatja a technológiát, de jelenleg még fennáll a veszélye annak, hogy az adalékanyagok használata jelenthet kockázatot a gyártás során. A mérnök szerint elképzelhető, hogy az eltérő ütemben történő rétegezés és szárítás nem túl ideális ezeknek az anyagoknak, így jó eséllyel megrepedhetnek majd a behelyezést követően. A mérnök szavaival egyetért az olasz tervezőmérnök, Enrico Dini is, akinek szintén kétségei vannak a 3D-s nyomtatott házak minőségével kapcsolatban.

„Olaszországban rendkívül szigorú építési szabályok vannak érvényben, viszont ugyanez Kínáról már nem mondható el” – jegyezte meg a mérnök, aki szerint teljesen biztonságosak a kinyomtatott épületek, mivel azok ultra nagy szilárdságú betonból készültek, amihez egy Franciaországban kifejlesztett szálerősítésű anyagot, a Ductált használták. Míg Kínában már érezhetően a 3D nyomtatott metropoliszok felhúzásán agyalnak, addig a Minnesotában élő Andrey Rudenko csupán egy miniatűr várat nyomtatott a kertjébe, de persze ez is elég volt hozzá, hogy felhívja magára a média figyelmét. „ Csak idő kérdése, hogy a 3D nyomtatás mainstream építési technikává váljon” – állítja Rudenko, aki a fent említett mérnökökhöz hasonlóan érez némi módszertani hibát a kínai projektekkel kapcsolatban.

„Ez óriási előrelépést jelent az iparban, aminek köszönhetően már szinte mindenki a 3D-s konstrukciók megvalósításán gondolkodik. Vicces, de kizártnak tartom, hogy ez működött volna az Egyesült Államokban, ahol a bürokrácia következtében különböző engedélyek, szabadalmak, hitelesítés stb nélkül semmibe nem tudsz belefogni. Kínában nagy fejlesztéseket vittek végbe, de az a technológia még mindig közelebb áll a hagyományos rendszerhez, mint az általam kidolgozott módszer, amely szinte mindent képes kinyomtatni ott a helyszínen, nem kell minden egyes blokkot külön nyomtatni és szállítani, ami által elkerülhető a többletmunka és a plusz költségek” – mondja Rudenko, aki már el is készítette a vázlatokat házához, amit természetesen 3D-s nyomtatással szeretne megvalósítani. A minnesotai tervező célja, hogy a ház belsejét is 3D nyomtatással készíti majd el.

„Az általam megtervezett nyomtatóban olyan speciálisan megtervezett berendezések is helyet kaptak, mint például a keverők, a szivattyúk és egyéb fejlett technológiák, így az a legmostohább körülmények között is +/- 2 mm pontossággal kinyomtatnak bármit. Biztos vagyok benne, hogy ez lesz a jövő új technológiája” – mondja Rudenko, aki éppen befektetőt keres ötlete megvalósításához.

Európában talán a 3D nyomtatást a robotikával összekapcsoló MX3D specializálódott a témára és a holland tervezővel, Joris Laarammal jelenleg egy hidat készülnek kinyomtatni Amszterdam központjában. A startup-ból fejfejlődőtt cég technológiáját elsősorban az teszi különlegessé, hogy képesek lesznek ott a helyszínen, szó szerint a víz felett fémet és gyantát nyomtatni. A bonyolultan hangzó ötlet várhatóan 2017 első felében valósul majd meg.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra